Didžiausias pajamas gaunantiems žmonėms didės GPM | kl.lt

DIDŽIAUSIAS PAJAMAS GAUNANTIEMS ŽMONĖMS DIDĖS GPM

Gyventojų pajamų mokestis (GPM) didžiausias pajamas gaunantiems dirbantiems žmonėms nuo 2020 metų didės penkiais punktais iki 32 procentų. Tuo metu neapmokestinamųjų pajamų dydis (NPD) artimiausius dvejus metus mažės perpus mažiau nei planuota anksčiau.

Seimas ketvirtadienį priėmė tai numatančias Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pataisas: už balsavo 80 Seimo narių, prieš – du, o susilaikė aštuoni parlamentarai.

Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) narys Kęstutis Glaveckas apgailestavo, kad šie pokyčiai „nepadidins ekonomikos augimo, nesumažins skurdo ir skurstančiųjų skaičiaus“, o liberalas Simonas Gentvilas tvirtino, kad lėtesnis NPD didinimas neskatins žmonių dirbti.

„Kad žmonės dirbtų ir užsidirbtų vietoj to, kad valstybė iš jų paimtų daugiau mokesčių ir išdalintų juos“, – teigė S. Gentvilas.

Tuo metu BFK pirmininkas „valstietis“ Valius Ąžuolas aiškino, kad dėl NPD lėtesnio didinimo gyventojų, gaunančių iki dviejų vidutinių darbo užmokesčių (VDU) per mėnesį, pajamos kitąmet vidutiniškai padidės 10 eurų.

„Valstietė“ Audronė Jankuvienė tikino, kad nepaisant lėtesnio NPD didinimo, GPM mažės 60 proc. šalies gyventojų.

„Tai yra vienas žingsnis stiprinti viduriniąją klasę“, – tvirtino A. Jankuvienė.

NPD artimiausius dvejus metus didės po 50 eurų – iki 350 eurų kitais metais ir 400 eurų 2021-aisiais. NPD taikymo riba nesikeis ir bus du VDU.

Pernai patvirtintoje mokesčių reformoje buvo numatyta NPD didinti po 100 eurų – iki 400 eurų kitąmet ir 500 eurų 2021 metais. Valdantieji pripažino, kad ankstesnis sprendimas NPD didinti po 100 eurų kasmet buvo „per didelė ambicija“, anot V. Ąžuolo, dėl to biudžete „atsirastų apie 80 mln. eurų minusas“.

Lėtesniam NPD didinimui išsaugant 2 VDU taikymo ribą yra pritarusi ir Vyriausybė, tai numatyta 2020 metų biudžeto projekte. Skaičiuojama, kad dėl to valstybės ir savivaldybių biudžetai kitąmet papildomai gautų apie 70 mln. eurų.

32 proc. tarifu kitąmet bus apmokestinamos metinės pajamos, viršijančios 84 VDU, o 2021 metais – viršijančios 60 VDU. Šių metų trečiąjį ketvirtį VDU iki mokesčių siekė 1317,6 euro.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS