Automobilių taršos mokestį siūloma atiduoti savivaldybėms | kl.lt

AUTOMOBILIŲ TARŠOS MOKESTĮ SIŪLOMA ATIDUOTI SAVIVALDYBĖMS

Keli Seimo socialdemokratų frakcijos nariai siūlo automobilių registracijos mokestį įskaityti į savivaldybių biudžetus, o ne į valstybės biudžetą, kaip yra dabar.

Įstatymo projekto aiškinamajame rašte siūlymo iniciatoriai teigia, kad šio mokesčio pajamų perdavimas savivaldybėms yra tikslingas dėl aplinkosauginių tikslų.

„Savivaldybės būtų labiau įgalintos ir finansinėmis paskatomis motyvuotos gerinti vietos transporto infrastruktūrą ir eismo valdymą – transporto atnaujinimą, dviračių takų plėtrą ir kita, kurti žaliąsias erdves – augalų sodinimas šalia didžiausių taršos šaltinių, plėtoti prevencijos priemones, skatinančias gyventojus įsigyti netaršias transporto priemones, bei įgyvendinanti kitas oro taršos mažinimo priemones“, – sakoma aiškinamajame rašte.

Seimo narių teigimu, 2020 metais vykdytame Lietuvos savivaldybių tyrime 74 proc. dalyvavusių savivaldybių teigė, kad transporto priemonių registracijos mokestis turėtų tapti jų savarankiškų pajamų šaltiniu.

„Šių savivaldybių teigimu, kadangi tai yra mokestis, susijęs su aplinkos tarša, todėl jis turėtų būti mokamas į savivaldybės biudžetą, kur yra patiriama aplinkos tarša ir kur naudojamasi savivaldybėje sukurta infrastruktūra. Mokestis galėtų būti pilnai įskaitomas į savivaldybių biudžetą pagal transporto priemonės registracijos vietą arba įskaitomas į savivaldybių biudžetus pagal transporto priemonės savininko registracijos vietą“, – teigiama aiškinamajame rašte.

Pasak siūlymo iniciatorių, Europos Sąjungos šalių praktika rodo, kad transporto priemonių registracijos mokestis laikomas vietiniu arba dalijamu su centrine valdžia Estijoje, Nyderlanduose, Belgijoje, Ispanijoje, Liuksemburge, Portugalijoje, Prancūzijoje.

Siūlymą teikia parlamentarai Eugenijus Sabutis, Kęstutis Vilkauskas, Vidmantas Kanopa, Vilija Targamadzė.

Pagal dabartinę tvarką registracijos mokestis yra taikomas tik lengviesiems ir lengviesiems krovininiams automobiliams, kurių išmetamo anglies dioksido kiekis viršija 130 g/km. Jį reikia sumokėti registruojant automobilį pirmą kartą, t. y. kai norima įregistruoti naują ar iš užsienio įvežtą automobilį. Taip pat tais atvejais, kai keičiasi transporto priemonės valdytojas arba kai išregistruotas automobilis yra registruojamas pakartotinai.

Aplinkos ministras Simonas Gentvilas sausio viduryje teigė, kad Seimo pavasario sesijoje bus pateiktas naujas automobilių registracijos mokesčio projektas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS