Derybose su Kazachstanu pasiektos lengvesnės sąlygos galvijų eksportui | kl.lt

DERYBOSE SU KAZACHSTANU PASIEKTOS LENGVESNĖS SĄLYGOS GALVIJŲ EKSPORTUI

  • 1

Paryžiuje vykstančioje Pasaulio gyvūnų sveikatos organizacijos (OIE) 87 generalinėje sesijoje Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktoriaus Dariaus Remeikos vadovaujama delegacija su Kazachstano kompetentingos institucijos atstovais pasirašė susitarimą, kuriuo numatomos paprastesnės prekybos sąlygos, norint eksportuoti į šią šalį veislinius ar tolimesniam auginimui skirtus gyvulius.

„Intensyvių derybų metu pasiekėme, kad eksportuojant gyvulius iš Lietuvos į Kazachstaną reikės atlikti dvigubai mažiau laboratorinių tyrimų nei buvo reikalaujama iki šiol. Kiekvienas papildomas tyrimas padidina parduodamo gyvulio savikainą, todėl šis susitarimas leis ženkliai sumažinti Lietuvos galvijų augintojų ir eksportuotojų kaštus ir padės jiems lengviau konkuruoti Kazachstano rinkoje. Džiugina, kad tarp Lietuvos ir Kazachstano kompetentingų institucijų yra tokie geri bendradarbiavimo ryšiai. Tai ne tik padeda tartis dėl lengvesnių prekybos sąlygų, bet ir sustiprina Lietuvos gamintojų eksporto galimybes“, – teigė D. Remeika.

Susitikimo metu VMVT ir Kazachstano kompetentingos institucijos specialistai aptarė, kaip būtų galima efektyviau keistis abiem šalims svarbia informacija dėl prekybos gyvūnais ir gyvūniniais produktais. Kazachstano specialistai pakviesti atvykti ir vietoje įvertinti, kaip Lietuvoje vykdoma valstybinė laboratorinė maisto ir veterinarinė kontrolė, kaip diegiami ir praktikoje taikomi naujausi tyrimų metodai ir technologijos.

Kazachstanas Lietuvos gamintojams – patraukli eksporto rinka. Vien 2018 m. į šią šalį eksportuota per 6,4 tūkst. t lietuviškų pieno produktų, 170 t mėsos ir jos produktų, taip pat pašarų gyvūnams augintiniams ir kitų prekių.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Nerijus

Kada automobiliams muitus nuimsite. Tada tai prekyba pajudetu. Idomu ka perka Lietuva is Kazachstano? Turbut smeli!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS