G. Nausėda: ES gynybos pramonės strategija neišsprendžia finansinių problemų | kl.lt

G. NAUSĖDA: ES GYNYBOS PRAMONĖS STRATEGIJA NEIŠSPRENDŽIA FINANSINIŲ PROBLEMŲ

  • 6

Prezidentas Gitanas Nausėda teigia, kad Europos gynybos pramonės strategija yra geras dokumentas, tačiau nedidinant investicijų į gynybą, jis neišsprendžia finansinių problemų.

„Aš sveikinu Komisijos pasiūlymus, kurie yra tikrai savalaikiai, tik raginčiau ties tuo nesustoti, eiti žingsniu toliau ir įvesti tarifus kitiems žemės ūkio produktams“, – žurnalistams Briuselyje penktadienį sakė G. Nausėda.

Mes turime labai aiškų atvejį, kuomet Rusija sąmoningai atakuoja mus pigiais grūdais, stengdamasi destabilizuoti mūsų žemės ūkio produktų rinką, sukelti ūkininkų nepasitenkinimą, sukelti politinį nestabilumą.

„Mes turime labai aiškų atvejį, kuomet Rusija sąmoningai atakuoja mus pigiais grūdais, stengdamasi destabilizuoti mūsų žemės ūkio produktų rinką, sukelti ūkininkų nepasitenkinimą, sukelti politinį nestabilumą. Žinoma, kad turime naudotis priemonėmis, kurios užkirs tam kelią“, – kalbėjo šalies vadovas. 

Europos Komisija penktadienį pasiūlė padidinti importo tarifus į ES iš Rusijos ir Baltarusijos įvežamiems grūdams, aliejinėms augalų sėklos ir jų produkcijai, įskaitant kviečius, kukurūzus bei saulėgrąžų miltus.

Remiantis Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) taisyklėmis, Rusijos eksportuojamiems žemės ūkio produktams iki šiol nebuvo taikomi jokie ES importo muitai.

„Muitų arba importo tarifų grupės yra skirtingos. Jeigu tie tarifai patys savaime yra dideli, tai jie padaro produkciją tiesiog nebeįperkamą, nebekonkurencingą, ir tai iš esmės reiškia, kad jie tampa draudžiamaisiais“, – teigė G. Nausėda.

EK penktadienį pasiūlius nustatyti maksimalius tarifus rusiškų ir baltarusiškų grūdų importui į Europos Sąjungą (ES), jos vicepirmininkas Valdis Dombrovskis sako, kad tai faktiškai sustabdytų jų patekimą į Bendrijos rinką.

EK vicepirmininko teigimu, importo tarifai priklausys nuo konkretaus produkto. Pavyzdžiui, paprastiesiems kviečiams turėtų būti taikomas 95 eurų už toną muitas, kietiesiems kviečiams – 148 eurų, aliejinėms augalų sėkloms – 50 proc. importo tarifas.

Komisijos pasiūlymas pateiktas po to, kai trečiadienį Lietuva kartu su Latvija, Estija, Lenkija ir Čekija paragino EK visiškai uždrausti grūdų iš Rusijos ir Baltarusijos importą į ES. Šalių žemės ūkio ministrų kreipimąsi inicijavo Lietuva.

Apie tai, kad Briuselis siūlo padidinti tarifus Rusijos ir Baltarusijos grūdams, ketvirtadienį pasibaigus pirmajai Europos Vadovų Tarybos (EVT) dienai pareiškė Europos Komisijos (EK) pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen).

Jos pareiškimas pasirodė praėjus kelioms valandoms po to, kai ukrainiečių prezidentas Volodymyras Zelenskis pasiskundė ES vadovams, kad yra neteisinga leisti neribotai įvežti rusiškus grūdus į Europą ir riboti jų importą iš Ukrainos.

Sprendimą dėl EK pasiūlymo kvalifikuota balsų dauguma priims ES Taryba po to, kai Bendrijai pirmininkaujanti Belgija sudarys darbo grupę dėl muitų.

EK duomenimis, pernai į ES iš Rusijos ir Baltarusijos buvo įvežta 4,8 mln. tonų grūdų, kurių vertė siekė 1,5 mlrd. eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Fin

Kas mus gins jei amerika defaultas?

Vytautui :

Degalai is Lietuvos i Ukraina - masiskai isvezami jau dveji metai! Ne tik gelezinkeliu,bet ir autocisternomis. Siulyciau apsilankyti prie naftos baziu - nustebtumete,kas ten vyksta! Tik va sumokame uz tai - mes visi!

problema

proteguojami skandinavų bankai LT teritorijoje...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS