I. Šimonytė: bandome įtikinti Baltijos šalių kolegas dėl spartesnės sinchronizacijos | kl.lt

I. ŠIMONYTĖ: BANDOME ĮTIKINTI BALTIJOS ŠALIŲ KOLEGAS DĖL SPARTESNĖS SINCHRONIZACIJOS

Premjerė Ingrida Šimonytė sako neprarandanti vilties, kad pavyks įtikinti Baltijos šalių kolegas dėl spartesnės elektros tinklų sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais.

„Būtų optimalu, kad sprendimus Baltijos valstybės priimtų kartu. Tiems sprendimams palengvinti buvo svarbu sulaukti studijų, kurias turėjo padaryti skirtingos institucijos. (...)  Mūsų vertinimu, visos šitos studijos kalba pozityviai apie galimybę paankstinti sinchronizaciją su kontinentinės Europos tinklais, bet dar esama diskusijų su kolegomis Baltijos šalyse“, – Žinių radijui ketvirtadienį sakė premjerė.

„Neprarandu vilties įtikinti, jog galima padaryti maksimaliai anksti, kol kas dar turime šiek tiek laiko ir tuos klausimus diskutuojame, deramės įvairias lygiais ir bandome įtikinti savo kolegas“, – pridūrė ji.

Energetikos ministras Dainius Kreivys trečiadienį kalbėjo, kad norint sinchronizuotis 2024 metais, BRELL sutarties nepratęsimo klausimas turi būti išspręstas šiemet.

Ši 2001 metų vasarį sudaryta sutartis apibrėžia, kaip Baltijos šalys kartu su Rusija ir Baltarusija veikia IPS/UPS sistemoje, arba vadinamajame BRELL žiede, kuriame elektros dažnis centralizuotai reguliuojamas Rusijoje.

Sutartis automatiškai pratęsiama kiekvienais metais, jeigu apie pasitraukimą iš jos iki rugpjūčio – likus pusmečiui iki sutarties pabaigos – neinformuoja nė viena iš sutartį pasirašiusių šalių. Jei to padaryti nepavyktų, pagal sutarties nuostatas Lietuva kitąkart iš jos galėtų pasitraukti tik 2025 metais.

Pagal 2018 metais pasirašytą Baltijos šalių vadovų ir Europos Komisijos susitarimą Lietuva, Latvija ir Estija su kontinentinės Europos tinklais turi sinchronizuotis iki 2025 metų pabaigos, tačiau Lietuva siekia šį procesą užbaigti 2024 metų pirmoje pusėje.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Aa

Juk ekonomikai ši ministrė vadovavo su Kubiliumi pakėlė PVM ,panaikino PVM lengvatas buvusiems kai kuriems maisto produktams apribojo pensijas iki 650 Lt sumažintą dalį turėjo atiduoti kitos vyriausybės Lietuvos biudžetą pildė skolindami užsienio bankuose su didelėmis palūkanom Dabar vėl taip pat o žadėjo gerovę

Gal

tie kolegos maziau parsidave?

Pilietis

Tai dar karta pasitvirtino kad musu vyriausybei nerupi paprasti zmones, ji ziuri tik saves ir keliaklupsciauja pries okupantus is vakaru

SUSIJUSIOS NAUJIENOS