Ar emigrantai vis dar perveda dideles pinigų sumas į Lietuvą? | kl.lt

AR EMIGRANTAI VIS DAR PERVEDA DIDELES PINIGŲ SUMAS Į LIETUVĄ?

  • 13

Anksčiau perlaidos sudarė apie 5 proc. namų ūkių turimų pajamų, o dabar, lietuviams uždirbant vis daugiau, perlaidos sudaro vos 1 proc., praneša LNK.

Plačiau apie tai papasakojo Lietuvos banko ekonomistas Kasparas Vasiliauskas.

– Kokios tendencijos per šventes? Ar padaugėja perlaidų?

– Dar neturime ketvirto ketvirčio duomenų. Tačiau remiantis istoriniais duomenimis, nuo 2002 m. iki 2020 m. pastebime, kad ketvirtą metų ketvirtį perlaidų iš užsienio šalių padaugėja. Tas padidėjimas siekia maždaug 1-3 proc.

– Kokia pinigų suma šiemet jau atkeliavo į Lietuvą?

– Tikslų skaičių galėsime pasakyti ateinančių metų pradžioje, kai pasirodys visi metiniai duomenys. Tačiau remiantis trijų ketvirčių tendencijomis, galime pasakyti, kad šiuo metu už tris ketvirčius jau yra pervesta daugiau nei 600 mln. eurų.

– Ar tų perlaidų kasmet daugėja, o gal atvirkščiai – mažėja?

– Jau kurį laiką tų perlaidų skaičius mažėja. 2015–2019 metų laikotarpiu perlaidų lygis buvo pakankamai stabilus. Jis viršijo maždaug 1 mlrd. eurų per metus. Tačiau 2020–2021 metais pastebėjome reikšmingą perlaidų sumažėjimą. Jei neklystu, tą laikotarpį per metus buvo pervesta šiek tiek daugiau nei 600 mln. eurų. Daugiausiai tai būtų sietina su COVID-19 pandemija, kai užsienio šalyse darbo rinkos situacija ženkliai suprastėjo. Lietuvos emigrantų pajamos taip pat atitinkamai sumažėjo. Šiais metais mes matome, kad per tris ketvirčius tas pasiektas perlaidų kiekis panašus, koks buvo 2021 m. Tikėtina, kad ketvirto ketvirčio duomenys parodys, kad 2023 m. perlaidų lygis išaugo. Prielaidų, kodėl tos perlaidos ateityje turėtų augti, nematome.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

–  Iš kokių šalių žmonės dažniausiai siunčia pinigus?

– Daugiausiai lėšų ateina iš tų šalių, kuriose daugiausiai lietuvių emigrantų. Remiantis 2022 m. duomenimis, galime pasakyti, kad daugiausiai perlaidų atėjo iš JAV. Taip pat svarbios perlaidų šalys yra Jungtinė Karalystė, Vokietija, Airija, Skandinavijos šalys. Iš JAV atėjo perlaidų daugiau nei už 150 mln. eurų.

– Ar bėgant metams tos šalys keičiasi, ar išlieka stabilios?

–  Tos šalys jau keletą metų išlieka tos pačios. Tose šalyse tiesiog daugiausiai susitelkusių lietuvių emigrantų. Anksčiau buvo pakankamai didelis perlaidų kiekis iš Rusijos. Tačiau šiuo metu, savaime suprantama, tas lygis labai reikšmingai sumažėjo.

– Galbūt metų pabaigoje turėsime 800 mln. eurų. Ar tai dideli pinigai Lietuvos mastu?

– Taip. Skaičiai atrodo pakankamai dideli.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Tik pist bankam su mazgote per snuki...

Labai daug zmoniu, bent jau Anglijoje, apsisprende, maziau siuncia i Lietuva ir investuoja i nekilnojama turta Anglijoje, dar ir tevus is Lietuvos atsiveze pas save. Net ir tie kas galvojo susieti savo likima su Lietuva apsigalvojo, kas gali vaziuoti ten kada Lietuva ant karo slenkscio. Istorija sukasi ratu, kas gryzo is uzsenio ir kure gyvenima 1935 - 1940 metais, atejus rusam i Sibira buvo istremti, o kas liko gyventi uzseniuose tie gyveno normalu gyvenima.

jei pinigu truksta

daugiau paskolu imkit.... greituju jei greit pinigu reikia... a del dovanu tai as jum atvirute uzrasysiu....ir issiusiu su meile is amerikos.... arba is londes.... neuztenka ?

ble ... kovidas....korona... rusai puola...

uz ka jum pinigu lietuviai ? ...tipo dovanu ?... nu tai atsiuskit man ...as pazesiu...ivertinsius...susimokesiu importo ir administravimo mokescius nuo dovanos a paskuj as jum atsiusiu .... vabsce galvoju kad laikas tevu fazenda gerai apdraudus padegt ir tevus ant roguciu i miska...tradiciskai lietuviskai...taip kaip mokesciu inspekcija tautosakoje moko...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS