Ekonomistai: buvusios kainos gali ir negrįžti | kl.lt

EKONOMISTAI: BUVUSIOS KAINOS GALI IR NEGRĮŽTI

  • 5

Lietuvoje misiją užbaigė Tarptautinis valiutos fondas (TVF). Jis įvertino šalies finansinį stabilumą ir teigiamai atsiliepė tiek apie Vyriausybės bandymus stabilizuoti infliacijos poveikį gyventojams, tiek apie siūlomą naują nekilnojamojo turto mokestį. Prognozuojama, kad rudenį infliacija Lietuvoje turėtų mažėti, praneša LNK.

„Jeigu karo padėtis neblogės, biržos prekių, energetikos, maisto kainos turėtų stabilizuotis arba antroje metų pusėje, metų pabaigoje, arba kitų metų pradžioje. Atitinkamai infliacijos lygis Lietuvoje turėtų daugiau mažiau stabilizuotis“, – teigė TVF misijos vadovas Borja Gracia.

Tačiau tiek Lietuvos bankas (LB), tiek Lietuvos ekonomistai gyventojams žadėti mažesnių kainų neskuba.

„Antroje metų pusėje mes turėtume matyti infliacijos tempų lėtėjimą vien dėl veiksnių bazės. Ar pačios kainos pasuks žemyn – turėtume pažiūrėti“, – tvirtino LB valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus.

„Mes visi kalbame apie kainų augimo sumažėjimą, bet nežinau, ar kas turi vilčių, kad per artimiausius dvylika mėnesių kainos sugrįš į tą buvusį lygį. Jos galbūt niekada ir nebesugrįš į tą lygį, kuris buvo“, – svarstė ekonomistas Tadas Poviliauskas.

Nebeįmanoma, jog mes turėtume mažesnę nei 15 proc. vidutinę metinę infliaciją.

Dabartinė 18,9 proc. infliacija Lietuvoje – ne riba. TVF sako, kad iki liepos ji toliau stiebsis į viršų. Ekonomistai priduria, kad 20 proc. ribą infliacija pasieks dėl elektros ir gamtinių dujų buitiniams vartotojams padidėjimo. Vėliau ekonomika turėtų lėtėti.

„Kai kalbame apie vidutinę šių metų infliaciją, aš manau, kad nebeįmanoma, jog mes turėtume mažesnę nei 15 proc. vidutinę metinę infliaciją. Greičiausiai ji bus 16 proc., o gal net ir didesnė“, – prognozavo T. Poviliauskas.

Finansų ministrė neatmeta, kad jei prognozės nepasitvirtins ir rudenį infliacija toliau didės, bus siūlomos naujos pagalbos priemonės gyventojams.

„Dabartinės prielaidos yra tokios, kad visgi rudenį matysime infliacijos lygio nusistovėjimą ir pradėjimą leistis žemyn. Jeigu matysim, kad situacija yra kitokia, rudenį galėtų būti pasiūlytos kažkokios papildomos priemonės. Tam neapibrėžtumas šiandien yra pernelyg didelis“, – sakė Gintarė Skaistė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

TVF pabrėžia, kad Lietuvos ekonomika, palyginti su kitomis Europos valstybėmis, greitai atsigavo po COVID-19 pandemijos. Be to, pozityviai įvertino Vyriausybės pasiūlytą 2 mlrd. antiinfliacinį paketą bei naujai siūlomą nekilnojamojo turto mokestį.

„Mes manome, kad Vyriausybė eina gera kryptimi. Tikimės, kad Vyriausybei pavyks priimti šį svarbų teisės aktą“, – lūkesčiais dėl Lietuvos dalinosi B. Gracia.

TVF pastebi, kad mūsų šalyje mokesčių nėra daug, todėl rekomenduoja imtis veiksmų, siekiant įgyvendinti žaliąją politiką.

„Mes pasiūlėme, kad reikėtų įvesti naujus arba didinti mokesčius aplinkosaugos srityje. Jei Lietuva nori įgyvendinti savo tikslus 2030-iems metams, būtina įvesti šiuos pakeitimus“, – pabrėžė B. Gracia.

Infliacija jau pralenkė pajamų augimą, tačiau į atlyginimų kėlimą siūloma žiūrėti atsargiai, nes nepristabdžius vartojimo infliacija nesitrauks.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

senis

kai pinigas nuvertėja tai tik padengimas auksu jam suteikia vettę ,o aukso nėra vot ir lieka jis tik popierius

kaunietis

kaip gerai, kad yra LNK TV! Yra kuo užpildyti svetainę

Lietuviu

i2iotizmas - beribis! Juos 2lkina savi ponai,o jie - pirstu i rusus rodo... :-D
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS