Darbo lankstumo indeksas: teisinga linkme, tačiau yra kur pasitempti | kl.lt

DARBO LANKSTUMO INDEKSAS: TEISINGA LINKME, TAČIAU YRA KUR PASITEMPTI

  • 0

2017 metais įsigaliojęs Darbo kodeksas Lietuvą pakėlė iš 27-os į 15-vietą Darbo lankstumo indekse. Taip rodo Lietuvos laisvosios rinkos instituto ir partnerių iš Pasaulio Banko „Doing Business“ duomenų sudarytas Darbo lankstumo indeksas ES ir EBPO šalims.

Tarp Europos Sąjungos (ES) ir Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) valstybių narių darbo santykių teisinis reguliavimas lanksčiausias yra Danijoje, JAV ir Japonijoje. Šiose šalyse terminuotas darbo sutartis leidžiama sudaryti nuolatinio pobūdžio darbams, įstatymai neapibrėžia maksimalios terminuotos darbo sutarties trukmės, nėra apribojimų darbui nakties metu ir kt. Minėtosios valstybės išsaugo lyderių pozicijas, jose darbo santykių reguliavimas per pastaruosius metus nebuvo sugriežtintas.

Lietuva pakilo daugiausiai – iš 27-os į 15-ąją vietą tarp visų ES ir EBPO valstybių narių, aplenkdama Estiją, užėmusią 28-ą vietą, ir Latviją, likusią 20-oje vietoje. Tai daugiausia susiję su naujuoju Darbo kodeksu – Lietuvoje buvo reikšmingai sumažinti darbuotojų atleidimo kaštai darbdaviui (įvedant kompensavimą iš Ilgalaikio darbo užmokesčio fondo) ir sutrumpintas išankstinio pranešimo apie atleidimą terminas.

Labiausiai indekse nukrito Islandija: ji smuktelėjo iš 12-tos į 19-tą poziciją, nes buvo sugriežtintos sąlygos darbui nakties metu, poilsio dienomis ir viršvalandžiams. Tuo tarpu Norvegija pakilo per 5 vietas, nes buvo sumažinti apribojimai darbui nakties metu ir poilsio dienomis bei sumažintas viršvalandžių reguliavimas.

„Lankstus darbo santykių reguliavimas skatina užimtumą, mažina nedarbą, didina darbo jėgos mobilumą tarp sektorių, t. y. leidžia ekonomikai greičiau prisitaikyti prie pakilimų ar nuosmukių. Dar daugiau, nors pirmaujančios šalys – Danija, JAV ir Japonija – turi labai skirtingas darbo reguliavimo sistemas, jos visos yra lanksčios“, – teigia Lietuvos laisvosios rinkos instituto asocijuota ekspertė Karolina Mickutė.

„Pagal verslo aplinkos konkurencingumą Lietuva yra 8-a iš 42-ių ES ir EBPO šalių, tačiau tik 15-a pagal Darbo santykių lankstumą. Darbo santykių reforma buvo žingsnis teisinga linkme, tačiau Darbo kodeksas dar ne tiek lankstus, kiek reikia XXI amžiui, ir ne tiek liberalus, kiek kritikuoja oponentai“, – reziumuoja Žilvinas Šilėnas, Lietuvos laisvosios rinkos instituto prezidentas.

Lietuvos laisvosios rinkos institutas su partneriais iš Bulgarijos, Čekijos, Estijos, Lenkijos, Slovakijos parengė Darbo lankstumo indeksą 2019. ES ir EBPO šalių Darbo lankstumo indeksas sudarytas naudojant Pasaulio banko metodologiją ir kasmet skelbiamus „Doing Business“ indekso duomenis. Sudarant Indeksą vertinama 41-os ES ir EBPO valstybės daugiau kaip 30 darbo santykių reguliavimo rodiklių. Naudojant šiuos duomenis, apskaičiuojami kiekvienos valstybės darbo santykių lankstumo balai darbo laiko, samdos ir atleidimo reguliavimo srityse.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS