Karantino metu siūloma keisti motinystės išmokos skaičiavimą | kl.lt

KARANTINO METU SIŪLOMA KEISTI MOTINYSTĖS IŠMOKOS SKAIČIAVIMĄ

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narė Paulė Kuzmickienė įregistravo Ligos ir motinystės socialinio draudimo statymo pataisų projektą, kuriuo siekiama palengvinti nėščiųjų finansinę padėtį, kurioms darbdaviai paskelbė prastovą ar atleido iš darbo karantino metu.

Teikiamu projektu siekiama numatyti galimybę moteriai, kuriai motinystės socialinio draudimo stažo skaičiavimo laikotarpiu buvo paskelbta prastova ar ji buvo atleista iš darbo dėl paskelbto karantino, motinystės socialinio draudimo stažą skaičiuoti iki atleidimo iš darbo dienos, o prastovos atveju – išskaičiuoti prastovos laikotarpį.

Pagal dabar galiojantį teisinį reguliavimą motinystės išmokos nėštumo ir gimdymo atostogų laikotarpiu yra apskaičiuojamos iš pajamų, gautų už laikotarpius, kurie numatyti Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatyme. Įstatymas numato, kad motinystės išmoka skaičiuojama iš pajamų, gautų per 12 mėnesių laikotarpį.

„Todėl dėl karantino darbdaviams paskelbus prastovą ar atleidus darbuotoją – šie negauna dalies pajamų, o tai daro didelę įtaką motinystės išmokos apskaičiavimui“, – teigia P. Kuzmickienė.

Šiuo metu įstatyme nėra reglamentuotas motinystės socialinio draudimo stažo skaičiavimo metodas, kai Vyriausybė paskelbia ekstremaliąją situaciją ir/ar karantiną.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Just me

Nusišnekat, mano atlyginimas 1000eur, del darbdavio prastovų dabar minimumas, kodel tureciau del darbdavio problemu gauti daugiau nei dvigubai mažesnę išmoką dvejus metus (imamas 3 men vidurkis)? Geras siūlymas.

Ką čia nx rūpinatės

vienišom mamytėm, tokiu sunkiu metu visai Lietuvai, jie mat nori išmokas didint nėščiosiom. Dabar visiem ne lengva, pradedant vaikais ir baigiantis pensininkais, o ką jau kalbėt kurie darbus prarado ir dar bankui paskolą turi.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS