G. Nausėda ragina spartinti elektros tinklų sinchronizavimo darbus | kl.lt

G. NAUSĖDA RAGINA SPARTINTI ELEKTROS TINKLŲ SINCHRONIZAVIMO DARBUS

Prezidentas Gitanas Nausėda penktadienį paragino paspartinti Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizavimo su žemynine Europa darbus, siekiant sumažinti priklausomybę nuo Rusijos.

Šalies vadovas siūlo priimti teisės aktus, kurie leistų sutrumpinti įvairias procedūras, o projekto koordinavimą nuolat prižiūrėti premjero vadovaujamai vyriausybinei komisijai.

„Vienas iš būdų paspartinti darbus – ir mes į tai orientuosimės – priimti teisės aktus, kurie leistų sutrumpinti įvairių procedūrinių, teisinių, biurokratinių sprendimų priėmimą, kai įgyvendinami strateginiai, nacionalinės reikšmės projektai“, – sakė G. Nausėda Prezidentūroje surengtoje diskusijoje.

„Be to, prisimenant gerąjį suskystintų gamtinių dujų terminalo projekto įgyvendinimo pavyzdį, sinchronizacijos klausimų sprendimą reikia perkelti į ministro pirmininko vadovaujamos vyriausybinės komisijos lygmenį“, – kalbėjo prezidentas.

Jo teigimu, kassavaitiniai susitikimai bei ministro pirmininko asmeninis dėmesys „saugotų nuo biurokratinių trikdžių ir užtikrintų savalaikį projekto įgyvendinimą“.

Lietuvos, Latvijos, Estijos, Lenkijos ir Europos Komisijos vadovai yra patvirtinę darbų kalendorių, kad sinchronizavimas turi būti įgyvendintas vėliausiai iki 2025 metų, o EK dalyvaus derybose su Rusija ir Baltarusija, siekiant sklandaus atsijungimo nuo BRELL sistemos, valdomos iš Maskvos.

Tai yra visų Lietuvos politikų, institucijų ir pareigūnų pareiga.

Įgyvendinant projektą, bus nutiestas povandeninis kabelis Baltijos jūra tarp Lenkijos ir Lietuvos „Harmony Link“.

G. Nausėda penktadienį pareiškė, kad su kabelio tiesimu susiję pirkimai turi būti pradėti jau kitais metais.

Lietuva, Latvija ir Estija šiuo metu veikia sinchroniniu režimu posovietinės energetinės sistemos vadinamajame BRELL žiede ir yra priklausomos nuo dispečerinės Maskvoje bei Rusijos elektros tinklo.

Po ilgų tarpusavio ginčų Baltijos šalys pernai patvirtino, kad su Vakarų Europa sinchronizuosis per Lenkiją.

Prezidentas penktadienį pabrėžė, kad Baltarusijoje, netoli Lietuvos sienos, statoma Astravo atominė elektrinė (AE) yra viena didžiausių Lietuvos nacionalinio saugumo problemų.

„Todėl turime sutelkti visas jėgas ir pastangas šalies viduje ir tarptautinėje bendruomenėje bei apsaugoti Lietuvos gyventojus (...) Tai yra visų Lietuvos politikų, institucijų ir pareigūnų pareiga“, – kalbėjo prezidentas.

Pasak jo, principinė Lietuvos pozicija lieka nepakitusi – nesaugioje Astravo atominėje elektrinėje pagamintai elektrai Lietuvos rinkoje vietos nėra ir nebus.

G. Nausėda priminė savo iniciatyvas griežtinti elektros importo kontrolę.

„Toliau kelsiu branduolinės saugos ir aplinkosaugos problemas į viešumą, reikalaudamas tarptautinės atsakomybės. Matau labai aiškią užduotį ir Vyriausybei – išaiškinti mūsų poziciją tarptautinei bendruomenei, pirmiausia Europos Komisijai bei regioniniams partneriams“, – sakė G. Nausėda.

Seimas šią savaitę priėmė svarstyti prezidento siūlymus, kaip į Lietuvą neįsileisti Astravo AE pagamintos elektros.

Būtinųjų priemonių, skirtų apsisaugoti nuo trečiųjų šalių nesaugių branduolinių elektrinių keliamų grėsmių, įstatymo pataisos numato, kad įmonės negaus leidimų elektros importui iš Baltarusijos, be to, strateginių įmonių sandorius tikrinančiai komisijai nustačius, kad importuotojas kelia grėsmę šalies saugumui, Valstybinė energetikos reguliavimo tarnyba stabdys jo leidimą.

Svarbu užtikrinti tam tikrų procedūrų paankstinimą, kad išvengtume bet kokių rizikų dėl šio projekto įgyvendinimo vėlavimo.

Seimas yra priėmęs įstatymą, draudžiantį pirkti elektrą iš nesaugių jėgainių.

Įvertindami Lietuvos pastangas kai kurie kritikai sako, kad elektra į bendrą rinką gali patekti per kaimynines Latviją ir Rusiją.

Baltarusija atmeta Lietuvos priekaištus, kad statoma elektrinė yra nesaugi.

Ž. Vaičiūnas: reikia ankstinti sinchronizacijos projekto procedūras, kad išvengtume rizikų dėl vėlavimo

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas sako, kad reikia spartinti elektros tinklų sinchronizacijos su žemyninės Europos tinklais (KET) procedūras, kad būtų išvengta projekto vėlavimo rizikų.

„Viso sinchronizacijos projekto įgyvendinimo data yra 2025 metai. Data ir išlieka, nes mes turime techniškai sudėtingą projektą su Lenkija, „Harmony link“ jungtį. (...) Svarbu užtikrinti tam tikrų procedūrų paankstinimą, kad išvengtume bet kokių rizikų dėl šio projekto įgyvendinimo vėlavimo“, – penktadienį Prezidentūroje po sinchronizacijai aptarti skirtos diskusijos sakė Ž. Vaičiūnas.

„Girdime žinią dėl projektų spartinimo. Esame pasirengę rengti teisės aktų pakeitimus, kad šios procedūros būtų sklandesnės“, – pridūrė Ž. Vaičiūnas.

Jo teigimu, šiuo klausimu svarbi ir spartesnė vietinės generacijos plėtra. 

„Vietinės atsinaujinančios energetikos plėtra yra ta kryptis, kur taip pat turi būti užtikrinta kiek įmanoma spartesnė jos plėtra. Iki 2025 metų planuojame, kad gamyba iš atsinaujinančios energetikos ir vietinių jos išteklių bus padvigubinta“, – sakė Ž. Vaičiūnas.

Tuo metu procedūrų spartinimas, pasak Ž. Vaičiūno, sinchronizacijos projekto kainos nepadidins.

„Iš esmės procedūrų spartinimas neturi jokio santykio ar ryšio su projekto kaina. Europinės 75 proc. (siekiančios. – ELTA) maksimalios paramos užtikrinimas reikštų, kad Lietuvai projekto (finansinė. – ELTA) įtaka būtų labai minimali“, – teigė ministras.

Penktadienį Prezidentūros Aplinkos ir infrastruktūros grupės vadovas Jaroslavas Neverovičius sakė, kad siūloma Vyriausybei ir Energetikos ministerijai imtis veiksmų ruošiant teisės aktus, kad sinchronizacijos projektas būtų sparčiau įgyvendintas. Taip pat, pasak jo, projektą prižiūrėti galėtų premjero vadovaujama darbo grupė.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

SOS

Gal pasidomėtų kokias aferas suka vadinamas ignitis-su elektros skaitikliais,ESO akcijomis,pavadinimų keitimais.Seimas užmigdytas,o prezidentūra?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS