G. Skaistė: AMLA įsikūrus Vilniuje Vyriausybė penkerius metus dengtų nuomos kaštus | kl.lt

G. SKAISTĖ: AMLA ĮSIKŪRUS VILNIUJE VYRIAUSYBĖ PENKERIUS METUS DENGTŲ NUOMOS KAŠTUS

Europos Sąjungai (ES) steigiant naują Pinigų plovimo ir terorizmo finansavimo prevencijos agentūrą (AMLA), jei ji būtų įkurta Vilniuje, Vyriausybė padengtų jos įrengimo bei patalpų nuomos kaštus pirmus penkerius metus, teigia finansų ministrė Gintarė Skaistė.

„Esame, kaip Vyriausybė, įsipareigoję penkerius metus padengti nuomos, įrengimo ir išlaikymo kaštus, tikimės, kad tai padidins mūsų paraiškos konkurencingumą“, – penktadienį konferencijoje „AMLA – laukiame tavęs Vilniuje“ teigė G. Skaistė.

„400 darbuotojų planuojama, kad dirbs šitoj institucijoje, europinių specialistų, šios institucijos biudžetas būtų apie 70 mln. eurų, tai tikrai viena iš didesnių europinių institucijų dėl to ta konkurencija yra tikrai didelė“, – pridūrė ministrė.

Anot jos, jau parinkta ir AMLA biuro vieta – ji įsikurtų „Yellowstone“ verslo centre Vilniuje, J. Jasinskio gatvėje, šalia atnaujinamo ir plečiamo Verslo trikampio. Anksčiau skelbta, kad investicijų įmonė „Equite“ daugiau nei 25 mln. eurų vertės 9,3 tūkst. kv. metrų ploto 9 aukštų itin modernaus verslo centro statybą tikisi baigti 2024 metų antrąjį ketvirtį.

„Šių namų pasirengimas labai aukštas, nusprendus galima tiesiog AMLA-i įteikti raktus, nes pastatas bus visiškai pasiruošęs“, – sakė G. Skaistė.

Manome, kad galime sudalyvauti šiame konkurse, net rungdamiesi su pakankamai stipriais konkurentais.

 

Anot jos, teikiant paraišką buvo itin svarbu, kad pastatas atitiktų aukščiausius energetinius reikalavimus.

G. Skaistė taip pat pabrėžė, kad Lietuvoje veikia tik viena ES institucija, o didžioji jų dalis įsikūrusios Vakarų Europoje: Ispanijoje – trys su 1,24 tūkst. darbuotojų, Vokietijoje – dvi su 1,23 tūkst. darbuotojų, Prancūzijoje – keturios, jose dirba 700 darbuotojų, tuo tarpu Lietuvoje ir Latvijoje – tik po vieną su 43 žmonėmis.

„Išlaikant geografinį balansą pritraukimas tokios institucijos galėtų būti labai svarbus“, – sakė G. Skaistė.

Ministrė pridūrė, kad Lietuvoje patogu dirbti iš lietuviškai nekalbantiems užsieniečiams – 90 proc. viešojo sektoriaus paslaugų yra skaitmenizuotos.

„Be to, 85 proc. jaunų specialistų laisvai šneka anglų kalba“, – sakė G. Skaistė.

Lietuva paraišką Vilniuje įsteigti AMLA biurą pateikė lapkritį. Tikimasi, kad sutarimas, kur įsikurs AMLA ir kokį konkrečiai mandatą ji turės, bus pasiektas kitų metų antrąjį ketvirtį, o nauja institucija darbą pradės pirmoje metų pusėje.

Finansų ministrė teigė, kad sprendimo priėmimas užsitęsė, nes jame pirmą kartą turės dalyvauti ir Europos Parlamentas.

„Sprendimo procesas pats užsitęsė dėl to, kad yra precedentas, kaip atrenkama vieta institucijai po teismo sprendimo, kurio metu pasakyta, kad sprendimo priėmime taip pat turi dalyvauti ir Europos Parlamentas. Ir tai yra pirmas kartas, kuomet pagal naują modelį yra atrenkama vieta institucijai“, – renginyje aiškino G.Skaistė.

Anksčiau buvo tikėtasi, kad sprendimas bus priimtas iki šių metų pabaigos.

„Atrodo, kad išeiname į finišo tiesiąją, esame pateikę aplikaciją, kitą savaitę, ar, tikėtina, artimiausiu metu Europos Komisija pateiks savo manymą, kaip pateiktos aplikacijos, ar atitinka formalius kriterijus. Tai nebus iš karto pasakyta, kad ta ar kita šalis yra tinkamiausia vieta, tiesiog pasakys, ar formalius kriterijus atitinka. Ir jau tada tas procesas persikels į tą politinio priėmimo algoritmą“, – aiškino G. Skaistė.

Dėl teisės įkurti biurą, be Lietuvos, varžosi dar aštuonios valstybės.

„Manome, kad galime sudalyvauti šiame konkurse, net rungdamiesi su pakankamai stipriais konkurentais“, – sakė G. Skaistė.

AMLA bus pagrindinė institucija užtikrinanti vieningą ES finansų sektoriaus pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos sistemą bei koordinuojanti veiksmus su valstybių narių nacionalinėmis priežiūros institucijomis.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

:)))

kokia patenkinta skaiste... 5 metus euroveltedziu kontora sers lietuvos mokesciu moketojai... tai gal nnakui mum jos reikia?

O kuo

cia deti visi mokesciu moketojai,kad apmokes kazkieno nuoma!?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS