Ekonomistas: ateinančios rusų kartos galės V. Putinui „padėkoti“ – jie neturės, kur dėti dujų | kl.lt

EKONOMISTAS: ATEINANČIOS RUSŲ KARTOS GALĖS V. PUTINUI „PADĖKOTI“ – JIE NETURĖS, KUR DĖTI DUJŲ

  • 0

Kylančios dujų bei elektros kainos kelia nerimą dėl ateinančio šaltojo sezono. Apie tai LNK reportaže buvo kalbamasi su ekonomistu Mariumi Dubnikovu.

– Dujų kaina nieko gero nežada. Kaina svyruoja tarp 2,3 ir 2,5 už kubinį metrą. Kas praeitą sezoną šildėsi dujomis, mokėjo 51 centą, tad kaina keturis penkis kartus didesnė.

– Kokias sąskaitas galime išvysti Vilniuje?

– Gali būti, kad šis sezonas gali būti du kartus brangesnis už praėjusį. Gali būti, kad dalį kaštų prisiims šildymo įmonės arba Vyriausybė.

– Kiek brangs tiems, kurie yra individualių namų šeimininkai?

– Tas iš tiesų gąsdina, nes jeigu paliktume likimo valiai, gali pabrangti tuos 4–5 kartus.

– Yra tokių, kurie šildosi kietuoju kuru. Ar tai juos gelbėja?

– Gelbėja tuo, kad nenaudoja brangių dujų. Nes malkos ir anglis irgi brangsta kartais, nes tai yra susisiekiantys indai, alternatyvos. Vienai kylant kyla ir kita.

– Ar miestuose, kuriuose šildomasi biokuru, situacija bus geresnė?

– Bus lengvesnė, nebus tokio didelio augimo. Bet vis tiek brangs. Klausimas, kiek Lietuva sugebės užsitikrinti kuro. Reikia nepamiršti, kad kuro kainos auga, bet ir nutrūko tiekimas iš Baltarusijos, kur visada biokuras buvo pigesnis.

– Kaip galima dujas pakeisti alternatyvomis?

– Pats greičiausias variantas – saulės elektrinės. Gamintis elektrą ir su šia elektra šildyti namus. Šiuo metu visi tai bando daryti, bet žmonių, gebančių pakabinti saulės elementą, yra trūkumas. Tai skatina plėtrą. Elektros kainos irgi jau šauna į viršų. Šiuo metu biržoje elektra kainuoja apie 300 eurų už megavatvalandę. Jeigu elektrą naudosime kaip paralelę – vargu, ar ką nors sutaupysime, bet jeigu naudosime savo elektrą, kurią pasigaminsime per saulės elementus, tada toks žaidimas ir galimas.

– Kas tos šalys Europoje, kurioms bus sunkiausia?

– Tos problemos jau atsirito iki mūsų, nes mes turime dujų terminalą ir dujų turėsime. Bet kaina vis tiek yra rinkos, o rinkos kaina yra pakilusi, nes trys valstybės (Vokietija, Italija Vengrija) turi problemų. Šios šalys vartoja daugiau negu pusę rusiškų dujų. Ši žiema jiems bus pati sunkiausia, nes jie turės spręsti problemą, kuo šildytis bei kaip dujomis aprūpinti pramonę. Gyventojai to tikriausiai nepajus, bet įmonės pajus.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Yra kalbama, kad vokiečiai spręs savo problemas, statosi suskystintų dujų terminalą. Ar neatsitiks taip, kad kai jiems bus didelis poreikis įsigyti suskystintų dujų, ar tai dar labiau neišbrangins dujų?

– Nemanau, kad kaina keistųsi, nes mes mokame rinkos kainą. Dabar kaina yra aukščiausiame lygyje, kadangi Rusija savo kranus užsuko. Vėliau, kai vokiečiai turės savo terminalą ir pilnai patenkins savo poreikį, kaina turėtų leistis. Po šios žiemos greičiausiai matysime stabilizaciją, nes vokiečiams išspręsti problemą reikia tik laiko, kadangi pinigų ir galimybių jie turi.

– Kiek kentės Rusija be pajamų?

– Rusijos ekonomika šių svyravimų be krizės neatlaikys. Ateinančios rusų kartos galės Vladimirui Putinui padėkoti už papildomą 1 tūkst. kilometrų sienos su NATO bei kad dujų iš Rusijos kitos šalys nebevartos. Jie dujų neturės, kur dėti, nes jie net vamzdynų neturi į kitas puses. Vienintelis papildomas vamzdis yra į Kiniją, ten nukeliauja 15 proc. visos gavybos.

GALERIJA

  • Ekonomistas: ateinančios rusų kartos galės V. Putinui „padėkoti“ – jie neturės, kur dėti dujų
Gairės: LNK turinys, karas Ukrainoje, Vladimirad Putinas, Marius Dubnikovas, Dujos
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS