Karas, infliacija, prasti lūkesčiai NT sandorių rinką nusmukdė 15 proc. | kl.lt

KARAS, INFLIACIJA, PRASTI LŪKESČIAI NT SANDORIŲ RINKĄ NUSMUKDĖ 15 PROC.

  • 6

Nekilnojamojo turto (NT) sandorių pirmąjį šių metų pusmetį, palyginti su pernai tuo pat metu, sumažėjo 15 proc.

Mažesnį šių metų rezultatą lėmė dėl karo Ukrainoje tebesitęsiantis geopolitinis neapibrėžtumas, taip pat objektyvios ekonominės priežastys: infliacija ir sumažėję gyventojų lūkesčiai, teigia įregistruotų NT sandorių dinamiką analizuojančio Registrų centro analitikai.

„Pirmasis šių metų pusmetis pagal įregistruotų NT sandorių skaičių yra kuklesnis nei praėjusiais metais ir tam yra objektyvios priežastys: neapibrėžtumas tarptautinėje erdvėje ir pokyčiais šalies ekonomikoje. Visa tai lemia atsargesnį vartojimą ir galimai sulaiko dalį pirkėjų nuo investicijų į nekilnojamąjį turtą“, – pranešime sakė Registrų centro duomenų analitikas Paulius Rudzkis.

„Be to, nereikėtų pamiršti, kad praėję metai pagal NT sandorių skaičių buvo rekordiniai ir būtų sunku tikėtis, jog tokie rezultatai bus pakartoti ir šiemet“, – pridūrė jis.

Pirmąjį pusmetį Lietuvoje įregistruota 66,5 tūkst. NT pirkimo-pardavimo sandorių – 15 proc. mažiau nei pernai sausį–birželį (78,7 tūkst.)., o vien tik birželį – 12,2 tūkst., arba 19 proc. mažiau nei prieš metus (15 tūkst.), bet 10 proc. daugiau nei šių metų gegužę (11,1 tūkst.)

Šiemet įregistruota 17,3 tūkst. butų pardavimų – 11 proc. mažiau nei pernai (19,5 tūkst.), vien birželį – 3,1 tūkst., arba atitinkamai 12 proc. mažiau ir 7 proc. daugiau.

Vilniuje šiemet įregistruota 6,2 tūkst. butų pardavimų (14 proc. mažiau nei prieš metus), Kaune – 2,2 tūkst. (18 proc. mažiau), o Klaipėdoje – apie 1,5 tūkst. (18 proc. mažiau).

„Butų pardavimų kreivė artėjant vasarai šiek tiek kilstelėjo į viršų, tačiau bendras metinis visos šalies rezultatas vis dar yra maždaug dešimtadaliu mažesnis. Didmiesčiuose sandorių skaičiaus sumažėjimas yra kiek didesnis nei šalies vidurkis. Tačiau yra ir savivaldybių, kuriose butų pardavimai šiemet, palyginti su praėjusiais metais, netgi išaugo“, – sakė P. Rudzkis.

Tarp tokių jis minėjo Akmenės, Anykščių, Jurbarko, Pasvalio, Prienų, Raseinių, Rokiškio, Šiaulių, Telšių, Trakų, Vilkaviškio ir Vilniaus rajonus.

Per pusmetį visoje Lietuvoje taip pat įregistruota 6,7 tūkst. individualių namų pardavimų – 11 proc. mažiau nei pernai (7,5 tūkst.), o vien birželį – 1,3 tūkst., arba 15 proc. mažiau nei pernai birželį, bet 16 proc. daugiau nei gegužę.

Visoje šalyje taip pat įregistruota 32,5 tūkst. žemės sklypų savininkų pasikeitimų – 18 proc. mažiau nei pernai (39,7 tūkst.), o vien birželį – 5,9 tūkst., arba atitinkamai 23 proc. mažiau ir 11 proc. daugiau.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Anonimas

o gal kemperius ? nebus NT mokesciu gyv vieta gali keisti nors kiekviena diena ......ddd

Anonimas

konteinerius prades pirkti dddd o aukso gabalai bus BE seimininku

Anonimas

priprato mat AFERISTAI nieko NEVIIKTI tik KAINA KELTI !
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS