EK atstovybės vadovas: Lietuva prašė dvejiems metams atidėti mokestinius tikslus | kl.lt

EK ATSTOVYBĖS VADOVAS: LIETUVA PRAŠĖ DVEJIEMS METAMS ATIDĖTI MOKESTINIUS TIKSLUS

Europos Komisijai teikdama atnaujintą Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano (RRF) lėšų planą, Lietuva prašė daugiau nei dvejiems atidėti su mokesčių reforma susijusių tikslų terminą, teigia Europos Komisijos (EK) atstovybės Lietuvoje vadovas Marius Vaščega.

EK antradienį pranešė netenkinanti šio Lietuvos prašymo.

„Šiame etape Europos Komisija pateikė Lietuvai preliminarias neigiamas išvadas dėl šio prašymo (...). Lietuva turi per vieną mėnesį pateikti savo pastabas. Komisija priims galutinį sprendimą dėl šio prašymo, atsižvelgdama į Lietuvos pastabas. Tai dvišalė Europos Komisijos ir atitinkamos valstybės narės procedūra“, – BNS perduotame komentare sakė M. Vaščega.

Lietuva siekė, kad skurdą ir pajamų nelygybę mažinančius gyventojų pajamų apmokestinimo ir socialinio draudimo įmokų įstatymų pakeitimų priėmimas, numatant jų taikymą ne anksčiau kaip nuo 2024 metų, būtų nukeltas nuo 2022 metų ketvirtojo ketvirčio į 2025 metų pirmąjį ketvirtį.

Teisės aktų pakeitimų dėl mokesčių lengvatų ir specialių apmokestinimo režimų atsisakymą ir akcizų, aplinkosauginių mokesčių bei turto mokesčių pakeitimų priėmimą prašyta perkelti nuo 2023 metų pirmojo ketvirčio iju 2025 metų pirmąjį ketvirtį. Tokį pakeitimą taip pat prašytą taikyti ir Užimtumo tarnybos skaitmeninei transformacijai.

EK nurodė, kad priežastys, kuriomis grindžiamas Lietuvos prašymas pakeisti šių tikslų įgyvendinimo terminus, yra nepagrįstos, tačiau konkrečiai šių priežasčių neįvardijo.

Lietuvos RRF plane numatyta mokesčių reforma siekiama panaikinti tam tikras mokesčių išimtis bei specialius mokestinius režimus, o taip pat padaryti mokesčių sistemą labiau skatinnčia ekonomikos augimą ir sumažinti pajamų nelygybę bei skurdą.

Vyriausybė su mokesčių reforma susijusius įstatymų pakeitimus Seimui pateikė birželį, tačiau po ginčų valdančioji koalicija sutarė priėmimo neforsuoti. Praėjusią savaitę įstrigo ir įstatymo dėl nekilnojamojo turto mokesčio bazės išplėtimo priėmimas.

Jeigu Vyriausybės prašymas EK dėl mokestinių tikslų būtų patenkintas, tai reikštų, jog reformą tvirtinti turėtų naujos kadencijos Seimas.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Pensininkas

Kas cia tau PAPRASTA ? Vienas turi nama uz 300-500 tukst., kitas buta ir garaza, garaza jau siulo apmokestinti kaip antra NT, cia tau paprasta? Cia tavo siuloma socialine lygybe?

paprasta

lt biirokratynas prieš rinkimus nenori nt mokesčio. Nes puse biurokratyno turi nt daug. Tai pat nenori mažinti socialines nelygybei. Bet gal reikėtų kaip tik prrimti nt mokesti antram ir daugiau būstui, pirmam būstui netaikyti, o iš surinktu lesu skirti soc reikmems, nelygybei mažinti. Taip butu ir teisinga ir pinigų butu ir rinkeju, nes dauguma rinkėjų neturi daugiau nt negu viena. Namą ar butą. Bet politikai seime turi po penkis patarėjus jie tikrai proto gumbai ras atsakymus i viska...

ha haha

valdantieni nori uzkraut kitiems matyt jaucia jog daugiau i seima nepaklius .bet ?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS