Kaimo reikalų komitetas prašys sušaukti neeilinę Seimo sesiją dėl akcizų | kl.lt

KAIMO REIKALŲ KOMITETAS PRAŠYS SUŠAUKTI NEEILINĘ SEIMO SESIJĄ DĖL AKCIZŲ

Prezidentūrai raginant Vyriausybę ir Seimą kai kuriuos žemdirbiams aktualius sprendimus priimti nelaukiant parlamento pavasario sesijos pradžios, Seimo Kaimo reikalų komitetas nutarė kreiptis į Seimo pirmininkę ir valdybą dėl neeilinės Seimo sesijos sušaukimo.

Komitete dirbantis demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys Kęstutis Mažeika teigė, kad greičiau priėmus sprendimus mažėtų ūkininkų, verslo ir gyventojų išlaidos.

„Žemės ūkio klausimų paketas, kurį galėtume svarstyti neeilinėje sesijoje, ypač akcizų klausimas, kuris yra didžiuliai nuostoliai Lietuvos ūkininkams, pramonininkams ir buitiniams vartotojams (...) maksimaliai greitu laiku, galbūt vasario 12 dieną arba bet kurią kitą dieną, kai paketas bus užregistruotas duomenų bazėje Seime“, – posėdyje sakė K. Mažeika.

Parlamentaro teigimu, Akcizų įstatymo pakeitimai Seime galėtų būti priimti jau kovo pirmą savaitę.

Neeilinę Seimo sesiją ketvirtadienį pranešė inicijuojanti ir opozicinė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS).

Posėdyje dalyvavusi premjerė Ingrida Šimonytė teigė, kad pataisos dėl žymėto žemdirbių dyzelino lengvatos ir akcizo suskystintoms naftoms dujoms (SND) Seimui galėtų būti pateiktos kovo 10-ąją prasidėjus Seimo sesijai arba anksčiau, jei būtų sušaukta neeilinė sesija. 

Anot jos, Vyriausybė pirmadienį jau išsiuntė derinti pataisas, jų derinimas gali užtrukti apie dvi savaites.

„Dėl Akcizų įstatymo, kadangi Vyriausybė pažadėjusi įsivertinti pastabas, sausio 8 dieną, šį pirmadienį, išsiuntė derinti įstatymo pataisas (...), per kokias dvi savaites baigsim derinti, ateisim į Vyriausybės posėdį, išsiųsim į Seimą, kovo 10 dieną galim pateikti“, – Seimo Kaimo reikalų komitete sakė premjerė.

„Jei bus neeilinė sesija, galima pateikti neeilinei sesijai, nematau problemos“, – pridūrė ji.

Pasak premjerės, paprašius skubos, tvarką dėl žymėto dyzelino galima būtų atstatyti nuo sausio 1 dienos, taip pat sumažinti suskystintų naftos dujų akcizą buitiniams vartotojams ir verslui.

„Peržiūrėti tarifą reikšmingai, kaip daugiau mažiau yra kitose Europos Sąjungos valstybėse ir atitinkamai įstatymo korekcijas būtų galima priimti“, – sakė I. Šimonytė.

„Gaila, kad dvejus su pusę metų projektas buvo Seime debatuojamas ir komitete buvo ilgai debatuojamas, tada diskusijos šitomis temomis neiškilo, bet ką, pataisysim dabar ir nematau, dėl ko ginčytis“, – kalbėjo ji.

Lietuvos paukštininkystės asociacijos vadovas Gytis Kauzonas sakė, kad iki pataisų priėmimo ūkininkams turėtų būti skiriamos kompensacijos.

„Kadangi dėl akcizo laukiam ar neeilinės, ar pavasario sesijos, bent už tą laikotarpį, kur dabar visi priversti mokėti tuos akcizus, būtų labai šaunu surasti kažkokias kompensavimo formas“, – posėdyje teigė G. Kauzonas.

Pasak jo, vien paukštininkystės įmonėms didesnis akcizas per metus kainuoja apie 4 mln. eurų, o per mėnesį – 350-400 tūkst. eurų.

I. Šimonytė atkreipė dėmesį, kad biudžete tam lėšų nenumatyta, tačiau žadėjo rasti kitą sprendimą: „Girdžiu, ką sako kolegos, girdžiu pastabą, bet nieko negaliu žadėti. Kompensacijų iš pinigų, kurie biudžete nesuplanuoti, negaliu pasiūlyti, bet galbūt rasiu kažkokį kitą sprendimą“.

Premjerė posėdyje taip pat sakė, kad SND akcizų sumažinimas reiškia, jog kai kurios valstybės išlaidos bus finansuojamos iš skolos.

„Suskystintų dujų akcizą sumažinsim, reikia sumažinti, nesiginčiju, bet tai reškia, kad kažkokias išlaidas iš valstybės ant tos dalies finansuosime iš skolos. Čia nebus, kad kažkas paėmė sau į kišenę, įsidėjo pinigus ir nežinia kur nunešė. Yra išlaidos tai daliai suplanuotos, tai turėsim finansuoti iš skolos, ką padarysi, kartais taip būna“, – teigė I. Šimonytė.

Seimo Kaimo reikalų komitetas ketvirtadienį susirinko į neeilinį posėdį, kuriame aiškinasi, kaip Vyriausybė reaguoja į protestuojančių ūkininkų reikalavimus.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

ekonomistas

Kai išsilakstę mūsų Tautos išrinktieji po visą pasaulį"dirba" be atostogų, tai bijo, kad ir kvorumo nesurinksm todėl runkeliai pakentėkis- nepirkit to žalio dyzelino ir dujų, o pasėlių deklaravimas įvyks tik balandžio mėn. taip ,kad kovo 10 d. viskas bus suspėta pažadus įgyvendinti.

Aš sužavėtas

pakelti mokesčiams atrodo nereikėjo jokią seimo sesiją surengti

SUSIJUSIOS NAUJIENOS