Kaip saugiai pasirūpinti vandens sugadinta buitine technika? | kl.lt

KAIP SAUGIAI PASIRŪPINTI VANDENS SUGADINTA BUITINE TECHNIKA?

  • 0

Nesunku įsivaizduoti neviltį, kuri apima, kai įžengus į nuosavą būstą pasitinka vidury kambario telkšančios balos ar per sienas varvantis vanduo. Tokiais atvejais dažnai nukenčia ir bute esantis turtas. Kaip dažnai per tokias nelaimes nepataisomai sugadinami buitiniai prietaisai? Kaip saugiai juos išmesti, kad nepakenktume aplinkai ir sveikatai?

Per dieną draudimo ekspertai užregistruoja bent kelis vandens užlietus būstus. Vidutiniškai tokia nelaimė gyventojams atsieina 400 eurų, tačiau nuostoliai gali pasiekti net ir 10 tūkst. ar 15 tūkst. eurų, jei vandeniui užliejus būstą jame nelieka sausos vietos.

„Praktika rodo, kad per 3 iš 10 būsto užliejimų žala padaroma ne tik grindims, sienoms ar luboms. Esame užfiksavę tokių atvejų, kuomet vandeniui gausiai užliejus butą nukentėjo ir baldai, ir brangi buitinė technika, tokia kaip modernūs televizoriai bei garso sistemos. Kita vertus, netvarkinga vandenį naudojanti buitinė technika – skalbimo mašinos ar indaplovės – gali būti ir užliejimą nulėmusi priežastis“, – sako Mindaugas Balinskas, „Compensa Vienna Insurance Group“ žalų departamento vadovas.

Galima pakenkti aplinkai ir sveikatai

Daug finansinės žalos dėl sugedusios brangios buitinės technikos patyrę gyventojai ne visuomet būna tikri, kur ir kaip saugiai ją išmesti. Ekspertai primena, kad sugedusios buitinės technikos nederėtų kaupti namuose ar palikti lauke šalia komunalinių atliekų konteinerio.

„Didžioji dalis buitinės technikos priskiriama pavojingų atliekų kategorijai. Pavojus kyla tada, kai buitinė technika sudūžta, būna išardoma, ją paveikia vanduo ar drėgmė – tuomet į aplinką gali išsiskirti pavojingos medžiagos. Pavyzdžiui, skalbimo mašinose ar indaplovėse dauginasi nemalonų kvapą skleidžiantis ir sveikatai pakenkti galintis pelėsis“, – sako bendrovės „Atliekų tvarkymo centras“ vykdomoji direktorė Kristina Štelmokaitienė.

Ji priduria, kad sugedę televizoriai, kompiuteriai, monitoriai aplimpa dulkėmis, o šios maišosi su oru, kuriuo kvėpuoja būsto gyventojai. Be to, šie prietaisai, paveikti vandens ar drėgmės, pamiršus atjungti juos nuo elektros šaltinio gali netgi užsiliepsnoti ir taip sukelti papildomų rūpesčių.

„Neretai žmonės balkonuose ar kitose patalpose laiko dėl įvairių priežasčių sugedusius šaldytuvus ir naudoja juos kaip spinteles daiktams susidėti. To nereikėtų daryti, nes šaldytuvuose esantis freonas yra pavojinga medžiaga ir gali išgaruoti, o gyventojai to net nepajus“, – sako K. Štelmokaitienė.

Sugedusią buitinę techniką svarbu atiduoti atliekų tvarkymo licenciją turinčioms atliekų tvarkymo bendrovėms, kurios tinkamai jomis pasirūpina. Gyventojai šiuos prietaisus taip pat gali priduoti savivaldybių didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelėse, kurių per visą Lietuvą yra 97, arba išsikviesti atliekų tvarkytoją į namus. Perkant naują techniką prekybos salone, jame galima palikti seną įrangą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS