Kitąmet verslininkams – nauji reikalavimai iš VMI | kl.lt

KITĄMET VERSLININKAMS – NAUJI REIKALAVIMAI IŠ VMI

Mokesčių mokėtojai, kitąmet rengdami kontroliuojamųjų sandorių (KS) kainodaros atitikties ištiestosios rankos principui pagrindimo dokumentus, turės vadovautis naujomis kainodaros taisyklėmis, informuoja Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI).

Naujieji reikalavimai galioja pagrindžiant nuo 2019 m. sudaromų sandorių su asocijuotais asmenimis kainas.

Be kitų pakeitimų, naujose taisyklėse nuo šiol tereikės pagrįsti, kodėl pasirinktas kainodaros metodas yra tinkamiausias, įteisinta galimybė nustatytais atvejais taikyti finansinės vertės nustatymo metodus, nebeliko reikalavimo kainodaros dokumentacijoje dokumentuoti mažos vertės sandorių (išskyrus tam tikras išimtis), dalį kainodaros dokumentacijoje pateikiamų duomenų bus galima atnaujinti rečiau.

VMI primena, kad nuo šių metų Lietuvoje įsigaliojo dvinarė KS kainodaros dokumentacija, ją sudaro pagrindinė ir šalies bylos. Atnaujintose kainodaros taisyklėse nustatyta, kad pagrindinę bylą turi rengti tik mokesčių mokėtojai, atitinkantys visus šiuos kriterijus: jų pajamos viršija 15 mln. eurų, jie priklauso tarptautinei vienetų grupei ir atitinkamu mokestiniu laikotarpiu yra vykdę KS.

Reikalavimai mokesčių mokėtojams, turintiems rengti šalies bylą, iš esmės nesikeitė. Ji privaloma finansų, kredito įstaigoms ir draudimo įmonėms, taip pat mokesčių mokėtojams (ir nuolatinėms buveinėms), kurių pajamos viršija 3 mln. eurų (anksčiau buvo 2,9 mln. eurų).

„Pažymėtina, kad nėra svarbu, ar bus rengiami atskiri pagrindinės ir šalies bylų dokumentai, ar tai bus vienas abi bylas apimantis dokumentas. Svarbiausia, kad juose būtų pateikta visa kainodaros taisyklėse nustatyta, kokybiška ir išsami informacija bei duomenys, pagrindžiantys KS kainos atitikimą ištiestosios rankos principui“, – pranešime cituojama VMI Didžiųjų mokesčių mokėtojų stebėsenos ir konsultavimo departamento vyresnioji patarėja Vaidė Riškutė.

VMI atkreipia dėmesį, kad 2019 m. pagrindinės bylos parengimui yra skirtas papildomas 6 mėnesių terminas: nors taisyklės numato kainodaros dokumentų (pagrindinės ir/ar šalies bylų, taip pat ir kitų kainodaros pagrindimo dokumentų) parengimo terminą iki kito mokestinio laikotarpio birželio 15 d., pagrindinę bylą už 2019 m. reikės parengti iki 2020 m. gruodžio vidurio. Šalies byla už 2019 m. turės būti parengta iki kitų metų birželio 15 d. Beje, taisyklėse numatyta išimtis vidiniams (tarp Lietuvos vienetų sudaromiems) KS – tokių sandorių kainodaros pagrindimo dokumentai gali būti parengti ir vėliau nei iki birželio 15 d.

VMI primena, kad KS kainodaros dokumentacija, mokesčių administratoriui pareikalavus, kaip ir anksčiau, turės būti pateikta per 30 dienų nuo nurodymo įteikimo dienos; kiti kainodaros pagrindimo dokumentai – per nurodyme apibrėžtą terminą, kuris negalės būti trumpesnis nei 10 dienų.

„Atnaujintos kainodaros taisyklės numato ne tik papildomus kontroliuojamųjų sandorių kainodaros dokumentavimo reikalavimus, bet įteisina ir supaprastintus. Jei mokesčių mokėtojo KS vertė neviršija 90 tūkst. eurų, jis, nors ir atitiks pajamų lygio ir kitus reikalavimus dėl pagrindinės ar šalies bylų rengimo, šių bylų rengti neprivalės. Dar vienas administracinis palengvinimas – šalies bylos duomenų atnaujinimą, jei nekis pagrindinės KS sąlygos, bus galima atlikti kas trejus metus. Jei rinkoje nebus reikšmingų ekonominių sąlygų pasikeitimų, trejus metus bus galima neatnaujinti ir palyginamosios analizės duomenų, t. y. duomenų bazėse atliktų palyginimų paieškų ir atrinktų įmonių duomenų“, – pranešime cituojama V. Riškutė.

VMI pažymi, kad mokesčių mokėtojai, siekdami išvengti galimų ištiestosios rankos principo neatitinkančių KS kainų koregavimo pasekmių (taip pat ir dvigubo apmokestinimo) bei siekdami tikrumo, patikimumo, gali kreiptis į mokesčių administratorių dėl KS kainodaros, dvišalių ar vienašalių būsimų KS kainodaros principų suderinimo. Jei mokesčių mokėtojai susidurtų su dvigubu apmokestinimu dėl vienos šalies mokesčių administratoriaus atlikto KS kainos koregavimo, tokiu atveju dvigubo apmokestinimo naikinimui mokesčių mokėtojas turi teisę inicijuoti abipusio susitarimo procedūrą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS