G. Skaistė: nuogąstaujant dėl piktnaudžiavimo NT mokesčiu, ruošiamas naujas siūlymas | kl.lt

G. SKAISTĖ: NUOGĄSTAUJANT DĖL PIKTNAUDŽIAVIMO NT MOKESČIU, RUOŠIAMAS NAUJAS SIŪLYMAS

Girdint nuogąstavimus dėl galimo savivaldybių piktnaudžiavimo nekilnojamojo turto (NT) mokesčiu, rengiamas naujas pasiūlymas jo modelio, sako finansų ministrė Gintarė Skaistė.

„Pasigirsta diskusijų iš įvairiausių politinių jėgų ar pasiūlymų, kaip būtų galima tobulinti pasiūlytą mokesčio įstatymo projektą, taip pat girdime ir visuomenės nuogąstavimų dėl to, kad savivaldybės galbūt piktnaudžiaus pasiūlytu plačiu tarifo diapazonu“, – LRT televizijos laidai „Dienos tema“ pirmadienį sakė finansų ministrė.

Anot G. Skaistės, šis „platus diapazonas“ atsirado diskutuojant su savivaldybių asociacija, jog savivalda ir bus institucija, kuri įgyvendins šio mokesčio modelį, nustatys tarifus, kadangi jo pajamos keliautų savivaldai.

Normalūs, tvarkingi būstai tikrai turėtų būti apmokestinami žemesniais tarifais.

„Tikrai girdime tuos nuogąstavimus, man atrodo, šiuo metu formuojamas tam tikras pasiūlymas, kaip būtų galima užkardyti piktnaudžiavimą ir užtikrinti, kad būtų grįžta prie esmės, ką pasiūlė Vyriausybė. Tai tikrai žemi tarifai ir platesnė mokesčio bazė, tai, koks ir buvo pirminis variantas, išėjęs iš Finansų ministerijos, kur, kaip minėjom, vidutinis mokestis už pirmą būstą būtų 16 eurų“, – sakė ji.

Seimas spalio 10-ąją po svarstymo pritarė naujoms NT mokesčio įstatymo pataisoms, tačiau valdančiajai koalicijai nesutariant dėl naujo mokesčio modelio, klausimas išbrauktas iš šios savaitės Seimo plenarinio posėdžio darbotvarkės. Taip įstatymo pataisų paskutinis svarstymas ir balsavimas nukeltas į lapkritį, nebent Seimo valdyba ar seniūnų sueiga grąžintų jas į darbotvarkę.

Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mindaugas Lingė praėjusią savaitę teigė, kad toks sprendimas buvo priimtas siekiant platesnio sutarimo.

Pataisomis siūlyta nustatyti 0,05-4 proc. (dabar – 0,5-3 proc.) komercinio ir gyvenamojo NT mokesčio „žirkles“, o konkrečius tarifus palikti tvirtinti savivaldybėms. Būtų neapmokestinama pagrindinio būsto vertės dalis, neviršijanti 1,5 konkrečios savivaldybės NT verčių medianos (vidutinės būsto vertės).

Savivaldai siūloma leisti nusistatyti didesnį NT mokestį, jeigu statinys neturėtų suformuoto žemės sklypo.

Pasak G. Skaistės, aukštesnius mokesčio tarifus būtų galima palikti apleistam ir nenaudojamam nekilnojamam turtui, vadovaujantis analogija su žemės mokesčiu.

„Tuo metu normalūs, tvarkingi būstai tikrai turėtų būti apmokestinami žemesniais tarifais. Tiesiog priminsiu, kad pirmas variantas, išėjęs iš Vyriausybės, siūlė pirmam būstui maksimalų tarifą 0,1 proc., antram – nuo 0,1 iki 1 proc., buvo tikimasi, kad savivalda taip pat gali nustatyti mažesnius tarifus“, – sakė G. Skaistė.

„Vyriausybės intencija buvo maži tarifai ir platesnė bazė, tikiuosi, kad su pasiūlytais tarifais galima būtų grįžti prie pasiūlymo esmės ir tos manipuliacijos, kurios kartais vyksta viešojoje erdvėje, būtų suvaldytos“, – pridūrė ji.

Nauji NT mokesčio tarifai įsigaliotų nuo 2025 metų, o pirmasis mokėjimas būtų 2026 metais. 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (19)

Lt

Džiaukitės kurie balsavo už šią valdžia. Visi patapot turčiai ir galėsit susimokėti už tai kad turit stogą virš galvos. Neturėsite už ką susimokėti leksit lauk ir gyvensit gatvėje, nes išnuomoti bus dar brangiau. Mokam už žemę o dabar pasirodo turtas į kurį investavom priklauso ne tau, o valdžiai. Ir saip kas masto tai manau supranta kad iš pradžių tas mokestis bus mažesnis, o vėliau procenteliai pakils, o juk infliacija tai NT tikai ateityje brangs ir įmokos tik dydes. O kas gyventa kotedze ar nedideliam namuke šalia miesto kur kaina 150-300 stuku ir daugiau galit ieškoti jau kelių stuku i metus, nes rajono mediana mažesnė. Tai senos statybos butukai nemokės arba kelis eurus. O saip puikiai vakar pasisakė Simonyte. Valdžiai trūksta pinigų todėl nori žmonės apkrauti papildomais mokesčiais

O kokie piliečių lūkesčiai?

Išsianalizavot? Nebėra vietinių gyventojų. Yra tik užsieniečiai. Ir pravažiuojančio cirko balaganas. Senukai nė nesupranta, už ką mokės, kodėl ir kaip - iš jų sąskaitų kas ir kada nori, tas ir pasiima. Nori, 39,99 eur, nori 4,90. Svarbu po mažai ir taip lašas po lašo tie senukai it vaiduokliai šlitiniuos daugiabučių griuvėsiuose, užimtos nemokių narkomanų nepilnamečių. Nei tie, nei tie nieko niekam nemokės. Liks viena Skaistė klumpakojo su Austėja šokti ir abi apsikabinusios viena kitą bučiuoti.

Chaliavas

Man tai bobutė iš Brazilijos nutiesė kelius ir viską ką gaunu Lietuvoje jos dėka. O vaikus lai augina valstybė, pajamų negaunu ,mokesčių nemoku , alimentų taip pat ,turiu patentą , ateis laikas pensijai ,tada ir pagalvosiu ar mokėti mokesčius...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS