Gaminantys vartotojai: valdžia skatino, bet nepriklausomi tiekėjai jais kratosi? | kl.lt

GAMINANTYS VARTOTOJAI: VALDŽIA SKATINO, BET NEPRIKLAUSOMI TIEKĖJAI JAIS KRATOSI?

  • 2

Nepriklausomiems elektros tiekėjams toliau atsisakant grąžinti klientams jų sumokėtas baudas už nutrauktas sutartis, Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) ketina įpareigoti tiekėjus grąžinti pinigus. 

– Kalbant apie vartotojų netesybas, šiuo metu taryba pradėjusi patikrinimą. Mes kreipėmės į nepriklausomus tiekėjus, prašydami pateikti informaciją apie sutartis ir sumas, kurias vartotojai yra sumokėję nepriklausomiems tiekėjams dėl to, kad ta sutartis buvo nutraukiama anksčiau laiko arba buvo keičiamas tiekėjas. Kol kas negavom konkrečios informacijos. Per patikrinimą atsakysim į konkrečius klausimus, kiek sutarčių ir kokios sumos bus.

– Kokie yra nepriklausomų tiekėjų argumentai? Kodėl jie nenorėtų grąžinti vartotojams baudų ar netesybų?

– Argumentai tokie, kad jų vertinimų teisės aktai, kurie galiojo iki praėjusių metų birželio, nedraudė taikyti įvairių sutarties nutraukimo mokesčių, nuolaidų, visų kitų mokesčių. Jie vertina, kad toks jų veiksmas – teisėtas. Po konsultacijos su Europos Komisija, taryba pateikė nuomonę, kad vis tik direktyvos perkėlimas nenumatė išimčių, kurios leistų taikyti tokias baudas, nuolaidas, kitus mokesčius. Tokiu būdu jie negalėjo būti taikomi.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kiek laiko užtruks išsireikalauti netesybų ar baudų? Kur vartotojams reikės kreiptis?

– Kalbant apie patį laikotarpį, kol kas sudėtinga pasakyti. Bet dalį to viso proceso termino galim preliminariai įvardinti. Kaip minėjau, mes pradėjome patikrinimą. Jį pabaigti planuojama iki metų vidurio, tai reiškia, iki metų vidurio, ginant vartotojų interesus, taryba priims sprendimą. Tokiu atveju, jeigu sprendimas nebus apskųstas, tai tiekėjai privalės jį vykdyt. O vartotojai, kurie yra pakeitę tiekėją, turės kreiptis į tą tiekėją. Tie, kurie likę pas tą patį, jie galės paprastesniu būdu gauti permokas. Bet vėlgi, reikia atkreipti dėmesį, kad vienas tiekėjas, šiuo atveju – „Ignitis“, mums rašte nurodė, jeigu buvo pritaikytos nuolaidos ir vartotojai paprašė šitas nuolaidas grąžinti, jie bet kada gali pateikti prašymą ir kreiptis į bendrovę. Šitas nuolaidas, kurios buvo grąžintos vartotojo, bendrovė įvertins, greičiausiai, ateityje išrašant sąskaitas.

– Ar nepriklausomi tiekėjai turi teisę atsikratyti elektrą gaminančiais vartotojais?

– Mūsų supratimu, tiekėjai teisės neturi. Įstatymai aiškiai numato, kad nepriklausomi elektros energijos tiekėjai neturi teisės diskriminuoti vartotojų, įskaitant ir gaminančius vartotojus. Privalo su jais sudaryti sutartis, pasiūlyti tokias sutartis, ir jeigu tiekėjai atsisako jas sudaryti, mes traktuojame, kaip teisės aktų pažeidimą. Tokiais atvejais vartotojas gali kreiptis į tarybą. Taryba nagrinės būtent šitą ginčą dėl nepriklausomo tiekėjo atsisakymo sudaryti sutartį su vartotoju. Šiai dienai jie neturi teisės nepasiūlyti pasirašyti sutarčių su gaminančiais vartotojais.

– Kol kas su tuo susiduria tik dideli vartotojai. Ar nėra tokios rizikos, kad ateityje su tuo galėtų susidurti ir smulkesni vartotojai? Pavyzdžiui, eiliniai gyventojai, kurie ant savo stogų turi saulės elektrines.

– Tikimės, kad tokios situacijos nebus. Kol kas iš tų diskusijų, kurias mes girdėjome, kreipėmės į nepriklausomus elektros energijos tiekėjus. Išreiškėme savo poziciją, kad jie neturėtų piktnaudžiauti, neturėtų atsisakyti sudaryti sutarčių su gaminančiais vartotojais ar kitaip juos diskriminuoti. Turėtų laikytis visų galiojančių teisės aktų reikalavimų. Tikėkimės, kad jie į tai atsižvelgs.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Senukas

Nesuprantu ka jie tiekia juk ignitis viska tvarko

Sūduvis

Tik būkit geri nevadinkite jų ,,nepriklausomais tiekėjais,, juk tai tik perpardavinėtojai aferistai savo atkatais užlipdę ausis ir akis valdžiažmogam, o dabar diria kailį savo kruvinais nagais vartotojams.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS