Finansų ministerija pritaria M. Puidoko pasiūlymui | kl.lt

FINANSŲ MINISTERIJA PRITARIA M. PUIDOKO PASIŪLYMUI

Finansų ministerija pritaria parlamentaro Mindaugo Puidoko siūlymui lengvatinį 5 proc. pridėtinio vertės mokesčio (PVM) tarifą taikyti elektroniniais ryšiais publikuojamiems periodiniams leidiniams, tačiau nepritaria PVM lengvatas taikyti ir nereceptiniams vaistams, maitinimo ir gėrimų teikimo paslaugoms.

Šį siūlymą Vyriausybė svarstys trečiadienio posėdyje.

M. Puidokas siūlo 5 proc. PVM tarifą taikyti ir elektroniniais ryšiais publikuojamiems laikraščiams, žurnalams ir kitiems periodiniams leidiniams. Finansų ministerija siūlymui pritaria, tačiau siūlo tikslinti ir keisti įstatymo pakeitimo projekto formuluotes, antraštę.

„Pažymėtina, kad dėl lengvatinio PVM tarifo taikymo leidiniams apimties praplėtimo valstybės biudžetas per metus papildomai netektų apie 1 mln. eurų pajamų iš PVM“, – teigia ministerija.

Tačiau ministerija nepritaria Seimo nario konservatoriaus Antano Matulo parengtam įstatymo pakeitimo projektui, kuriuo siūloma 5 proc. PVM tarifą taikyti ir nereceptiniams vaistams. Ministerija taip pat nepritaria Ingridos Šimonytės ir Mykolo Majausko parengtoms pataisoms, kuriomis siūloma 9 proc. PVM tarifą nustatyti maitinimo ir gėrimų teikimo paslaugoms, išskyrus prekybą alkoholiniais gėrimais.

„Nustačius lengvatinį tarifą nereceptiniams vaistams, valstybės biudžetas per metus netektų apie 35 mln. eurų, o nustačius lengvatinį tarifą maitinimo ir gėrimų teikimo paslaugoms, išskyrus prekybą alkoholiniais gėrimais, – apie 90 mln. eurų PVM pajamų“, – argumentuoja ministerija.

Jos teigimu, gali būti nepasiektas A. Matulo parengto įstatymo pakeitimo projekto tikslas padaryti nereceptinius vaistus prieinamus didesnei daliai mažesnes pajamas gaunančių žmonių ir sumažinti jų patiriamas išlaidas, skirtas vaistams įsigyti, nes „praktika rodo, kad prekės ir paslaugos, kurioms sumažinamas PVM tarifas, iš esmės nepinga.“

Taip pat ministerija tikina, kad visoje šalyje dėl COVID-19 plitimo grėsmės paskelbus ekstremaliąją situaciją, su sunkumais susidūrė daug veiklos sektorių, todėl būtų nepagrįsta išskirti vieną iš jų ir jo tiekiamoms prekėms ar teikiamoms paslaugoms nustatyti PVM lengvatas.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

krize pareina !

SUSIJUSIOS NAUJIENOS