G. Nausėda: 13-ta pensija – netvarus sprendimas | kl.lt

G. NAUSĖDA: 13-TA PENSIJA – NETVARUS SPRENDIMAS

Valdančiųjų inicijuojamą 13-tą pensiją prezidentas Gitanas Nausėda vadina netvariu sprendimu. Anot jo, pensijos turėtų būti ir toliau indeksuojamos, o 13-ta pensija yra „mažiau taiklus sprendimas“.

„Tryliktoji pensija yra mažiau taiklus problemos sprendimas, nes įvedama kaip absoliuti suma visiems, nepriklausomai nuo pensijos dydžio“, – žurnalistams antradienį Tauragėje sakė G. Nausėda.

„Tai yra netvarus sprendimas, kadangi tai yra vienkartinė išmoka, kuri turi visus vienkartinei išmokai būdingus bruožus“, – pridūrė jis.

Anot šalies vadovo, jis palaiko spartesnį nei vidutinis darbo užmokestis pensijų didinimą.  

Tai yra netvarus sprendimas, kadangi tai yra vienkartinė išmoka, kuri turi visus vienkartinei išmokai būdingus bruožus.

„Mes už tai, kad būtų sisteminis požiūris, kad turėtume aiškią pensijų didinimo programą ir vienas iš pagrindinių jos principų būtų aplenkiantis arba spartesnis pensijų didėjimas, palyginti su vidutiniu darbo užmokesčiu“, – pabrėžė G. Nausėda.

Pasak šalies vadovo, nukrypti nuo rūpinimosi pensininkais Lietuvai nereikėtų net per koronaviruso sukeltą ekonominę krizę, kuri, anot jo, net nebuvo itin skaudi.

„Todėl manau, kad neturime nukrypti nuo kurso rūpintis pagyvenusiais žmonėmis, nes tai yra civilizuotos valstybės bruožas“, – teigė jis.

Įstatymo dėl 13-tos pensijos pataisas inicijavo Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcija. 

Finansų ministras Vilius Šapoka antradienį perspėjo, kad sudarant 2021 metų valstybės biudžetą reikia vengti bet kokių papildomų ilgalaikių finansinių įsipareigojimų, įskaitant ir tryliktą pensiją.

Premjeras Saulius Skvernelis jam atkirto sakydamas, kad ne finansų ministras, o Vyriausybė nuspręs dėl 13-osios pensijos.

Savo ruožtu „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis sako, kad Lietuvos ekonominė situacija leidžia įvesti 13-ąją pensiją – „Sodros“ rezerve yra virš 560 mln. eurų.

Skaičiuojama, kad 13-tai pensijai reikės apie 120-180 mln. eurų, ją gautų apie 600 tūkst. žmonių. 

Opozicija kaltino pataisų iniciatorius, kad taip jie nori įsiteikti rinkėjams.

Nuo kitų metų pensijos bus indeksuojamos, kaip ir kasmet, tačiau Seime svarstoma, kaip pakeisti dabartinę pensijų indeksavimo formulę, kad jos ateityje didėtų, o ne išliktų tokio pačio dydžio arba mažėtų. Valdantieji siūlo formulėje nustatyti didesnę manevro laisvę.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

WW

Gal kas paaiskins,ka reiskia tas prezidento - "13 pensija netvarus sprendimas"? Nesuprantu to issireiskimo. Gal tik man vienai neaisku? Kai tokios daugelio mizernos pensijos, 13 pensija pries Kaledas varguoliams butu atgaiva.

Kolūkietis

Bus jums 13 pensija kada ateis prie lobio konservai!

Sorry

Bet jei grįžta kubilistanas, tada žinom jau, ką pridirbo Kubilius anuomet. Manot tautai patiks ?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS