Keičiasi šildymo kompensacijų tvarka: ką reikia žinoti? | kl.lt

KEIČIASI ŠILDYMO KOMPENSACIJŲ TVARKA: KĄ REIKIA ŽINOTI?

  • 30

Skaičiuojama, kad be šildymo kompensacijų šį sezoną liks apie 30 tūkstančių gyventojų, praneša LNK.

Plačiau papasakojo Piniginės paramos grupės vadovė Svetlana Kulpina.

– Kokius namų darbus turi atlikti Seimas? Kas konkrečiai keičiasi dėl šildymo kompensacijų tvarkos?

– Antradienį Seimas priėmė piniginės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatymo pakeitimą, kuriuo grįžtame prie turto vertinimo skiriant piniginę socialinę paramą. Turtas nebuvo vertinamas nuo 2020 m. birželio, siekiant sumažinti COVID-19 pasekmes. Paskui vertinimas buvo pratęstas, kadangi infliacija augo sparčiai, augo šilumos kainos. O nuo šių metų įvertinę Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos skaičiavimus, matome, kad šildymo kainos mažėja, infliacijos situacija taip pat stabilizuojasi. Todėl turime grįžti prie turto vertinimo, kad realiai įvertintume, ar žmogus yra nepasiturintis. Siekiame skirti daugiau dėmesio toms labiausiai pažeidžiamoms grupėms, kurioms labiausiai reikia paramos.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kaip atrodys pats turto vertinimas?

– Vertinamas nekilnojamasis bei kilnojamasis turtas. Turėjimas buto ir sodo namelio tikrai neužkirs kelio paramai gauti. Ypatingai noriu atkreipti dėmesį pensinio amžiaus žmonių, kad tikrai nėra kalbos apie tuos žmones, kurie ir anksčiau turėjo teisę į kompensaciją. Šiuo metu tai būtų tie paramos gavėjai, kurie gavo, kai iš tiesų buvo labai aukštos šildymo kainos ir kurie turėjo ne vieną turto vienetą. Tada turtas buvo nevertinamas ir jie įgijo teisę į kompensacijas. Bet noriu atkreipti dėmesį, kad net ir tada, kai turtas viršija normas, tai savivaldybei palikta teisė savarankiškai vertinti. Gali būti toks atvejis, kad šeima gauna labai mažas pajamas, tačiau turi daug turto. Jei žmogus kreipiasi pirmą kartą arba kreipiasi po 24 mėn. po paramos gavimo, tai turtas taip pat bus nevertinamas. Ir šiemet lieka ta nuostata, kad būsto šildymo kompensacija bus skiriama visam sezonui. Pakaks vieno prašymo ir kompensacija bus paskirta visam sezonui.

– Galima sakyti, kad bus žiūrima lanksčiai?

– Paramos sistema turi veikti taip, kad būtų įvertinta individuali asmens ar šeimos situacija. Gali būti įvairių atsitikimų šeimoje. Gali būti, kad šeima praranda dalį pajamų ar atsiranda naujas šeimos narys ir pajamos sumažėja. Žmonės neabejotinai turėtų kreiptis ir gaus paramą. Reikia pasakyti, kad tvarka keičiasi tik dėl turto. Apskaičiavimo mechanizmas išlieka toks pat. Žmogus negali išleisti daugiau kaip 10 proc. savo pajamų šildymui apmokėti.

– Nuo kada bus galima teikti prašymus?

– Prašymus galima teikti jau nuo rugsėjo 1 d. Žmonės jau pradėjo kreiptis. Apie 3 tūkst. gyventojų yra pateikę prašymus. Bet kompensacijos bus skaičiuojamos prasidėjus šildymo sezonui.

Rašyti komentarą
Komentarai (30)

Taigi,

Registras įvertina turimą butą rinkos kaina, kuri vyrauja šiuo metu ir duomenis pateikia soc. rūpybai, toliau pliusuojama gaunama pensija ir kitos pajamos. Jei neklystu, negali turtas ir turimos pajamos viršyti 100 000 Eur. Bet tiksliai nežinau, nes soc.rūpyba neteikia paaiškinimo. Patys matote pagal pateiktą šį straipsnį: jokio aiškumo - "ką reikia žinoti?" Visko jie bijo, viską slepia. Tai tokia ta "demokratija" .

na taip

ar savivaldybe turi teise tikrinti banko duomenis?tipo siemet bus vertinama net ka turi banke,nesvarbu,gal pensininkas pasidejes laidotuvems

Tiesa

Jau skaitėme kad gaus ne visi,bet gal atskleisti paslaptį ,ar ukrainiečiai jas gaus,jiems tai iš vis niekas nepriklauso lietuvoje,nes jie pabėgę dykaduoniai,kurie išdavė savo valstybę.Juos tik prie gėdos stulpo pririšt,tegul stimpa iš bado.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS