J. Sabatauskas: procesas dėl mokesčių pataisų galimai prieštarauja Konstitucijai | kl.lt

J. SABATAUSKAS: PROCESAS DĖL MOKESČIŲ PATAISŲ GALIMAI PRIEŠTARAUJA KONSTITUCIJAI

Seimo opozicijos lyderis Julius Sabatauskas sako, kad Seime vykstantis įstatymų priėmimo procesas dėl mokesčių keitimo nuo kitų metų gali prieštarauti Konstitucijai.

„Mokesčių įstatymai, jų pakeitimai, mokestinės lengvatos ir kita turi būti priimami, kad įsigaliotų ne anksčiau kaip po šešių mėnesių nuo jų priėmimo. Numatoma ir išimtis – jei tai susiję su kitų metų biudžetu. Šioje vietoje matau klaustuką – pagal Konstituciją išimtinę kompetenciją teikti biudžeto projektą turi Vyriausybė. Akivaizdu, kad ir mokestinius įstatymus, kurių pajamos įskaičiuotos į biudžetą, teikti gali tik Vyriausybė, tada tokie įstatymai gali įsigalioti kartu su biudžetu“, – pirmadienį konferencijoje Seime sakė J. Sabatauskas.

Politikas sakė šioje vietoje matantis klaustuką, nes mokestinius įstatymus, kurių pajamos įskaičiuotos į biudžetą, gali teikti tik Vyriausybė. Tik tada, anot jo, tokie įstatymai gali įsigalioti kartu su biudžetu.

„Bet atsitiko kitaip – Seimas atmetė (Vyriausybės pasiūlymus. – ELTA), bet Seimo nariai vis tiek juos registravo ir tikisi juos priimti. Ar gali jie būti priimami ir įsigalioti nuo sausio 1 dienos? Abejoju. Manau, šį klausimą patikrinus Konstituciniame Teisme (KT), garantuotai, mano įsitikinimu, KT pasakytų, kad jie prieštarauja Konstitucijai. Jie negalėjo būti pateikti ir svarstomi Seime kaip Seimo narių projektai“, – kalbėjo opozicijos lyderis.

Vėliau konferencijoje jis teigė, kad toks kreipimasis į KT galėtų būti parengtas.

„Tai būtų naudinga, kad mes ateityje žinotume visus atsakymus dėl mokestinio įstatymo priėmimo tvarkos“, – sakė J. Sabatauskas.

Tuo metu liberalų frakcijos seniūnė Viktorija Čmilytė-Nielsen sakė, kad reikia palaukti, ką pasakys pirmadienį vakare stambios prekybos ir automobilio registracijos mokesčius svarstysiantys Seimo Ekonomikos ir Biudžeto ir finansų komitetai.

„Palaukime, ką pasakys komitetai, bet aš svarstyčiau tokią galimybę neabejotinai“, – sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Socialdemokratų frakcijos seniūnė Rasa Budbergytė kalbėjo, kad svarstytų pasirašyti kreipimąsi, jei paaiškėtų, kad mokesčiai darytų žalą pažeidžiamiems asmenims.

„Negaliu pasakyti, kad pasirašysiu po tokiu kreipimusi, nes nežinau, kokie bus priimti sprendimai, o dar labiau – nežinau, koks bus poveikis tokių sprendimų ir kokia gali būti padaryta žala mūsų vartojimui. Jei persikeltų (našta. – ELTA) ant mokesčių mokėtojų pečių, ypatingai ant tų, kurie labiausiai pažeidžiami, tada dėčiau tą parašą ir galvočiau, kad teisingas žingsnis“, – kalbėjo R. Budbergytė.

ELTA primena, kad Seimas yra atmetęs Vyriausybės siūlymą įvesti automobilio registracijos mokestį ir išplėsti nekilnojamojo turto (NT) apmokestinimo bazę, tačiau valdantieji vėliau įregistravo naujus šių mokesčių siūlymus.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Julija

Ponas J. Sabatauskai, esate teisininkas, tai gal galite sukonkretinti, o ne sapalioti galimai, galimai...

Blet

kaip vieningai jie bankus ir vesla gina! Ir netgi nori padariti kap Klaipedoj kur miesto administracja pakiša tarybai tvirtinti ta kajie užsimano

....GALIMAI ,,,sabatauskas su cmilytem

pasiklydo istaymu leidimo labirintuose ....todel GALIMAI -sy klausima galetu isburt KT samanai ,o GALIMAI ir negaletu jei laiko neturetu....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS