G. Nausėda su EK vicepirmininku kalbės apie Astravo AE | kl.lt

G. NAUSĖDA SU EK VICEPIRMININKU KALBĖS APIE ASTRAVO AE

  • 2

Prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį su Europos Komisijos vicepirmininku Valdžiu Dombrovskiu kalbėsis apie Astravo atominę elektrinę (AE), Lietuvai siekiant susitarti su estais ir latviais dėl jos elektros blokados.

„Pokalbio metu daugiausia dėmesio bus skiriama Astravo atominės elektrinės (AE) saugos problemoms ir ES bei Kinijos susitarimui dėl investicijų, aptariami tolimesni šio susitarimo įgyvendinimo žingsniai“, – BNS komentavo prezidento atstovas spaudai Antanas Bubnelis.

Europos Komisijos (EK) pirmininkės vykdomasis pavaduotojas latvis V. Dombrovskis atsakingas už ekonomiką ir prekybą.

Trečiadienį Astravo AE klausimą G. Nausėda aptarė su Lietuvoje viešėjusia Estijos prezidente Kersti Kaljulaid, kuri per spaudos konferenciją teigė, kad jos šalis tiesiogiai neperka elektros iš Rusijos.

Pasak Lietuvos Prezidentūros, G. Nausėda padėkojo Estijos vadovei už sprendimą neįsileisti elektros iš Astravo AE į Estijos rinką ir pabrėžė būtinybę nedelsiant suderinti konkrečius techninius sprendimus šiam tikslui įgyvendinti.

Tikrai nespėliosiu – yra netiesioginio pobūdžio įrodymai, kad tokia elektra patenka, todėl mes turime imtis priemonių, kad ji nepatektų.

„Astravo AE saugumo klausimas yra visos ES prioritetas. Tikiuosi, kad Europos Komisija parengs pasiūlymus dėl efektyvaus elektros iš nesaugių elektrinių užkardymo ES lygiu, kaip sutarėme Europos Vadovų Taryboje“, – pranešime teigia prezidentas.

Prezidentas trečiadienį sakė, kad netiesioginiai įrodymai rodo, jog elektra iš Baltarusijos per Latviją patenka į Baltijos šalių rinką. G. Nausėdos teigimu, būtina imtis priemonių jos užkardymui, kad Lietuva nepažeidinėtų jos priimto „antiastravinio“ įstatymo.

„Tikrai nespėliosiu – yra netiesioginio pobūdžio įrodymai, kad tokia elektra patenka, todėl mes turime imtis priemonių, kad ji nepatektų“, – sakė prezidentas.

Lietuva teigia, kad pernai trijų Baltijos šalių parengta, tačiau tik Latvijos ir Estijos vienašališkai patvirtinta prekybos su trečiosiomis šalimis metodika, neužkerta kelio baltarusiškai elektrai patekti į Baltijos šalis. Todėl Lietuva siūlo naują metodiką.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

klausimėlis

Žmonėse kalbama: "Kiekvienas iš proto eina savaip" , Lietuvos valstybė matyt pamišusi dėl Astravo AS. Pas mus stovėjo panaši, ir niekas nelakstė po Europa su šūkiais "Nepirksime Ignalinos elektros", nei suomiai, nei švedai, nei lenkai, o dabar tas Astravas lyg žemės bamba kliūna Lietuvai, niekaip ji negali atskirti elektros sraute kiek gi čia iš Astravo , o kiek iš kitų šaltinių. Na kas gali pasakyti kiek Nemune baltarusiško vandens , o kiek iš šalies?

Čiubaka

Kokios baudžiamosios poveikio priemonės numatytos už antiastravinio įstatymo nesilaikymą? Ar jau aiškinatės kas tą įstatymą pažeidė?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS