Kaip susigrąžinti dalį mokesčių? | kl.lt

KAIP SUSIGRĄŽINTI DALĮ MOKESČIŲ?

  • 1

Jau šiemet gyventojai, pateikę metinę 2019 m. pajamų mokesčio deklaraciją, turės galimybę susigrąžinti dalį išlaidų už paslaugas, susijusias su būsto ar automobilio remonto darbais, nepilnamečių vaikų priežiūra. Tam, kad būtų galima pasinaudoti galimybe susigrąžinti net iki 400 eurų sumokėto Gyventojų pajamų mokesčio (GPM), gyventojams reikalinga pridėti atitinkamo turinio dokumentus, liudijančius apie paslaugos apmokėjimą.

Apie tai – pokalbis su Kauno apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos viršininke Judita Stankiene.

– 2019 m. pradžioje gyventojams buvo pristatyta naujovė – galimybė pasinaudoti GPM lengvata, susigrąžinant dalį patirtų išlaidų už suteiktas automobilio, būsto remonto ir auklių paslaugas. Kas konkrečiai gali pasinaudoti šia lengvata?

– Nuo 2019 m. pradžios visus gyventojus, kurie pasinaudojo auklių paslaugomis, remontavo automobilį ar būstą, raginome kaupti dokumentus, įrodančius apie jų patirtas išlaidas šioms paslaugoms įsigyti. Šiemet gyventojai, pateikdami metinę 2019 m. pajamų mokesčio deklaraciją, jau gali pasinaudoti lengvata, susigrąžindami dalį pajamų mokesčio už patirtas išlaidas savo ar sutuoktinio naudai atliktas paslaugas, susijusias su pastatų ir kitų statinių apdailos ir bet kokio kito remonto, lengvųjų automobilių remonto darbais, taip pat nepilnamečių vaikų iki 18 metų priežiūra. Lengvata gyventojai pasinaudoti gali tik tokiu atveju, jeigu minėtus darbus atliko ir paslaugas suteikė Lietuvoje veiklą registravęs gyventojas ar įmonė, o pirkėjas turi šių darbų ar paslaugų suteikimą ir sumokėjimą patvirtinančius dokumentus.

– Svarbu paminėti, kad GPM lengvata taikoma tik už konkrečias gautas paslaugas. Ką turi daryti gyventojas, pageidaujantis pasinaudoti GPM lengvata?

– Taip, svarbu pabrėžti, kad lengvata pasinaudoti galima tik patyrus išlaidas už gautas paslaugas, o ne už darbams atlikti įsigytas reikalingas priemones, medžiagas ar mechanizmus. Pirmiausia, gyventojas, pasinaudojęs minėtomis paslaugomis, pavyzdžiui, atliktu automobilio remontu, šiuos darbus atlikusio asmens turėtų paprašyti, kad išrašomoje sąskaitoje faktūroje būtų išskirta remonto darbų – suteiktos paslaugos – kaina. Pateikdamas pranešimą apie išlaidas (forma  PRC912) mokesčių administratoriui, gyventojas turi pridėti skenuotus ar fotografuotus minėtų paslaugų suteikimą ir sumokėjimą patvirtinančius dokumentus.

Susigrąžinti dalį sumokėto GPM gyventojai galės pateikę metinę 2019 m. pajamų mokesčio deklaraciją. Gyventojai, kurie nenori patys pildyti metinių pajamų deklaracijų ir pageidauja, kad preliminarias deklaracijas jiems parengtų VMI, apie savo patirtas išlaidas informaciją mokesčių administratoriui gali pateikti PRC912 forma, bet ne vėliau kaip iki 2020 m. vasario 15 d. Pateiktus duomenis apie išlaidas VMI jiems perkels į atitinkamų metų preliminarią gyventojo pajamų deklaraciją ir ją beliks pateikti. Nesuskubus to padaryti iki vasario 15 d., patirtų išlaidų dokumentai turėtų būti pateikiami kartu su 2019 m. pajamų deklaracija.

– Kiek prašymų pasinaudoti šia GPM lengvata jau pateikta ir kokias pastebite tendencijas?

– Kauno AVMI jau sulaukė daugiau nei 1,8 tūkst. prašymų sugrąžinti dalį GPM už jiems 2019 m. suteiktas nepilnamečių vaikų priežiūros, būsto ar automobilio remonto paslaugas. Deklaravus pajamas, šiems gyventojams sugrįš daugiau nei 120 tūkst. eurų. Daugiausia prašymų pateikia gyventojai, siekiantys susigrąžinti per 62 tūkst. eurų GPM už automobilio remonto darbus, nemažai ir norinčiųjų susigražinti GPM už būsto remonto darbus – bendra suma siekia 56 tūkst. eurų.

– Kokios klaidos ar netikslumai dažniausiai pasitaiko, kai gyventojai teikia pranešimus mokesčių administratoriui apie patirtas išlaidas?

– Iš to pastebime tendencijas, kad gyventojai Valstybinei mokesčių inspekcijai elektroniniu būdu teikdami pranešimus (PRC912), pamiršta nurodyti visą paslaugos kainą kartu su pridėtinės vertės mokesčiu ar įtraukia išlaidas, kaip pavyzdžiui – už įsigytas medžiagas ar detales, už kurias, kaip minėjau, negalima susigrąžinti GPM. Taip pat pranešimus užpildo pagal netinkamus dokumentus – kasos aparato kvitus ar išankstines sąskaitas, nors pildant pranešimą tinkamos yra sąskaitos faktūros, PVM sąskaitos faktūros arba pirkimo–pardavimo kvitai (FR0508), kai paslaugą suteikia asmuo, dirbantis su verslo liudijimu. Na, pasitaiko ir tokių situacijų, kai pranešime nurodomos išlaidos, apmokėtos anksčiau nei 2019 m.

– Ką gyventojui daryti, jeigu, pildant pranešimą, jame atsirado panašių neatitikimų ar klaidų?

– Gyventojus, kurių pranešimuose pastebima netikslumų, VMI informuoja asmeniškai, e.paštu, tam, kad klientas pranešimą patikslintų ir kartu su VMI specialistu išaiškintų visas aplinkybes. Siekiant išvengti panašių nesusipratimų ar netikslumų, mokesčių administratorius gyventojams rekomenduoja į pagalbą pasitelkti VMI parengtus nuoseklius vaizdo gidus, kurie yra skelbiami VMI interneto svetainėje.

– Kokią naudą visuomenei duoda ši GPM lengvatos galimybė?

– Galimybė susigrąžinti dalį GPM išlaidų už auklės, būsto ar automobilio remonto gautas paslaugas išties gali būti vertinama kaip efektyvi visuomenės sąmoningumo ugdymo priemonė, skaidrumo plėtros perspektyva. Turėdamas galimybę susigrąžinti net iki 400 eurų GPM nuo patirtų išlaidų, gyventojas ne tik gauna asmeninės naudos, bet ir tvariai prisideda prie sąmoningesnės verslo aplinkos kūrimo, teisingai apskaitomų pajamų užtikrinimo ir kartu pademonstruoja neabejingumą, užkertant kelią galimoms šešėlio rizikoms. Kitaip tariant, gyventojai iš tiesų yra mokesčių administratoriaus partneriai, prisidedantys prie sąžiningos ir konkurencingos verslo aplinkos palaikymo.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Tai

Kai vyksta namo renovacija, kiekvienas namo gyventojas turi gauti saskaita apie darbų apmokėjimą ir pateikti vmi, kad grąžintu kiek priklauso.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS