Finansų ministrės ir TVF vadovės pavaduotojo susitikime – fintech ir ekonomikos gaivinimo klausimai | kl.lt

FINANSŲ MINISTRĖS IR TVF VADOVĖS PAVADUOTOJO SUSITIKIME – FINTECH IR EKONOMIKOS GAIVINIMO KLAUSIMAI

  • 0

Fintech sektorius ir TVF darbotvarkė šiuo klausimu – šioms temoms skirtas didžiausias dėmesys trečiadienį vykusiame finansų ministrės Gintarės Skaistės ir Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vadovės pavaduotojo Tao Zhango nuotoliniame susitikime.

Taip pat, kaip praneša Finansų ministerija, diskutuota apie COVID-19 pandemijos suvaldymą ir TVF vaidmenį padedant šalims atsigauti po šio šoko.

„Atsižvelgiant į naujų technologijų įtaką keičiant finansines paslaugas bei su tuo susijusias galimybes, nepamirštant ir rizikų, TVF atidžiai seka fintech plėtrą tiek pasaulyje, tiek ir Lietuvoje bei teikia šalims rekomendacijas, kaip užtikrinti tvarią ir naudą visuomenei nešančią sektoriaus plėtrą. Su vienu iš fondo vadovų Tao Zhangu aptarėme Lietuvos fintech sektoriaus augimą ir ateities perspektyvas, kurios, tikimės, tik gerės, – sakė finansų ministrė G. Skaistė. – Iki šiol Lietuvos fintech sėkmės istorija daugiausia buvo grindžiama daugiausia mokėjimų sektoriumi, tačiau turime galvoti apie būdus plėsti inovatyvius sprendimus ir į kitus rinkos segmentus, įskaitant ir galimybes naująsias technologijas plėtoti ne tik privačiame, bet ir viešajame sektoriuje“.

G. Skaistė TVF vadovės pavaduotojui Tao Zhangui pristatė trečiadienį Vyriausybėje patvirtintą 2021 m. fintech priemonių planą. Tarptautiniame fintech indekse Lietuva šiuo metu užima ketvirtą poziciją pasaulyje, o Europos Sąjungoje – pirmąją. Tuo metu fintech ateities vietos reitinge Vilnius puikuojasi pirmoje vietoje pagal ekonominį efektyvumą ir yra ketvirtas pagal tiesioginių užsienio investicijų pritraukimą, nurodoma Finansų ministerijos pranešime.

Ministrė pasidžiaugė, kad, nepaisant COVID-19 viruso pandemijos sukelto ekonominio nuosmukio, 2020 m. fintech sektorius ir toliau plėtėsi – įmonių skaičius augo 10 proc. ir pasiekė 230, darbuotojų skaičius augo 18 proc. – iki 4000, o į Lietuvą savo veiklos dalį perkėlė keletas reikšmingų fintech įmonių. Planuojama, kad 2021 m. Lietuvos fintech bus ne mažiau sėkmingi.

Susitikimo metu taip pat kalbėtasi apie platesnę TVF darbotvarkę, kurioje ypač akcentuojama finansinė parama nuo COVID-19 nukentėjusioms šalims.

Susitikime kalbėtasi ir apie naujausias TVF ekonomines prognozes. Anot TVF, šiemet pasaulio ūkio augimas turėtų siekti 6 proc. Tačiau vis dar išliekantis didelis neapibrėžtumas dėl ateities, ryškėjantys skirtumai tarp šalių ekonominio atsigavimo perspektyvų ir nevienodas vakcinacijos spartumas išlieka rizikos veiksniais. 2021 ir 2022 m. TVF prognozuoja Lietuvai 3,2 proc. augimą.

Finansų ministrė G. Skaistė TVF vykdomajam direktoriui Tao Zhangui taip pat pristatė ekonominę situaciją Lietuvoje ir esminius Vyriausybės prioritetus.

Anot ministrės, šio pandeminio sukrėtimo metu Lietuvos ekonomika, vertinant europiniame kontekste, patyrė vieną mažiausių susitraukimų ir pasirodė esanti gana atspari. Finansų ministerija prognozuoja, po 0,8 proc. susitraukimo praėjusiais metais, šiemet šalies ekonomika galėtų augti 2,6 proc. Vėlesniais metais ūkio augimas turėtų spartėti iki 3,2 proc. per metus, o tai iš esmės sutampa su TVF vertinimu.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS