EK leido Lietuvai naudoti 9 mln. eurų iš 26 mln. įšaldytų RRF lėšų | kl.lt

EK LEIDO LIETUVAI NAUDOTI 9 MLN. EURŲ IŠ 26 MLN. ĮŠALDYTŲ RRF LĖŠŲ

  • 0

Europos Komisija (EK) antradienį priėmė teigiamą preliminarų įvertinimą ir leido Lietuvai naudoti beveik 9 mln. eurų iš įšaldytų 26 mln. eurų Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano (RRF) lėšų, pranešė Finansų ministerija.

Anot jos, tokį sprendimą EK priėmė įvertinusi Lietuvos pateiktą papildomą informaciją – Komisija laiko visiškai pasiekus rodiklį dėl aplinkosaugos mokesčių ir kitų ekonomikos augimo nestabdančių šaltinių apmokestinimo.

Už šį rodiklį bus išmokėta 8,7 mln. eurų, lėšos Lietuvą pasieks 2024 metų vasarį–kovą, nes EK įvertinimą dar svarstys Europos Sąjungos Taryba.

Lietuva laikoma įgyvendinusi minimą rodiklį, nes šiemet pavasarį priėmė akcizų, aplinkos taršos mokesčių pakeitimus, Vyriausybė pateikė Seimui nekilnojamojo turto (NT) mokesčio pataisymus.

Finansų ministerija teigia, kad dėl likusios subsidijos dalies dar du mėnesius bus tęsiamas dialogas, po kurio bus priimtas galutinis sprendimas.

EK atstovybė Lietuvoje pranešė, kad RRF plane esantis rodiklis dėl mokesčių lengvatų ar specialių apmokestinimo režimų atsisakymo nebuvo tinkamai pasiektas.

NT mokesčio pakeitimų priėmimas Seime šiuo metu yra atidėtas, kaip ir visa likusi mokesčių pertvarka, dėl kurios nesutariama ir valdančiosios koalicijos viduje.

Galutinai atmetė prašymą atidėti mokestinius tikslus

Be to, EK antradienį nusprendė galutinai atmesti Lietuvos prašymą iš dalies pakeisti keturis su apmokestinimu susijusius rodiklius peržiūrint Lietuvos RRF planą.

EK įvertino lapkritį Lietuvos pateiktą informaciją ir padarė išvadą, kad Lietuvos pateiktos pastabos nekeičia EK vertinimo.

Finansų ministerija siekė perkelti mokestinių tikslų įgyvendinimo terminą, argumentuodama užsitęsusiu pertvarkos priėmimu ir ekonominiu neapibrėžtumu.

Europos Komisija gegužę išmokėjo Lietuvai pirmąją išmoką iš RRF – 542,3 mln. eurų, šie pinigai išmokėti už pirmuosius apie 30 rodiklių. Tuo metu 26 mln. eurų parama tada buvo laikinai sulaikyta už neįvykdytus du rodiklius.

RRF plane iš viso yra 191 rodiklis, jų pažanga stebima kartu su Komisijos ekspertais.

EK spalį patvirtino atnaujintą 3,85 mlrd. eurų vertės Lietuvai skirtų RRF lėšų paketą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS