Džiugina elektros kainos: kodėl taip pigu? | kl.lt

DŽIUGINA ELEKTROS KAINOS: KODĖL TAIP PIGU?

  • 30

Trečiadienį ir ketvirtadienį buvo labai pigi elektra. Elektros tiekėjai sako, kad dabar puikus metas būti azartiškais ir išbandyti elektros tiekimą biržos kaina. Fiksuotos kainos planą pasirinkę vartotojai šiais metais vidutiniškai moka 25-27 centus už kilovatvalandę, tuo tarpu pasirinkusiems biržos planą, trečiadienį elektra kainavo mažiau nei centą. Kodėl taip pigu ir kas toliau?

Plačiau papasakojo „Ignitis" ryšių su visuomene projektų vadovė Laura Beganskienė. 

– Taip susiklostė dėl šiltų orų, daug saulės, vėjo, geros generacijos, sveikos hidrogamybos Latvijoje. Kainos tokios mažos, kad nesiekia nė vieno cento už kilovatvalandę, kai kuriomis valandomis siekia centą. Ketvirtadienį, brangiausią valandą, trys centai už kilovatvalandę. Tai – tikrai maža kaina, kokios seniai nematėme. Būna tokių atvejų, kad ir minusinė kaina gali susiklostyti.  

– Kai po kelių dienų saulė nebešvies, pradės lyti, ko tada laukti? 

– Apskritai elektros kainai svarbiausią įtaką turi keli esminiai faktoriai. Vienas iš jų – generacija iš atsinaujinančių išteklių. Šviečia saulė, pučia vėjas, vandens pagaminama elektra. Jeigu lis lietus, tikėtina, bus vandens pagamintos elektros energijos. Dėl to susiformuoja nedidelės kainos. 

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

– Kokios kainos buvo nusistovėjusios kovą, vasarį? 

– Jeigu pasižiūrėtume į pirmąjį metų ketvirtį, dar sausio mėnesį biržoje kaina buvo virš 117 Eur už megavatvalandę, tai vasarį 78 Eur, kovą – 64 Eur. Dabar balandžio vidurkis – maždaug 45 Eur už megavatvalandę. Matysime, kaip bus toliau. 

– Pavasarį ir vasarą kainos būna mažesnės, nes ir suvartojimas krinta, ir gamyba padidėja?

– Taip, baigėsi žiema, šildymui nenaudojame. Apskritai, mažiau naudojame, daugiau lauke būname, jeigu kalbame apie privačius klientus. Užtat pavasaris ir nukritusios biržos kainos yra labai palankus metas išbandyti su birža susietus planus klientams, nes tai – galimybė sutaupyti. Žinoma, kalbant apie mėnesinį biržos planą – skaičiuojamas vidurkis, jeigu kalbame apie valandinį planą, elektros energiją reikia ir vartoti tomis mažomis kainos valandomis. Ypač, jeigu ji – minusinė. 

– Anksčiau buvo kalbama, kad kainas gali mušti elektros nevartojimas, o kai kuriais atvejais elektrą reikia, kaip tik atvirkščiai, vartoti. Kodėl ir kada? 

– Geriausia – efektyviai vartoti elektros energiją. Jeigu turime biržos planą, ypač valandinį, stebime išmaniuosiuose telefonuose arba interneto svetainėje ir matome, jeigu matome minusą, tuo metu reikia vartoti, kad būtų vertė, nauda. Mūsų sąskaitose paskui tai atsispindi.

– Ne tik planą reikia gerą pasirinkti, bet ir stebėti kainas. Ką galite patarti žmonėms, kurie dar nežino, kaip reikėtų tą padaryti? Nuo ko pradėti ir kur patogiausia?  

– Norint laimėti su biržos planais, sumažėjusiomis biržos kainomis, reikia turėti išmanų planą. Geriausia turėti valandinį planą. Taip pat turėti išmaniąją programėlę. „Ignitis“ atveju – „EnergySmart“. Galima žiūrėti ir interneto svetainėje. Neabejoju, kad kiti tiekėjai taip pat turi savo mobiliąsias programėles. 

Rašyti komentarą
Komentarai (30)

nuomonė

Pamačiau debilišką straipsnio pavadinimą, straipsnio net neskaičiau, turbūt žurnalistas arba dozių nemokamai gauna, arba tiesiai į kišenę iš Igničio. Šlykštu.

QWX

Proto 3.14s@tis...

Igničio užsakytas straipsnis "Džiugina"

Bet straipsnio pavadinimas! "Džiugina elektros kainos"! Per kurią vietą jos džiugina? Ignitis lobsta ir lobs. Norint laimėti centus, reikia aukoti gyvenimą, laisvalaikį Igničui. Tikrai nieko gero. Ir suvaldyti Ignitį neįmanoma.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS