G. Nausėda: pensijų sistemos pakeitimai galėjo būti įgyvendinti anksčiau | kl.lt

G. NAUSĖDA: PENSIJŲ SISTEMOS PAKEITIMAI GALĖJO BŪTI ĮGYVENDINTI ANKSČIAU

Konstituciniam Teismui (KT) paskelbus, kad žmonės turi turėti galimybę nutraukti pensijų kaupimo sutartį dėl svarbių priežasčių, prezidentas Gitanas Nausėda teigia, kad tokia tvarka galėjo būti įgyvendinta jau  anksčiau.

„Man tenka apgailestauti, jei Seimas nebūtų pasidavęs kažkokiems politiniams konjunktūriniams vėjams ir pritaręs mano dar prieš gerą pusmetį teiktam pasiūlymui dėl galimybės vieną kartą per kaupimo laikotarpį esant svarbioms sąlygoms išimti iki 25 proc. sukauptų lėšų, tai šiandien tiesiog būtume jau šį projektą turėję įgyvendintą ir jis būtų daliai žmonių palengvinęs gyvenimą“, – žurnalistams Ukmergėje penktadienį sakė G. Nausėda.

„Vakar pamatėme, kad Konstitucinis Teismas beveik pažodžiui patvirtino tai, ką aš teikiau prieš pusę metų“, – pridūrė jis.

G. Nausėda pernai rudenį pasiūlė keisti sistemą numatant galimybę žmonėms vieną kartą iš fondų išsiimti iki 25 proc. lėšų jų neapmokestinant, tačiau Seimas tuomet nepriėmė svarstyti tokios iniciatyvos.

Vakar pamatėme, kad Konstitucinis Teismas beveik pažodžiui patvirtino tai, ką aš teikiau prieš pusę metų.

 

Vėliau Seimas priėmė svarstyti pataisas, kuriomis siūloma leisti tiek pensinio, tiek darbingo amžiaus gyventojams, jau sukaupusiems pensijai daugiau nei 10 807 eurus, šios sumos neviršijančias lėšas pasiimti vienkartine išmoka.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija šį pakeitimą siūlė svarstyti tik po KT išaiškinimo.

Prezidento vyriausioji patarėja Irena Segalovičienė ketvirtadienį teigė, kad pensijų kaupimo sistemos pakeitimai tampa neišvengiami. Anot jos, prezidentas bus aktyvus teikiant savo pasiūlymus ir iniciatyvas.

KT ketvirtadienį paskelbė, kad Pensijų kaupimo įstatyme nenumatyta galimybė žmonėms nutraukti pensijų kaupimo sutartį dėl svarbių priežasčių prieštarauja Konstitucijai. Tokia priežastimi teismas nurodo iš esmės pasikeitusias žmogaus gyvenimo aplinkybes, dėl kurių jo kaupimas pensijai tampa itin apsunkintas.

Anot KT, įstatyme turi būti nustatyti ir kiti senatvės pensijų kaupimo specialiuose pensijų fonduose pabaigos atvejai, taip pat ir atvejis, kai pensijų kaupimas nutraukiamas dalyvio iniciatyva, kai yra svarbių priežasčių.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Rici

Nieko jie nepakeis,eilinė makaronų kabinimo akcija.

Curwa

Tai tormazas

.

Tai kodėl neigyvendinai ? Jūsų politikėliu šūdmalyste visiems nusibodo
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS