Ekonomistas: nemaža dalis Lietuvos eksporto rodiklių – pervertinta | kl.lt

EKONOMISTAS: NEMAŽA DALIS LIETUVOS EKSPORTO RODIKLIŲ – PERVERTINTA

Statistikos departamento duomenimis, šių metų sausį-vasarį, palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, eksportas padidėjo 3,2 proc.

Tuo tarpu lietuviškos kilmės prekių eksportas, be mineralinių produktų, išaugo 13,8 proc. Vertindamas šiuos duomenis, „SME finance“ ekonomistas Aleksandras Izgorodinas sako, kad nors skaičiai nuteikia optimistiškai, didžioji dalis eksporto augimo yra laikinas COVID-19 pandemijos sąlygojamas reiškinys.

„Sausio-vasario mėnesių eksporto rezultatai atrodo esą tikrai geri – 13,8 proc. lietuviškos kilmės prekių eksporto augimas tikrai yra neblogas rezultatas. Bet pabrėžčiau, kad pakankamai nemaža dalis šio augimo yra techninė ir truputį pervertinta, tad labai stipriai neskubėčiau dėl to džiaugtis“, – Eltai teigė ekonomistas, pridurdamas, kad jo skaičiavimais, atmetus techninius aspektus, realus Lietuvos eksporto augimas siektų 1,94 proc.

A. Izgorodinas, remdamasis Statistikos departamento duomenimis, akcentavo, kad Lietuvos eksporto augimą šių metų pradžioje iš esmės lėmė įvairių chemijos produktų (3,5 karto) ir javų (98,4 proc.) paklausos augimas. Visgi ekonomistas pabrėžė, jog vien chemijos produktų eksportas sudaro 40 proc. viso aptariamo laikotarpio eksporto prieaugio, o tai rodo, jog šio rodiklio negalima laikyti tvariu.

„Pažvelgę į nominalų eksporto augimą pamatysime, kad iš esmės šiemet pagal augimo tempą išsiskiria du segmentai: įvairūs chemijos produktai ir javai. Įvairių chemijos produktų segmente fiksuotas 193 mln. eurų augimas šių metų sausį-vasarį, lyginant su praėjusių metų atitinkamais mėnesiais.

Prognozuojama, kad europiečiai masiškai užsakinės mūsų įmonių prekes, nes vartojimas po COVID-19 epidemijos itin išaugs.

Jei pažiūrėtume į visus eksporto segmentus, kurie šiais metais augo, įvairių chemijos produktų segmento augimas sudaro 40 proc. viso eksporto prieaugio. O segmentų, kuriuose eksportas šiemet didėjo, mano surinktais duomenimis, buvo lygiai 50“, – Eltai sakė jis.

Anot A. Izgorodino, įvairių chemijos produktų eksporto augimas yra laikinas ir sąlygojamas koronaviruso pandemijos.

„Kai vienas iš eksporto segmentų sudaro 40 proc. viso prieaugio, sakyčiau, tai yra labai techninis aspektas, ir tiesioginės įtakos šiuo atveju turėjo COVID-19 virusas. Labai tikėtina, kad mūsų įmonės gamina kokius nors reagentus koronaviruso testams, o galbūt kokius nors komponentus vakcinoms ar ką kita, kas susiję su kova su COVID-19 virusu. Kad kaip būtų keista, iš dalies COVID-19 virusas teigiamai veikia Lietuvos eksportą, tačiau tai – laikinas dalykas, nes pasibaigs pandemijai tai bus sektorius, kuriame rodikliai kiek pablogės“, – kalbėjo jis.

Ekonomistas taip pat pažymėjo, kad didelį javų eksporto augimą lėmė itin geras praėjusių metų derlius, tad šis rodiklis taip pat nėra tvarus.

„Dar vienas techninis momentas, padėjęs mūsų eksportui augti, yra žemės ūkio produktai, nes javai dėl itin gero derliaus pernai buvo antras segmentas po įvairių chemijos produktų pagal nominalų augimą. Javų eksporto prieaugis sudaro 18 proc. bendro eksporto augimo sektoriuose, kuriuose buvo stebimos didesnės eksporto apimtys šiemet“, – sakė A. Izgorodinas.

„Grubiai tariant, beveik 60 proc. lietuviškos kilmės eksporto augimo sugeneravo techniniai aspektai“, – galiausiai pabrėžė jis.

Visgi A. Izgorodinas pažymėjo, kad eksporto segmentų veiklos augimo dinamika rodo optimistines tendencijas.

„50 eksporto segmentų šiemet fiksavo eksporto augimą, o 45 segmentai – eksporto nuosmukį. Visgi tai yra teigiamas rodiklis: jis parodo, kad didesnė dalis eksportuotojų patyrė eksporto augimą. Tai reiškia, kad nors 60 proc. mūsų eksporto augimo buvo techninis, 40 proc. prieaugio lėmė pozityvūs struktūriniai veiksniai.

Pastarieji yra susiję su tuo, kad už Lietuvos ribų atsigauna paklausa arba Lietuvos įmonių partneriai Europoje mato ir tikisi, kad artimiausiu metu paklausa atsigaus ir pradeda tam ruoštis užsakinėdami prekes iš Lietuvos įmonių avansu“, – tikino jis.

Ekonomistas taip pat teigė, kad šių metų antras ir trečias ketvirčiai, tikėtina, bus vieni sėkmingiausių šalies eksportuotojams.

„Manau, kad antrą šių metų ketvirtį Lietuvoje stebėsime labai didelį eksporto šuolį, ir antras, o gal ir trečias ketvirtis gali būti pats geriausias Lietuvos eksportuotojams. Prognozuojama, kad europiečiai masiškai užsakinės mūsų įmonių prekes, nes vartojimas po COVID-19 epidemijos itin išaugs“, – Eltai teigė A. Izgorodinas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Alvydas

Ekspertas tegul paskaičiuoja koks procentas išlindo iš šešėlio į Angliją eksporto.

Anonimas

PAKAZUCHA !!! durniu laivas

SUSIJUSIOS NAUJIENOS