Kyla klausimų, ar degalinės pagrįstai pakėlė kainas: tik pasinaudojo Rusijos agresija? | kl.lt

KYLA KLAUSIMŲ, AR DEGALINĖS PAGRĮSTAI PAKĖLĖ KAINAS: TIK PASINAUDOJO RUSIJOS AGRESIJA?

  • 43

Rusijos pradėtas karas į aukštumas kelia naftos ir dujų kainas. Degalų kaina Lietuvoje artėja iki dviejų eurų už litrą. Dar labiau pabrango dujos. Šis šildymo sezonas vadintas rekordiniu, bet ekonomistai ir valdantieji sako: jau reikia pradėti ruoštis kitai žiemai, praneša LNK.

Naftos kainos – aukštumose

Degalų pardavėjai sako: barelis naftos šiandien už 130 dolerių. Tai – daugiausia per dešimtmetį.

„Žaliavinė nafta yra neišvengiama savikainos dalis galutinėje degalų kainoje – sudaro šiek tiek daugiau nei ketvirtadalį“, – teigė Naftos produktų prekybos įmonių asociacijos vadovas Emilis Cicėnas.

Ar pagrįstai degalinės pastarąją savaitę kėlė kainas, klausimų kyla Seimo biudžeto ir finansų komiteto pirmininkui Mykolui Majauskui.

„Matėme, kad degalinės, nors ir buvo užsipirkusios naftos vienomis kainomis, jos pasinaudojo Rusijos agresija Ukrainoje ir iškart padidino kainas Lietuvoje, nors pardavinėja dar tą pačią seną naftą“, – komentavo M. Majauskas.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Nafta ir degalai brangsta visame pasaulyje.

„Karas Ukrainoje paveikė ir požiūrį į Rusijos prekes, įskaitant naftą. Daug kas boikotuoja“, – aiškino E. Cicėnas.

„Rusijos gamyba naftos rinkoje sudaro apie 7–8 proc. pasaulio naftos gavybos. Visi tikisi, kad sutriks prekyba ir pirkimai“, – teigė „INVL Asset Management“ padalinio vadovas Vaidotas Rūkas.

JAV politikai jau sutarė, kad Rusijos naftą reikia uždrausti. Nafta ir dujos – pagrindinis likęs Rusijos pajamų šaltinis.

Trupučiuką pasispausti nieko blogo. Dėl gerų tikslų.

„Naftos ir dujų kainos pokyčius lemia ne ekonominiai veiksniai, ne faktinė pasiūla ir paklausa, bet tik geopolitiniai veiksniai“, – kalbėjo ekonomistas Nerijus Mačiulis.

Siekiant stabilizuoti naftos kainas, gali tekti rinktis tarp blogo ir mažiau blogo – mažinti sankcijas Iranui.

„Jeigu būtų pasiektas susitarimas su Iranu, rinką galėtų pasiekti nemažai naftos. Taip kompensuotų Rusijos praradimus“, – tikino V. Rūkas.

Stop kadras

Dauguma kalbintų vilniečių sakė, kad dabar svarbiausia ne pinigai.

„Trupučiuką pasispausti nieko blogo. Dėl gerų tikslų“, – manė vienas vilnietis.

„Svarbiausia gyvybė, gyvenimas. Kainos yra kita“, – antrino praeivė.

Kaip pažaboti dujų kainas?

Bet dar sunkiau pažaboti vieną galingiausių Rusijos ginklų – dujas, ypač Europoje. Anot ekspertų, dabar jau akivaizdu, kad Rusija dar pernai pradėjo energetinį karą prieš Vakarus. „Gazprom“ vasarą nustojo pildyti Europos dujų saugyklas. Dėl to dujų kaina pradėjo augti kartais. Prieš dvejus metus dujos Europoje kainavo 20 eurų už megavatvalandę, gruodį jau 160, o šiandien – 260 eurų. Europa beveik pusę dujų perka iš Rusijos.

Svarbiausia gyvybė, gyvenimas. Kainos yra kita.

„Europa yra tokioje situacijoje, kur visiškai sustojus gamtinių dujų iš Rusijos srautui, jų trumpuoju laikotarpiu neišeina niekuo pakeisti“, – sakė N. Mačiulis.

Lietuvos privalumas – terminalas, garantuojantis, kad dujų netrūks.

„Kitas dalykas yra tik kainos klausimas. Visi suprantame, kad kaip ir pandemija truko laikinai, turėjome susitaikyti su ribojimais ar ekonominiais nuostoliais, lygiai taip pat ir ši situacija, labai tikiuosi, kad yra laikina“, – vylėsi V. Rūkas.

Dujos smarkiai pabrango, bet buitiniams vartotojams tarifai nesikeis iki vasaros. Nuo vasaros gali reikėti daugiau kompensacijų.

„Kitam šildymo sezonui mes turime ruoštis dabar. Jei išliks tokios kainos, ko tikimybė tikrai didelė, reikės svarstyti papildomus kompensacinius mechanizmus“, – tvirtino M. Majauskas.

Dėl Rusijos karo Ukrainoje brangstančios nafta, dujos turi tiesioginę įtaką ir infliacijos didėjimui pasaulyje.

GALERIJA

  • Kyla klausimų, ar degalinės pagrįstai pakėlė kainas: tik pasinaudojo Rusijos agresija?
Rašyti komentarą
Komentarai (43)

Kuba

Ar ne skverno draugai iš Orleno drožia lietuvaičius...pasižiūrėkite kokia šių plėšikų didmeninė kaina..mažmenos supančiotos sutartimis..ir niekuo dėta ta krizė..juk nafta po 110 už barelį..tokia buvo 2012..o mažmeninė kaina buvo 1,2-1,3 euro..?kas jiems leidžia plėšti Lietuvą..?

jjoooooo

Alplinkos ministrui į ragus, į degalus maišomas biokuras ir taip kenkia automobiliams, plius jo sunaudojama daugiau

KODĖL RUSIJA NEPUOLA LIETUVOS?...

30 metų Lietuvos propagandistai trimitavo, kad Rusija tuoj, tuoj puls Lietuvą...Neseniai sužinojau, kad ji ir nepuls Lietuvos, nes nėra jokio reikalo eikvoti savo jėgas. Lietuva pati save susinaikins pabėgėlių, ukrainiečių antplūdžiais. Ir...atsisakius nuo Rusiškų dujų, naftos produktų ir elektros energijos. "Laisvos" ir "nepriklausomos" Lietuvos negelbės nei Amerika, nei Europos sąjunga...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS