Ekonominės prognozės: ko tikėtis, jei karantinas bus sugriežtintas? | kl.lt

EKONOMINĖS PROGNOZĖS: KO TIKĖTIS, JEI KARANTINAS BUS SUGRIEŽTINTAS?

Šiemet Lietuvos ekonomika turėtų smukti 1,5 proc., prognozuoja SEB bankas.

„Jeigu po nepilnų trijų savaičių turėsime dar griežtesnį karantiną, tai tos prognozės bus optimistinės ir gali būti, kad smukimas bus arčiau 2 proc. Bet kol kas didieji banginiai dirba ir, panašu, pakankamai neblogai atlaikys lapkritį ir gruodį“, – pristatydamas naujausias makroekonomikos prognozes, sakė SEB banko vyriausiasis ekonomistas Tadas Povilauskas.

Kitų metų Lietuvos BVP augimo 3 proc. prognozę SEB paliko nepakeistą, tačiau pagerino 2022 metų prognozę iki 3,3 proc.

Prognozuojama, kad paskutinį metų ketvirtį nedarbas, kurį apskaičiuoja Statistikos departamentas, bus 9,8 proc., o sparčiau pradės mažėti metų viduryje – vidutinis metų nedarbas sieks 8,3 proc.

„Nedarbas šiemet turėtų būti gana panašus kaip ir Latvijoje“, – sakė T. Povilauskas.

Tadas Poviliauskas. M. Morkevičiaus / ELTOS nuotr.

Nors ketvirtas ketvirtis kiek silpnesnis, šiemet vidutinis darbo užmokestis prieš mokesčius, prognozuojama, padidės 7 proc. SEB banko teigimu, kitąmet vidutinis darbo užmokestis šalyje augs lėčiau negu šiemet – 4,5 proc. Tam didžiausią įtaką turės greičiausiai mažiau augsianti minimali mėnesio alga ir lėčiau didėsiantis valstybės sektoriuje dirbančių asmenų darbo užmokestis.

Žvelgiant į ketvirtą ketvirtį, nuotaikos yra neutralios, tokio smukimo, koks buvo antrąjį ketvirtį, kol kas horizonte nesimato.

Kitąmet vidutinė metinė infliacija, apskaičiuota pagal suderintą vartotojų kainų indeksą, turėtų siekti 2 proc., arba 0,9 proc. punkto daugiau negu šiemet, darant prielaidą, kad energetiniai ištekliai kitąmet nebus pigesni negu šiemet.

„Pramonei trečias ketvirtis buvo pakankamai neblogas atsižvelgiant į tai, kokia yra situacija pasaulyje. Tarp sektorių situacija buvo tikrai skirtinga. Buvo tų, kurie kentėjo, tai drabužių siuvimo pramonė, naftos perdirbimas, elektronika. Bet turėjome ir sparčiai augusių sektorių, kaip baldų, netikėtai mašinų detalių gamyba, popieriaus gaminių, maisto pramonės apimtys augo“, – teigė T. Povilauskas.

„Žvelgiant į ketvirtą ketvirtį, nuotaikos yra neutralios, tokio smukimo, koks buvo antrąjį ketvirtį, kol kas horizonte nesimato. Tai irgi yra švelninanti aplinkybė artimiausiu metu“, – pridūrė ekonomistas.

SEB grupė taip pat prognozuoja, kad, kad po smukimo 7,6 proc. šiais metais, kitąmet euro zonos ekonomika augs 4 proc., o 2022 metais – 4,3 proc.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS