G. Paluckas verslo atstovų siūlymus diferencijuoti MMA pagal amžių vadina absurdu | kl.lt

G. PALUCKAS VERSLO ATSTOVŲ SIŪLYMUS DIFERENCIJUOTI MMA PAGAL AMŽIŲ VADINA ABSURDU

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkas Gintautas Paluckas Trišalėje taryboje antradienį pristatomą siūlymą diferencijuoti minimalią algą pagal amžių vadina absurdišku.

„Siūlymas yra absurdiškas. Štai skamba argumentas, esą „taip yra užsienyje“. Tačiau išvystytose ekonomikose minimali alga leidžia pragyventi, yra dvigubai didesnė nei Lietuvoje. Tuo metu pas mus niekas iš minimalios algos nepragyvena. Todėl žmonės emigruoja arba ieško išeičių dirbdami per du ar tris darbus“, – sakė G. Paluckas.

Anot jo, skambantys argumentai, kodėl reikia diferencijuoti minimalią algą, yra niekiniai.

„Kalbama, kad jaunimui tai būtų tam tikri mainai. Suprask, įgaus patirties, nors ir dirbdami tą patį darbą už mažiau. Tai yra absoliučios pasakos ir nesąmonės. Apie kokią patirtį galime kalbėti, kai dirbamas nekvalifikuotas darbas? Tokiais ir panašiais pasiūlymais tik mažinama jaunimo motyvacija dirbti“, – teigė G. Paluckas.

Tokiais ir panašiais pasiūlymais tik mažinama jaunimo motyvacija dirbti.

Siūlymą diferencijuoti minimalią algą pagal amžių į Trišalės tarybos posėdžio darbotvarkę įtraukė Lietuvos verslo konfederacija.

Anot jos, dalis Europos šalių taiko praktiką diferencijuoti MMA pagal skirtingas amžiaus grupes (Jungtinė Karalystė, Airija, Olandija), nustatant, kad jaunimas iki 25 metų dėl darbo patirties stokos bei mokydamiesi bendrojo lavinimo ar aukštesnėse mokymo įstaigose gauna mažesnį MMA nei kiti darbuotojai.

Socialdemokratai: tai diskriminuotų ir jaunus, ir vyresnius

Socialdemokratai ydingu ir galimai prieštaraujančiu Konstitucijai vadina siūlymą nustatyti skirtingus minimalios mėnesinės algos (MMA) dydžius jauniems ir vyresniems darbuotojams.

„Darbdaviai pritaria idėjai, kad būtų nustatytas mažesnis minimalios algos dydis jaunesniems darbuotojams ir kažkiek didesnis – vyresniems. Jauni žmonės būtų diskriminuojami, gaudami mažesnius atlyginimus, tačiau darbdaviams jie būtų pigiau kainuojanti darbo jėga, tuo metu vyresni, kuriems ir taip didelė problema išsaugoti ir rasti darbą, taptų dar labiau nepageidaujami darbo rinkoje. Toks ydingas MMA diferencijavimas diskriminuotų ir jaunus, ir vyresnius darbuotojus“, – sako Seimo Socialdemokratų partijos frakcijos seniūnė Rasa Budbergytė.

Minimalus mėnesio atlygis nuo kitų metų Vyriausybės sprendimu turėtų kilti nuo 607 eurų iki 642 eurų. Vis dėlto galutinis sprendimas paliktas darbuotojų ir darbdavių atstovų susitarimui Trišalėje taryboje. Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija siekia didesnio MMA dydžio, o darbdavių organizacijos siūlo įvairias išlygas – nuo skirtingų MMA dydžių regionams iki skirtingo minimalaus atlygio pagal amžių.

„Taip kažin kur galima nusivažiuoti – mokėti skirtingas algas pagal amžių, pagal lytį, nes, pavyzdžiui, moterys gal mažiau prekių gali pakelti, o vyrai gal daugiau alaus išgeria – tai akivaizdi diskriminacija ir išsisukinėjimas, noras nukelti patį minimalios algos didinimą. Manau, kad tokie sprendimai prieštarauja Konstitucijai. O darbdaviai, jeigu nori skirtingas algas mokėti, tegu prisimena, kad minimalus atlygis mokamas už nekvalifikuotą darbą. Jeigu, jų manymu, kažkas turi daugiau patirties, atlieka tą darbą geriau, tai tegu pasidalina pelnu ir tam žmogui sumoka daugiau negu MMA“, – sako Seimo narys Algirdas Sysas.

Socialdemokratai siūlo Vyriausybei atsižvelgti „ne vien į darbdavių traukiamus vis naujus atsikalbinėjimus ir siūlymus, bet ir į darbuotojų poreikius – pragyventi už uždirbamus pinigus“.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Peteris Sloterdijkas

Kol seime ,,ekonominį eismą" reguliuos lobistai, gerovės valstybės nesulauksime. ,,Esu įsitikinęs, kad progresinis pajamų mokestis yra didžiausias moralinis žmonijos laimėjimas po dešimties Dievo įsakymų. Turtingiesiems yra garbė apmokėti šiek tiek didesnę sąskaitą."

Taigi

Mūsų verslininkai tik gali taip daryti , mažiau liks į kišenę , o jiems duoną uždirba vargšai žmonės "sąžiningieji Lietuvos verslininkai "gėda

na taip

tikrai diskriminacinis pasiulymas. keista, kad toks yra is karto po rinkimu, nejaugi jokiu geresniu ideju verslo organizacijos neturi?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS