Ketvirtadalis gyventojų nežino, ar jiems pensijoje reikės papildomų lėšų | kl.lt

KETVIRTADALIS GYVENTOJŲ NEŽINO, AR JIEMS PENSIJOJE REIKĖS PAPILDOMŲ LĖŠŲ

Daugiau nei pusė - 6 iš 10 - Lietuvos gyventojų pripažįsta, kad jiems pensijoje reikės papildomo lėšų šaltinio be „Sodros“ pensijos. Tačiau, nors ir supranta šį poreikį, penktadalis iš jų teigia šiuo šaltiniu nepasirūpinę, rodo turto valdymo bendrovės „INVL Asset Management“ užsakymu šį rugsėjį „Spinter tyrimų“ atliktas reprezentatyvus Lietuvos gyventojų nuomonės tyrimas.

Ketvirtadalis apklaustųjų nežinojo, ar jiems pensijoje reikės papildomų lėšų be „Sodros“ pensijos, o 17 proc. atsakė, kad jiems papildomų lėšų nereikės.

Nuomonės dėl papildomų pajamų šaltinių pensijoje poreikio šalia „Sodros“ pensijos dažniau neturėjo jaunesni (18-25 m.), mažesnes pajamas gaunantys (201-300 eurų) gyventojai. Tuo tarpu vyresnio amžiaus (56 m. ir daugiau), nebaigę vidurinio išsilavinimo, mažas pajamas gaunantys (iki 200 eurų) dažniau mano, kad jiems papildomų lėšų šaltinio pensijoje nereikės. O tai, kad „Sodros“ pensijos senatvėje nepakaks, dažniau mano 26-55 m., didesnes pajamas (daugiau kaip 500 eurų) gaunantys gyventojai.

Šių metų liepą vidutinė „Sodros“ pensija šalyje turint būtinąjį stažą siekė 323,7 euro ir tesiekė beveik 45 proc. vidutinio atlyginimo „į rankas“, kuris šių metų antrą ketvirtį buvo beveik 722 eurai.

„Tyrimas atskleidė, kad gana didelė dalis žmonių, ypač jaunimo ir mažiau uždirbančių, nesuvokia, jog pensijoje pragyventi jiems reikės papildomų šaltinių. Lengviausia tai įvertinti permąsčius, kaip gyventume su staiga daugiau nei perpus sumažėjusiomis mėnesio pajamomis“, - pranešime sako „INVL Asset Management“ pensijų fondų ir mažmeninių pardavimų padalinio vadovė dr. Dalia Kolmatsui.

53 proc. tų, kurie mano, kad jiems reikės papildomo lėšų šaltinio pensijoje, šiuo metu kaupia pensijų fonduose, 25 proc. taupo pinigus, 13 proc. kaupia lėšas pensijų fonduose ir investiciniame ar kaupiamajame gyvybės draudime. Kaip kitus taupymo pasirinkimus gyventojai nurodė investicijas į nekilnojamąjį turtą (10 proc.), kaupiamąjį arba investicinį gyvybės draudimą (11 proc.), o 12 proc. teigia pasirūpinę kitu pajamų šaltiniu. Pensijų fonduose dažniau kaupia 26-35 metų bei 56 metų ir vyresni respondentai. Dažniau pinigus taupo vidutinio amžiaus bei vyresni (35-55 metų) asmenys.

Kas penktas manantis, kad jam trūks lėšų pensijoje, šiuo metu nėra pasirūpinęs papildomu jų šaltiniu. Papildomu lėšų šaltiniu pensijai iki šiol dažniau nesirūpino jauniausio amžiaus (18-25 m.), neturintys vidurinio išsilavinimo, mažas pajamas gaunantys (iki 200 eurų) gyventojai.

Bendrovės „INVL Asset Management“ užsakymu šių metų rugsėjį reprezentatyvų šalies gyventojų nuomonės tyrimą atliko bendrovė „Spinter tyrimai“. Tyrimo metu apklausti 1011 Lietuvos gyventojų nuo 18 iki 75 metų amžiaus, iš jų 867 nesulaukę pensijos.

„Invaldos INVL“ grupei priklausanti „INVL Asset Management“ valdo pensijų fondus. Bendrovė taip pat valdo investicinius fondus, alternatyvias investicijas, individualius portfelius.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

...

Jau ir taip galo su galu nesuduriam, o dar iš tos ubago 'algos' šert privatininką - tai TOTALI nesąmonė; išmokės (JEI išvis ką išmokės) tai sumą, GAL pakankamą vienam kavos puodeliui... prisiminkit 'Sekundę'.

Va taip

Geriau į kojinę dėti negu pasitikėti tais visokiais fondais ir sodra.kokia čia prievarta gali būti.

Santechnikas su dviem aukstaisiais,( dvi profkes)

Kaip dabar dirbantis gyvena nepritekliuje ,taip nepritekliuje gyvens ir pensija gaudamas, kitaip buti negali.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS