I. Ruginienė: neramu, ar valstybės biudžeto netekimų dėl PVM lengvatų neteks padengti vartotojams | kl.lt

I. RUGINIENĖ: NERAMU, AR VALSTYBĖS BIUDŽETO NETEKIMŲ DĖL PVM LENGVATŲ NETEKS PADENGTI VARTOTOJAMS

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos prezidentė Inga Ruginienė sako teigiamai vertinanti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos siūlymus daugiau lėšų patikslintame 2021 m. biudžete skirti pratęsiant prastovų darbuotojams mokėjimą bei palankesnes paramos gavimo sąlygas nėščiosioms bei savarankiškai dirbantiems. Visgi ji pažymėjo, kad nerimą kelia planuojama įgyvendinti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvata.

Vyriausybė penktadienį apsisprendė, kad subsidija darbo užmokesčiui prastovų laikotarpiu būtų mokama, kol tęsiasi Vyriausybės paskelbta ekstremalioji situacija ar karantinas ir užimtam asmeniui paskelbta prastova, bet ne ilgiau kaip iki šių metų rugsėjo 30 d.

I. Ruginienė Eltai teigė, kad suteiktas pereinamasis laikotarpis, nutraukiant subsidijas prastovoms, padės sušvelninti pandemijos padarinius šiai nuslopus.

„Išvakarėse su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija aptarėme jų siūlymus dėl poprastovinių priemonių. Tikrai galime pasveikinti pasiūlytą iniciatyvą, nes labai ilgai kalbėjome, kad parama negali tiesiog imti ir baigtis liepos 1 d. Sakėme, kad bent jau tris mėnesius turi būti pereinamasis laikotarpis. Atrodo, kad ministerija mūsų nuogąstavimus išgirdo ir atitinkamai pakoregavo patį planą. Dabar parama mažės, o tai visiškai logiška, bet bus šioks toks pereinamasis laikotarpis“, – sakė ji.

Vyriausybės numatyta, kad pirmąjį kalendorinį mėnesį subsidijos darbo užmokesčiui dydis sudarytų 100 proc. apskaičiuotų lėšų, bet ne daugiau kaip Vyriausybės patvirtinta minimalioji mėnesinė alga (MMA), antrąjį kalendorinį mėnesį – 0,9 MMA, trečiąjį kalendorinį mėnesį – 0,7 MMA.

Be to, I. Ruginienė teigiamai įvertino ir iniciatyvas asmenims, kuriems pandemijos metu buvo paskelbta prastova, motinystės, tėvystės ir vaiko priežiūros išmokas skaičiuoti iš laikotarpio, buvusio iki karantino paskelbimo, o išmokas savarankiškai dirbantiems sieti su 30 proc. pajamų mažėjimu.

„Labai gerai, kad buvo nepamirštos ir besilaukiančios, būsimos mamos, nes ši priemonė labai svarbi, kaip ir pratęsta parama individualiai dirbantiems“, – sakė ji.

Vis dėlto I. Ruginienė sukritikavo PVM lengvatą maitinimo, sporto ir kultūros sektoriams, teigdama, jog vis dar neaišku, ar vartotojams neteks savo lėšomis padengti biudžete atsiradusią skylę dėl nesurinktų pajamų.

„Kas kelis nerimą, ir kas su mumis iš esmės ir nebuvo derinta, tai PVM lengvata maitinimo, sporto ir kultūros sektoriams. Abejonių kelia tai, kad nors darbdaviai ir sako, kad ši lengvata nėra skirta kainų mažinimui, bet, mūsų požiūriu, jei darome bet kokią PVM lengvatą, ji turėtų atsiliepti galutiniam vartotojui.

Šiuo atveju mes nelabai tikime, kad tai atsilieps galutiniam vartotojui. Tuomet mes nelabai suprantame, kokia šios priemonės nauda? Vis dėlto reikia pripažinti, kad ši priemonė bus parama, skirta iš valstybės biudžeto, atitinkamai valstybės biudžete atsiras skylė, ir mūsų pagrindinis klausimas, kas užpildys tą biudžeto netekimą? (...) Juk nėra suplanuota, kokie bus didesni lėšų atėjimai į biudžetą. Ar nebus taip, kad pats galutinis vartotojas ir turės uždengti skylę biudžete per kitas priemones?“, – teigė ji.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS