Graikijos premjeras Lietuvos europarlamentarų neįtikino | kl.lt

GRAIKIJOS PREMJERAS LIETUVOS EUROPARLAMENTARŲ NEĮTIKINO

  • 9

Graikijos premjero Alexio Tsipro (Aleksio Cipro) kalbą Strasbūre trečiadienį išklausę Lietuvos europarlamentarai sako išgirdę tik pasiteisinimus, bet ne realius pasiūlymus, kaip išspręsti krizę, graikams referendume atmetus skolintojų reikalavimus.

 Graikijos premjero Alexio Tsipro (Aleksio Cipro) kalbą Strasbūre trečiadienį išklausę Lietuvos europarlamentarai sako išgirdę tik pasiteisinimus, bet ne realius pasiūlymus, kaip išspręsti krizę, graikams referendume atmetus skolintojų reikalavimus.

„Jis pavadino graikų sprendimą referendume kaip drąsų sprendimą, į kurį reikia atsižvelgti, jis pavadino Graikiją taupymo politikos laboratorija, bet pasakė dalyką, kuris iš esmės skambėjo visiškai neįtikinamai - jis pažadėjo, kad Graikijos vyriausybė sugrįš su pasiūlymais, kad jie bus rimti, ir tuo pačiu pabaigė, kad Graikijos problema nėra Graikijos problema, tai yra Europos problema ir Europa turi ją spręsti“, - BNS sakė Liberalų sąjūdžio atstovas Petras Auštrevičius.

Politiko vertinimu, „tai buvo visiškai politinė kalba, bandanti paaiškinti situaciją, bet nerodanti jokio kelio“.

„Nebuvo jokių rimtų užsikabinimų, cituojant rytojaus sprendimų projektus, sakant, kad štai, valstybės valdymo išlaidos bus sumažintos 15 proc., nieko panašaus. Tai buvo politinė kalba, iš esmės pateisinanti šios Vyriausybės neveiklumą ir bandanti pateikti daugybę visokių argumentų, kokia sudėtinga situacija yra Graikijoje“, - A.Tsipro pasisakymą komentavo europarlamentaras iš Lietuvos.

Jis taip pat pabrėžė, kad pagrindinės Europos Parlamento frakcijos nenori Graikijos pasitraukimo iš eurozonos. „Bet aš nemanau, kad viena neveikianti valstybė narė gali laikyti visą organizaciją, visą eurozoną neapibrėžtumo sąlygomis, tai per daug kainuojantis dalykas, tai pradeda grasinti ne tik euro zonos, bet ir visos Europos Sąjungos projektui. Tai valstybei narei reikia apsispręsti, ko ji nori. Girdėdamas šios dienos A.Tsipro kalbą aš visiškai nesu tikras dėl rytojaus, jis man nesudarė jokių prielaidų tikėti, kad situacija pasikeis“, - reziumavo P.Auštrevičius.

Konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis sakė nieko naujo Graikijos premjero kalboje neišgirdęs  - tik kaltinimus Europai. „Nieko naujo Tsipras nepasakė - Europa kalta dėl visko, Graikija nesulaukė Graikijai tinkamų pasiūlymų, ir kas sulaukė ypatingos reakcijos EP salėje - jis pasakė, kad visi pinigai, kuriuos skyrė skolintojai, nepasiekė Graikijos žmonių - tai yra visiškas absurdas, nes buvo imtos paskolos, plėtota infrastruktūra, paslaugos, tik tai buvo daroma neapdairiai, po to nenorint už tai prisiimti atsakomybės“, - BNS sakė G.Landsbergis. Jo vertinimu, Graikijos premjeras nepasiruošė kalbėti Europos Parlamente, nepateikė jokių konkrečių pasiūlymų.

„Aš manau, kad Graikija tikrai neateis su savo pasiūlymais, nebent stebuklui įvykus A.Tsipras susiprotėtų ir priimtų kokį nors naują Europos Komisijos pasiūlymą“, - apie Graikijos perspektyvas kalbėjo konservatorių vadovas. G.Landsbergis sakė iš A.Tsipro kalbos susidaręs įspūdį, kad Graikija tikisi, jog situacija kaip nors išsispręs savaime, bet pabrėžė, jog „Europa priėjo tokį tašką, kad mes nebegalime laukti“.

Darbo partijos vadovas Valentinas Mazuronis BNS sakė, kad Graikijos premjero kalbą paliko „keistoką įspūdį“. „Man susidarė įspūdis, kad jis, jei kalbant lietuviškai, tarsi ieško kvailelių. Iš vienos pusės kalba ir teigia, kad yra už buvimą eurozonoje, Europos Sąjungoje ir kad siekia pasilikti šiose struktūrose, iš kitos pusės jis pasako, kad jie yra jau tiek daug padarę, įvykdę reformų, kad daugiau jie nieko ir nebegali. Man atrodo, čia tokia šiek tiek nenuoširdi pozicija. Jis kalba, kad tikrai pateiks detalų reformų planą, bet, kaip žinome, vakar jie atvažiavo su tuščiu lapu. Taip kad man atrodo, jog viena yra deklaruojama, o šiek tiek kitaip elgiamasi, todėl man ir atrodo, kad jų pozicija nėra visiškai sąžininga“, - kalbėjo V.Mazuronis.

Truo tarpu vertindamas Graikijos perspektyvas europarlamentaras buvo atsargus. „Sunku pasakyti. (Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas) Tuskassavo kalboje gana aiškiai akcentavo, kad ši savaitė yra baigiamoji, ir jei nebus susitarimo, kita išeitis kaip „Grexit“ (Graikijos pasitraukimas iš euro zonos) sunkiai prognozuojama. Klausimas, kiek Graikijos pusė jau apsisprendusi išeiti. Jei jie iš tikrųjų per šią savaitę nesuras sutarimo, mano manymu, bus variantas, kad jie pasirinks (išeiti), bet pasirinks jie, ne kas kitas“, - pabrėžė DP vadovas.

Socialdemokratė Vilija Blinkevičiūtė pabrėžė, kad pagrindinės EP frakcijos pasisako už Graikijos likimą eurozonoje, tačiau tam būtinas konkretus veiksmų planas, o ne populistinės kalbos. Ji taip pat sakė per savo abi kadencijas Europos Parlamente dar nemačiusi, kad šalies ministras pirmininkas būtų sutiktas taip audringai.

„Mes, Europos Parlamento nariai, tikrai reikalaujame, kad Graikija atsižvelgtų, kad būtinos tam tikros priemones, tai išsakė visų pagrindinių frakcijų atstovai. Mes už tai, kad Graikija liktų ES ir eurozonoje, bet turi imtis tam tikrų sprendimų. Negalvoju, kad ministrui pirmininkui A.Tsiprui čia malonu būti, jis išgirdo daug teisingų žodžių, karčių žodžių apie tai, kad šalis turi rimtai kovoti su korupcija, kad šalis turi mokėti mokesčius, kad būtų surenkamos pajamos, kad turi vykdyti struktūrines reformas, kitaip sakant, jis tikrai mato, kad rimtosios politinės frakcijos siunčia labai tikslią žinią A.Tsiprui, kokių veiksmų jis turėtų imtis, jei iš tikrųjų nori, kad vyktų derybos, ir jei nori, kad tose derybose būtų surastas tam tikras sprendimas ir tam tikra pagalba“, - kalbėjo V.Blinkvičiūtė.

Socialdemokratė pridūrė EP dirbanti jau antrą kadenciją ir pirmą kartą matanti, kad premjeras būtų sutinkamas „taip nevienareikšmiškai“. „Jis (A.Tsipras) tikrai turi susimąstyti ir išgirsti, turi suvokti, kad vien populizmu užsiimti tikrai negali“, - komentarą baigė europarlamentarė.

Graikijos premjeras trečiadienį Strasbūre pareiškė esantis užtikrintas, kad su eurozonos lyderiais pavyks suderinti naują sutartį dėl finansinės pagalbos skolų prislėgtiems Atėnams iki galutinio termino šios savaitės pabaigoje.

Euro zonos lyderiai per antradienį surengtą nepaprastąjį viršūnių susitikimą susitarė leisti Graikijai iki ketvirtadienio pateikti naują reformų planą graikams referendume pasisakius prieš diržų veržimo poltiką. Tuo tarpu sekmadienį vyksiantis visos ES viršūnių susitikimas buvo įvardytas kaip paskutinė galimybė sudaryti susitarimą dėl finansinės pagalbos Atėnams, kuris leistų Graikijai išlikti euro zonoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Jonas Lietuvis

Teks graikams nustoti ožkas melžti, paimti kirvius ir nusmailinti iešmus ir ant jų pasodinti savo valstybės griovėjus pažadukus nežiūrint jų partinio tikėjimo Marksu ar Melu,mažesnių nuopelnų asmenybių galvas ant tokių pat kuolų pasmeigti pakelėse. Tai būtų tikrai Leniniškas sprendimas ,ir krizės kaip nebūta.

cha cha cha

Putino subinlaižiams nuo intensyvios Kremliaus propagandos visai pavažiavo stogas. Straipsnis apie graikų premjero pasiūlymus (tiksliau, apie konkrečių pasiūlymų nebuvimą), o Putino subinlaižiai ir toliau vargsta visaip dergdami Lietuvą.

och neitiko

Tspiras matomai turejo Landzbergdurniui i subine pabuciuoti kad itiktu. Cha cha cha ....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS