Energetikos ministerija: EK pateikė Lietuvai artimiausių veiksmų planą dėl Astravo AE | kl.lt

ENERGETIKOS MINISTERIJA: EK PATEIKĖ LIETUVAI ARTIMIAUSIŲ VEIKSMŲ PLANĄ DĖL ASTRAVO AE

  • 5

Europos Komisija (EK), atsakydama į Lietuvos ministrų užklausą dėl branduolinės saugos reikalavimų Astravo atominėje elektrinėje (AE), informavo apie artimiausių ES veiksmų planą, pranešė Energetikos ministerija.

Ministerijos teigimu, EK laiške rašoma, kad į Baltarusiją vykusiai EK vadovaujamai misijai patvirtinta, jog Baltarusija yra įsipareigojusi įgyvendinti pagrindinius saugumo reikalavimus iki AE paleidimo.

„Lietuvos pavojaus signalas dėl Astravo atominės elektrinės ES institucijų buvo išgirstas, ir mes matome praktinius to žingsnius. EK atsakymą Lietuvai vertinu ir kaip pačios EK įsipareigojimą užtikrinti, kad ES valstybių ir jos piliečių saugumas bus užtikrintas ir saugumo reikalavimai bus įgyvendinti iki Astrave statomos AE paleidimo“, – pranešime cituojamas energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Ministras sako esąs dėkingas EK už aktyvias pastangas, tačiau akcentuoja, kad, „neįgyvendinus visų Baltarusijoje vykdomam atominės elektrinės projektui keliamų branduolinės saugos reikalavimų, atsakomybės našta kris ne tik ant Baltarusijos, bet ir ant procese dalyvaujančių ES institucijų“.

Už energetiką atsakingos ES komisarės Kadri Simson ir už Europos kaimynystės politiką atsakingo ES komisaro Olivér Várhelyi laiške rašoma, kad Baltarusija įsipareigojo tęsti bendradarbiavimą su ES branduolinės saugos reguliavimo institucija (ENSREG), įskaitant tam tikrą ENSREG peržiūrą, kaip įgyvendinamas Nacionalinis veiksmų planas.

Lietuvos energetikos ir užsienio reikalų ministrams adresuotame laiške nurodyta, kad balandžio pabaigoje EK pateikė detalų peržiūros planą ir šiuo metu laukiama Baltarusijos atsakymo. Savo ruožtu EK imasi parengiamųjų žingsnių dėl tolesnių ENSREG veiksmų. EK vadovaujama bendra su ENSREG ekspertais misija į Baltarusiją buvo surengta kovą.

Baltarusija 2400 MW galios atominę elektrinę stato netoli Astravo miesto, nuo Vilniaus nutolusio vos per 50 km. Jėgainę sudarys du 1200 MW galios blokai.

Praėjusią savaitę Baltarusijos energetikos ministerija pranešė, kad pirmajam Astravo AE reaktoriui skirtas branduolinis kuras atgabentas į jėgainės statybų aikštelę.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Kazys

Protingiausias žingsnis tartis dėl elektros pirkimo be tarpininkų. . Tai būtų parama ir žmonėms ir LT. JUK ELEKTRINĖ VISTIEK VEIKS. šnekėti reikia dėl saugumo. Švedai įrengia kupolu sprogimo atvejui.

pramiegojot

o sojuzui naplivat nes ten juk /issivystes kapitalizmas o mes tai /runkeliai/ anot dedulesberg ir jam pofyg nes vila ir auksas zmoniu surinktas sveicarijoje o kazkos pydvatnikas dar per kom paloja matosi is tu paciu partijos komsorgu ir profgenseku kuriu dvasia isikunijosi i siuos issigimusius europydus tai apie kokia dar veidmainiska vienybe kalba kai kiekvienas ziuri i savo kaili o priesas nesnaudzia ir rezga naujas pinkles kuriu mes ir nenumanom nes tai bionano technologijos kurias mokslas tik zengia 1 zingsnius o imperiju oligarchatas jas naudoja blogiems tikslams zmoniu naikinimui tai tas pat kaip hitlerio tik mastai didesni ir cinisko sadizmo perakis?...

Anonimas

..bulbanosus --blokuoti ! O ta sutriunijusi bulbous electrine --apmazins bulvinuku zmogishkaji "derliu" ir gerokai!!!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS