Ekspertai: užsienio kapitalas traukiasi iš Lietuvos NT rinkos | kl.lt

EKSPERTAI: UŽSIENIO KAPITALAS TRAUKIASI IŠ LIETUVOS NT RINKOS

  • 2

Užsienio investicijos į komercinį Lietuvos nekilnojamąjį turtą (NT) per pastaruosius dvejus metus, kai Rusija pradėjo plataus masto karą Ukrainoje, gerokai sumažėjo, pastebi analitikai. Tuo metu vietos investuotojai išlieka aktyvūs.

Bendrovės „Ober-Haus“ rinkos tyrimų vadovas Baltijos šalims Raimondas Reginis sako, kad bendros Europos šalių  investicijos į komercinį NT pernai susitraukė 50 proc. Lietuvoje stebimos panašios tendencijos, be to, sumažėjo užsienio investicijų.

„Lietuvoje stebime tokias pačias tendencijas, mūsų praėjusių metų statistiką pagerino vienas sandoris, kai suomių bendrovė susitarė parduoti biurų miestelį Vilniuje vietiniam fondui  (Suomijos kapitalo „Technopolis Lietuva“ pardavė „Technopolį“ Vilniuje „Lords LB Asset Management“ įmonei – BNS) – nominalia išraiška tai yra didelis sandoris ir pagerino praėjusių metų rodiklius“, – „Luminor“ banko diskusijoje apie NT rinką penktadienį sakė R. Reginis.

„Bet pasigilinus pamatai tendenciją – iš Lietuvos traukiasi užsienietiškas kapitalas, išeina iš Lietuvos rinkos“, – pridūrė jis. 

Pasak analitiko, iki karo Ukrainoje pradžios investicijos iš užsienio į komercinį Lietuvos NT sudarydavo apie 65 proc., aktyviai pirkdavo estai, Skandinavijos šalys, Vokietija, o šiuo metu jos susitraukė iki 20 procentų.

Pasitikėjimas iš užsieniečių mūsų regionu sumažėjo drastiškai.

 

„Tai rodo, kokia yra globali situacija ir kaip tai paveikė rinkas. Pasitikėjimas iš užsieniečių mūsų regionu sumažėjo drastiškai“, – sakė R. Reginis.

Tuo metu „Luminor“ ekonomistas Žygimantas Mauricas sako, kad vietos investuotojai NT rinkoje išlieka aktyvūs.

„Užsienio investuotojų baimės akys yra didesnės nei vietos investuotojų – kuo toliau nuo šio regiono, matyt, tuo didesnės tos baimės akys, tačiau vietos investuotojai yra pakankamai aktyvūs, netgi, sakyčiau, turint omenyje neeilinę situaciją, netgi labai aktyvūs“, – sakė Ž. Mauricas.

„Tai susiję su tuo, kad pinigų vietos rinkoje yra daug ir kalbant apie gyvenamojo būsto rinką dominuoja vietos investuotojai, mes nesame ta šalis, net Estijoje žymiai didesnę dalį vaidina užsienio investuotojai. Vietos investuotojai stebėtinai aktyvūs ir netgi investicinių sandorių, antro, trečio būsto vyksta pakankamai daug“, – aitškino jis.

Užsienio investuotojų baimės akys yra didesnės nei vietos investuotojų – kuo toliau nuo šio regiono (...)

 

Ekonomisto vertinimu, Rusijos karo grėsmė nepadeda būsto rinkai, tačiau situacija yra „pakankamai nebloga“, ryškesnis poveikis priklausys nuo karo Ukrainoje eigos. Jis taip pat sako, kad yra ir kitų teigiamų veiksnių, vienas jų – Vokietijos brigados atvykimas.

„Tai bus iki 5 tūkst. asmenų su savo šeimomis ir jiems reikės būsto“, – sakė Ž. Mauricas.

„Yra dviprasmė situacija – jei nuomos kainos kils, „Euribor“ mažės, dalį vietos gyventojų tai spaus išeiti iš nuomos rinkos ir ieškoti galimybių nusipirkti būstą. Nes nuomos kainos, mano supratimu, yra tikrai aukštos, palyginti ir su pajamų augimu. Buvo pasvyravimas žemyn, bet jos laikosi aukštame lygyje“, – kalbėjo jis.

Visgi R.Reginis sako, kad pardavėjams artimiausiu metu tikėtis parduoti būstą už aukščiausią kainą nepavyks.

„Jūs turėsite laukti atsigaunančios rinkos, bet jei norite parduoti turtą greičiau, reikės pakoreguoti savo lūkesčius. Iš pirkėjų pusės šiuo metu, jei dairotės rinkoje, galima rasti gerų variantų, kai parduodama šiek tiek žemiau nei rinkos vidurkis, rinkos kaina, bet bloga naujiena ta, kad toks turtas nuperkamas labai greitai“, – sakė R. Reginis.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

nieko asmenisko

norit kariaut - kariaukit....a mes jum netrukdysim

Senukas

Daugiau dar gasdinkit karu ane

SUSIJUSIOS NAUJIENOS