G. Nausėda apie mokesčių reformą: kol kas yra tik „paplepėjimai“ | kl.lt

G. NAUSĖDA APIE MOKESČIŲ REFORMĄ: KOL KAS YRA TIK „PAPLEPĖJIMAI“

Prezidentas Gitanas Nausėda sako kol kas negalintis vertinti Vyriausybės planuojamos mokesčių reformos, nes ji dar nepateikta, o yra tik „paplepėjimai“.

„Detalių ir fragmentų nuotrupų, gandų nenoriu vertinti, tai ne mano prerogatyva. Kai bus pateiktas kompleksas mokesčių reformos priemonių, tada tikrai įvertinsiu, darysiu tai aktyviai, teiksime savo pasiūlymus ir jei matysime, kad kažkas yra negerai, be jokios abejonės, išreikšime savo nuomonę“, – žurnalistams ketvirtadienį Joniškyje sakė prezidentas.

„Dabar tai, kas buvo pateikta, čia nėra mokesčių reforma, čia paplepėjimai apie mokesčių reformą“, – pridūrė jis.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė ketvirtadienį teigė, kad Vyriausybės siūlomos mokesčių pertvarkos paketas visuomenei bus pristatytas kitą savaitę, įvertinus koalicijos partnerių išsakytas pastabas. Ji tikino, kad ne visa žiniasklaidoje paviešinta informacija yra tiksli – jos teigimu, reikia vertinti pertvarkos visumą, o ne  atskirus mokesčius.

G. Skaistė nekomentavo trečiadienį BNS paskelbtos informacijos apie papildomą gyventojų pajamų mokesčio tarifą, tačiau teigė, kad tokią informaciją nutekinę Seimo nariai turi prisiimti atsakomybę.

Informaciją apie siūlomus mokesčių pakeitimus BNS trečiadienio vakarą patvirtino keli Laisvės frakcijos nariai – po to, kai ministrė juos pristatė frakcijai.

Jų teigimu, siūloma įvesti dar vieną, 25 proc. GPM tarifą su darbo santykiais susijusioms pajamoms. Toks tarifas būtų taikomas, jeigu metinės gyventojo pajamos siektų nuo 60 iki 120 vidutinių darbo užmokesčių (VDU). Mažesnėms pajamoms būtų taikomas 20 proc. tarifas, o didesnėms – 32 proc. tarifas – tokie GPM tarifai galioja dabar. 

Anot kai kurių Laisvės frakcijos narių, ministrė taip pat siūlo įpareigoti verslo liudijimų turėtojus įregistruoti individualią veiklą, jeigu jų metinės pajamos viršytų 24 tūkst. eurų.

Pasak jų, viena Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pataisa taip pat siūloma nebeleisti gyventojams susigrąžinti dalies įmokų į trečios pakopos pensijų fondus bei gyvybės draudimo įmokų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

ekonomistas

Su visa pagarba "gyvulių ūkio" mokesčių reformai pasirįžusių nesuprantu, ko jie taip įslaptina ruošiamą reformų įstatymą. Manyčiau, kad tai ką pasiūlė tam sudaryta komisija, pasitarus ministerijai, reikia paskelbti viešai, kad kaip dabar pasigenda Skvernelis ir kiti"specialistai", svarbiausia lobistai tų, kuriems gresia mokesčių pokyčiai, kad nebūtų "plepalus' matančių ir tegul visi studijuoja, kritikuoja ,siūlo o Seimui reikia priimti pagal savo išmintį. Jeigu tikrai po reformos bus nepatenkintų, nors galima būtų pasakyti- buvo pasiūlyta, o kas priėmė, tiems skirkite "aplodismentus"

SUSIJUSIOS NAUJIENOS