Ieškantys darbo dairosi ekonomikos krizėms atsparių profesijų | kl.lt

IEŠKANTYS DARBO DAIROSI EKONOMIKOS KRIZĖMS ATSPARIŲ PROFESIJŲ

  • 7

Per pirmuosius devynis šių metų mėnesius pradėjo mokytis daugiau nei 10 tūkst. Užimtumo tarnybos klientų. Tai net 171,7 proc. daugiau nei per tą patį laikotarpį praėjusiais metais.

Žmonės dažniausiai rinkosi socialinio darbuotojo padėjėjo, motorinių transporto priemonių kroviniams vežti ir apskaitininko mokymo programas. Populiariausiųjų programų dešimtuke – ir grafinio dizaino, fotografijos ir vaizdo produkcijos kūrimo mokymai. Aukštą pridėtinę vertę kuriančią kvalifikaciją ar kompetenciją iki 2026 m. gali įgyti apie 19,4 tūkst. šalies gyventojų. Tam skirta 76,6 mln. eurų.

„Skatiname naudotis galimybe įgyti bet kokiems ekonominiams sukrėtimams atsparias profesijas. Darbo rinkoje ypač ryškūs darbo pasiūlos ir paklausos neatitikimai, nes, skaitmenizavimo procesams įsibėgėjant, trūksta kvalifikuotų specialistų. Tiek darbo ieškantys, tiek dirbantys jau dabar turėtų susimąstyti apie galimybę keistis“, – teigė Užimtumo tarnybos priemonių organizavimo įgyvendinimo skyriaus vedėja Vaida Kamandulienė.

Populiariausia šiemet – socialinio darbuotojo padėjėjo mokymo programa (1 045 dalyviai). Ilgą laiką pirmavusi motorinių transporto priemonių kroviniams vežti vairuotojų mokymo programa atsidūrė antroje vietoje – ją rinkosi 819 klientų. Grafinio dizaino, fotografijos ir vaizdo produkcijos kūrimo mokymo programa buvo populiariausia (325) tarp besirenkančių aukštą pridėtinę vertą kuriančias kompetencijas.

463 darbo ieškantys asmenys pasirinko žiniatinklio programuotojo, interneto svetainių dizaino kūrėjo, Python, duomenų analitikos, CNC ir panašias mokymo programas. Anot V.Kamandulienės, Užimtumo tarnyba tampa inovatyviu mokymo centru: „Tai nereiškia, kad rinkoje reikalingi tik inžinieriai ar programuotojai. Klientas gali rinktis bet kokią didelių galimybių darbo rinkoje užtikrinančią specialybę. Tačiau skatiname atsižvelgti į ateities perspektyvas, geresnį atlyginimą, karjeros galimybes. Aukštą pridėtinę vertę kuriančios kvalifikacijos ir kompetencijos būtent į tai ir orientuotos.“

Paklausią programą baigęs žmogus ne tik turės dokumentą, bet ir stabilią darbo vietą.

Naujos kartos programas dažniausiai renkasi 30–44 metų darbo ieškantys žmonės (53 proc.), taip pat jaunimas iki 29 metų – 44,3 proc. Moterys ryžtasi įgyti paklausią specialybę kiek dažniau – 50,1 proc. iš visų pradėjusių mokytis.

Šių metų sausio–rugsėjo mėnesiais bendras profesinio mokymo efektyvumas po šešių mėnesių siekė 80,9 proc. Tarp pasirinkusiųjų aukštą pridėtinę vertę kuriančias programas darbo rinkoje liko 90,3 proc.

„Šie rezultatai rodo, kad paklausią programą baigęs žmogus ne tik turės dokumentą, bet ir stabilią darbo vietą“, – pabrėžė V.Kamandulienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Nu

Taigi projektas šitas geras, bet vyriausybė neatsižvelge į realijas- energetikos krizė, kainos visos kosmose, o stipendija mokantis 369 eur. Ir pabandyk už tiek pragyventi, ypač žiemą. Kurą, kam reikia irgi kompensuoja tik iš dalies. Reiškia iš tos varganos stipendijos dar turėsi pilti į baką. Projektas gwras- taip. Tik kiek žmonių ant žlugimo ribos atsidurs su tuo projektu, niekas neskaičiuoja.

Tai juk ir nori

Kaip Baltarusijoj padaryti valstybę valtybėje- pareigūnai, valdininkai- vis krizėm kelia aktyviai algas, vis guodžiasi kad pareigūnų trūksta. Atsakau- dabar krizė, kiek bus tiek užteks. Mažiau teisėjų- mažiau nuteis nekaltai, ir tt. Kuo maūesnis jėgos aparatas, tuo bus geriau visiems manau. Nes jau už žodžius pasakyrus ar parašytus teisia. Manau tai beprotybė. O privatus sektorius, gamyklos, kur paprasti darbai fiziniai- moka 600-700 viskas. Ir pabandykite su tiek pragyventi kosminėm energetikos ir visų produktų kainomis. Kitiems ir algos neužteks butui mokesčius sumokėti.

Nebūtinai pusę

Jei elektra brangs kaip žada ( nors europoj jau pinga) tai man už 1000kv elektros sunaudojimą dėl šildymo sistemos oras- oras ( nedideliam bute) gali tekti mokėti ir kosmosą- 500 ar 600. O tas kuris gauna mažiau pajamų jei tie 600, kaip tada? Nu niekam neįdomu. Kompensuos tą 150kw, o kitus 850 turėsi susimokėti pats po 0,6=1kw. Artėja beprotybė
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS