Greičiau užbaigti statybą sukliudo ir pats statytojas | kl.lt

GREIČIAU UŽBAIGTI STATYBĄ SUKLIUDO IR PATS STATYTOJAS

  • 0

Kuo greičiau užbaigti statinio statybą pirmiausia suinteresuoti jo statytojai ir užsakovai. Tačiau dar gana dažnai jie patys sau pakiša koją, kai atlikdami statinio užbaigimo procedūras nesilaiko reikalavimo pateikti ne tik techninį, bet ir darbo projektą.

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija prie Aplinkos ministerijos (VTPSI) primena, kad nepateikus darbo projekto nepavyks įforminti statybos užbaigimo.

Kaip rodo VTPSI pareigūnų patirtis, viena priežasčių, dėl kurių dažniausiai užtrunka statybos užbaigimo procedūros, – atvejai, kai statinio statybos užbaigimo komisijai ar VTPSI su prašymu patvirtinti deklaraciją apie statybos užbaigimą pateikiamas tik techninis projektas, nors reikia ir darbo projekto.

Pagal statybos techninio reglamento „Statybos užbaigimas“ reikalavimą statybos užbaigimo komisijos nariai vizualiai turi patikrinti, ar pastatytas statinys atitinka projektą, ar įvykdyti visi jo sprendiniai. Šiai komisijai turi būti pateiktas statinio projektas su žyma „Taip pastatyta“ ir statybos vadovo bei techninio prižiūrėtojo parašais arba projektas ir pažyma, kad statinys jį atitinka. Teikiant prašymą VTPSI, kad patvirtintų deklaraciją apie statybos užbaigimą, privalu pridėti projekto kopiją su žyma „Taip pastatyta“ arba pažymą apie statinio atitiktį projektui.

Techninis projektas – statinio projekto pirmasis ir pagrindinis etapas. Jo sprendinius detalizuoja darbo projektas, pagal kurį atliekami statybos darbai. Dviem etapais (techninis projektas ir darbo projektas) turi būti rengiamas statybos, rekonstravimo, kapitalinio remonto projektas, kai statybos rangovas parenkamas pagal techninį projektą, taikant Viešųjų pirkimų įstatymą. Kitais atvejais iškart gali būti rengiamas techninis darbo projektas, sujungiantis techninį ir darbo projektus, išskyrus atvejus, kai projektą rengti dviem etapais pageidauja pats statytojas.

Jeigu statinys buvo statomas turint tik techninį projektą, statytojas, prieš kreipdamasis į VTPSI dėl statybos užbaigimą patvirtinančio dokumento, turi pasirūpinti, kad būtų parengtas darbo projektas pagal atliktus statybos darbus. Šis reikalavimas nustatytas ne šiaip sau, o todėl, kad statinio naudotojas galėtų išsiaiškinti, kaip įrengtas bet kuris statinio konstrukcinis mazgas. Tai svarbu ir statybos dalyviams, atsakingiems už statybos darbų kokybę statinio garantiniu laikotarpiu, ir statinio avarinės būklės nustatymo ar jo griūties atveju.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS