Gresia dar viena kainų karuselė: brangstant trąšoms išaugs ir maisto produktų kainos? | kl.lt

GRESIA DAR VIENA KAINŲ KARUSELĖ: BRANGSTANT TRĄŠOMS IŠAUGS IR MAISTO PRODUKTŲ KAINOS?

  • 36

Dar viena gresianti kainų karuselė. Brangesnės dujos – brangesnės trąšos. O dėl jų – ir brangesnis maistas, informuoja LNK.

Sparčiai kylanti trąšų kaina – iššūkis ūkininkams. Populiariausia trąša azotas arba dar kitaip vadinama salietra per metus pabrango beveik keturis kartus.

Ūkininkas yra situacijos įkaitas. Jis privalo pirkti brangias trąšas.

Kviečius, rugius ir javus auginantis Evaldas Baldauskas sako, kad toks trąšų brangimas atsilieps ir maisto produktų kainai. „Ūkininkas yra situacijos įkaitas. Jis privalo pirkti brangias trąšas. Vienas klausimas – kiek jis jų pirks, bet jis kito pasirinkimo neturi. Jis privalo būti naivus optimistas, kad jam šį kartą pasiseks“, – teigė ūkininkas E. Baldauskas.

Iš vieno kilogramo trąšų galima užauginti penkis kilogramus derliaus. Ūkininkai mano, kad labiausiai galėtų kilti javų kaina, taip brangtų duona ir kiti miltiniai produktai.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

„Net jeigu dvigubai pabrangsta žaliava, tai neturėtų dvigubai pabrangti galutinis produktas. Bet mes esame daug kartų matę ir kitą dalyką, kai žaliava pabrangsta 15 procentų, o galutinis produktas 30 procentų“, – kalbėjo Ūkininkų sąjungos pirmininkas Raimundas Juknevičius.

Lietuvoje šitas bulvių kainos augimas yra pats didžiausias visoje Europos Sąjungoje.

Maisto kainos jau įsibėgėjo. Štai bulvės kai kuriais skaičiavimais dabar brangesnės beveik 70 proc. nei pernai. Ir brangsta ne tik jos. „Lietuvoje šitas bulvių kainos augimas yra pats didžiausias visoje Europos Sąjungoje. Nei viename kitame krašte mes tokio dalyko nematome. Daržovių kaina pas mus lygiai taip pat išaugusi. Viena iš priežasčių – ne vienintelė, bet viena iš priežasčių yra būtent brangstančio trąšos“. – teigė ekonomistas Algirdas Bartkus.

Ūkininkai sako, kad tokį žaliavų brangimą matė daugiau nei prieš dešimtmetį. „Savikainoje azoto gamyboje energetiniai resursai yra pagrindinė dedamoji dalis. Tai dėl to taip ir yra, kad įkandin gamtinių dujų brangimui labai staigiai šovė ir azotų trąšų kainos“, – situaciją komentavo R. Juknevičius.

Rašyti komentarą
Komentarai (36)

Dzūkelis

Ačiū dievui, kad nepertoli Lenkija kur kainos auga bet ne tiek kiek kelia mūsų godieji vertelgos.

tam[ai] -,,tie vargsai,,, esk padla jankiu GMO-CMO

bulves be salietros..... dazydamas bulves y bobos vaginos padaza...

kada

lietuvos buduliai nors kiek prades protauti, jei dar skiepai jusu paskutiniu proto likuciu nesuede, susivienykit ir viena menesi nieko nepirkit is tu didziuju prekybos tinklu, kurie jau turbut sprogs nuo gobsumo, tada ir kainos nustos dideti kasdiena
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS