Tokias Akcizų įstatymo pataisas yra pateikę konservatorius Kazys Starkevičius, liberalas Eugenijus Gentvilas bei premjeras Gintautas Paluckas. Pradėjęs svarstyti jų siūlomus pakeitimus, Seimas paprašė Vyriausybės išvados.
Parlamentarai siūlo ūkininkus, kurie turi kaimo turizmo sodybas ir gamina tradicinius stipriuosius gėrimus, atleisti nuo alkoholio akcizo bei neįpareigoti jų steigti akcizinių sandėlių.
Finansų ministerija sako, kad ūkininkų gaminamų tradicinių alkoholinių gėrimų atleidimas nuo akcizų prieštarautų Europos Sąjungos (ES) direktyvoms.
Ministerijos teigimu, ES leidžiama nuo akcizų atleisti alų, vyną, kitus neputojančius ir putojančius fermentuotus gėrimus, kuriuos gamina privatus asmuo, jeigu juos vartoja jis pats, jo šeimos nariai arba svečiai ir jeigu jie nėra pardavinėjami, t. y. skirti ne komerciniams tikslams.
Tačiau, pasak jos, šiuokart ūkininko pagamintų tradicinių alkoholinių gėrimų pateikimas degustacijai kaimo turizmo sodyboje yra tiesiogiai susijęs su vykdoma komercine veikla – turizmo paslaugų teikimu, todėl tokie alkoholiniai gėrimai nebūtų laikomi skirtais asmeniniam vartojimui.
„Galimybė atleisti nuo akcizų privataus asmens nekomerciniais tikslais pagamintą etilo alkoholį arba jam taikyti sumažintus akcizų tarifus siejama su papildomomis sąlygomis, t. y. jo kiekis neturi viršyti 50 litrų vaisių spirito per metus ir turi būti gaminamas iš to asmens augintų vaisių žemės plote, kurio savininkas yra tas privatus asmuo, t. y. lengvata negali būti taikoma etilo alkoholiui, pagamintam ne iš asmens augintų vaisių“, – teigiama išvadoje.
Seimas nuo praėjusių metų lapkričio leido ūkininkų kaimo turizmo sodybose legaliai gaminti naminukę – iki 65 laipsnių stiprumo gėrimus, pripažintus tautinio paveldo produktais. Jų bus galima pagaminti iki 100 litrų per metus, tačiau nebus galima parduoti – jie privalės būti naudojami tik savo ar šeimos poreikiams, arba degustuoti vietoje.
Gėrimai turės būti išpilstyti į ne didesnę kaip litro stiklinę tarą, juos reikės žymėti etiketėmis, kuriose bus nurodytas numeris, gėrimą pagaminusio ūkininko vardas ir pavardė, produkto pagaminimo data ir laikas, sudėtis ir tūrinė etilo alkoholio koncentracija procentais.
(be temos)