Ž. Vaičiūnas: elektros nepirksime, kai įvyks energetinis Astravo AE paleidimas | kl.lt

Ž. VAIČIŪNAS: ELEKTROS NEPIRKSIME, KAI ĮVYKS ENERGETINIS ASTRAVO AE PALEIDIMAS

Elektros nepirkimas iš Baltarusijos bus aktyvuojamas tada, kai įvyks Astravo atominės elektrinės (AE) energetinis paleidimas, penktadienį pranešė energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

„Elektros nepirkimas iš Baltarusijos turėtų būti aktyvuojamas tuo metu, kai bus energetinis branduolinės elektrinės Astrave paleidimas. Apie tai elektros perdavimo sistemos operatorius „Litgrid“ per „Nordpool“ prekybos platformą informavo rinkos dalyvius, kad nuo energetinio paleidimo Lietuvos ir Baltarusijos prekybos pjūvis bus lygus nuliui, prekyba per Lietuvos ir Baltarusijos sieną elektra nebevyks“, – žurnalistams penktadienį sakė Ž. Vaičiūnas.

Ž. Vaičiūnas nurodė, kad elektra iš Baltarusijos į Lietuvą tada negalės patekti visais atvejais, nepriklausomai nuo sutarimo su Baltarusijos šalimis.

„Skirtumas tik tas, kad, turint sutarimą, būtų galimybė sutarimo būdu (pasiekti – ELTA), kad elektra iš Astravo ir Baltarusijos nepatektų ir į Latvijos ir Estijos rinką. Jei nepavyks pasiekti susitarimo, mes įstatymą (dėl elektros nepirkimo iš Baltarusijos, paleidus Astravo AE, – ELTA) turėsime įgyvendinti”, – sakė ministras.

Ministras pabrėžė, kad pastarųjų dienų įvykiai Baltarusijoje, forsuojant AE paleidimą, rodo, kad tai nesuderinama su branduolinės saugos reikalavimais ir saugumo standartais. Apie tai Ž. Vaičiūnas sakė informavęs ir Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) vadovą.

„Apie tai kalbėjausi vakar su TATENA generaliniu direktoriumi ir informuota apie tai Europos Komisija (EK), kad tokia skuba nėra suderinama su branduolinės saugos užtikrinimu ir saugos užtikrinimu tokiuose objektuose. Tikimės principingos tiek EK, tiek TATENA reakcijos, nes branduolinio kuro užkrovimo etapas rodo, kad artėjama prie branduolinės elektrinės paleidimo“, – sakė Ž. Vaičiūnas.

„Svarbu pabrėžti, kad branduolinė sauga yra esminis Lietuvos interesas tam, kad būtų užtikrintas Lietuvos žmonių saugumas. Kaip žinoma, šis objektas yra pripažintas grėsme saugumui, aplinkai ir visuomenės sveikatai“, – sakė energetikos ministras.

Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija (VATESI) ketvirtadienį pranešė gavusi pranešimą iš Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA), kad į Astravo AE pirmąjį energijos bloką pradėtas vežti branduolinis kuras.

Kaip nurodė inspekcija, branduolinio kuro rinklių įkrovimas į reaktorių yra svarbus Baltarusijos AE pirmojo energijos bloko paleidimo etapas. Įkrovus į branduolinį reaktorių kuro rinkles, prasidės tolesni šio energijos bloko paleidimo veiksmai – fizikinis ir energetinis paleidimas bei bandomasis pramoninis eksploatavimas.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Dublin-Kaunas

Matosi bijo jis išpradžiu pirksim dabar nepirks matyt gražus aukštas ir koloborantinis profesorius dave spaudima.

Saulius

Jei nepirksime Astravo elektros,tai būsim patys kalti dėl reaktorių perkaitinimo nepanaudota energija.Japonijoje cunamis tą ir padarė...

kai

pasiklausai ka cia aiskina tas ministras tai atrodo kad jis kliedi ir tokie ministrai atstovaija Lietuva kas su jais gali rimtai tartis jei jie nesamones tauskia
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS