Ko keliautojai dažnai nežino apie išlaidas užsienyje | kl.lt

KO KELIAUTOJAI DAŽNAI NEŽINO APIE IŠLAIDAS UŽSIENYJE

  • 1

Šiais laikais keliaujant užsienyje beveik visur galima atsiskaityti kortele, nesirūpinant pinigų išgryninimu ar valiutos keitimu. Tačiau yra tam tikrų finansinių niuansų, apie kuriuos daugelis keliautojų nesusimąsto ir kuriais vertėtų pasirūpinti iš anksto. „Citadele“ banko ekspertė dalijasi patarimais, kurie gali padėti ne tik palengvinti kelionę, bet ir sutaupyti.

Skirtingi mokesčiai

Nors daugelis žmonių kelionių metu beveik visur įpratę atsiskaityti kortelėmis, užsienyje vis dar pasitaiko vietų, kur priimami tik grynieji. Rūta Ežerskienė, „Citadele“ banko valdybos narė, atsakinga už Baltijos šalių mažmeninę bankininkystę, sako, kad bent dalį grynųjų pinigų prieš keliones verta išsigryninti dar Lietuvoje.

Ekspertė taip pat rekomenduoja pasidomėti, kokį fiksuotą procentą nuo išimamos sumos gali tekti susimokėti išsigryninant pinigus bankomate užsienyje. Anot jos, svarbu ne tik žinoti, kokį išgryninimo mokestį nuskaito bankomatų operatorius, bet ir pasidomėti apie galimus valiutos keitimo mokesčius.

Jei turite mokėjimo kortelę su kelionių draudimu, pasitikrinkite, ar draudimas skirtas ir kartu keliaujantiems šeimos nariams.

„Imantiems grynųjų pinigų iš bankomatų leidžiama pasirinkti – gryninti pinigus vietine valiuta ar eurais ir privalomai pateikiami valiutos keitimo mokesčiai. Užsienio bankomatų operatoriai gali taikyti didesnį antkainį nei turimos kortelės bankas, todėl dažnai finansiškai naudingiau rinktis vietinę valiutą. Gali būti taikomas ne tik valiutos keitimo, bet ir išgryninimo operacijos mokestis – ne tik bankomatų savininkų, bet ir naudojamos kortelės banko. Tačiau kai kurių bankų kortelės, kaip ir mūsų, leidžia pinigus išsigryninti be jokio komisinio mokesčio visame pasaulyje pagal mokėjimo kortelės nemokamo išgryninimo limitus. Jį galima pasitikrinti asmeninėje banko paskyroje“, – paaiškino R. Ežerskienė.

Anot pašnekovės, svarbu turėti omenyje, kad kai kuriose valstybėse negalima atlikti mokėjimo operacijų, nepalaikančių lustinės technologijos. Tarp jų dažniausiai patenka tolimosios valstybės: Argentina, Brazilija, Filipinai, Tailandas, Meksika ir kt.

Kelionių draudimas

Nors nuo netikėtų situacijų apsisaugoti sudėtinga, anot pašnekovės, prieš vykstant į kelionę verta pasirūpinti kelionės draudimu. Paprastai draudimo apsauga taikoma skubiajai medicinos pagalbai, bagažo apsaugai nuo vagysčių ir pasimetimo, nenumatytiems skrydžių pasikeitimams.

Pašnekovė atkreipia dėmesį, kad yra tokių kortelių, kurios nereikalauja pirkti draudimo atskirai. Pavyzdžiui, turint kreditinę kortelę, draudimas galioja automatiškai, tiesa, kartais tam gali būti papildomų sąlygų, pavyzdžiui, ta kortele turi būti apmokėta bent nustatyta dalis kelionės išlaidų. Taip asmuo, jo bagažas ir pirkiniai per kelionę apdraudžiami be jokių papildomų veiksmų.

„Jei turite mokėjimo kortelę su kelionių draudimu, pasitikrinkite, ar draudimas skirtas ir kartu keliaujantiems šeimos nariams. Taip pat įsitikinkite, ar jame yra papildoma apsauga užsiimant ekstremaliu sportu. Pavyzdžiui, jei planuojate plaukioti banglente ar kelionės metu vairuoti motociklą, kai kurie bankai tai vertina kaip pavojingas veiklas, kurioms įprastas kelionių draudimas negalioja“, – sako R. Ežerskienė.

Papildomai banko ekspertė rekomenduoja turėti galiojančią Europos sveikatos draudimo kortelę. Su ja yra apmokamos būtinosios medicinos pagalbos paslaugos ES zonoje.

Debeto ar kreditinė?

ES valstybėse atsiskaitymai priimami tiek debeto, tiek kreditine kortelėmis ir dažniausiai kelionėms pakanka bet kurios iš jų. Tiesa, kredito kortelė turi vieną pranašumą – nemokamą kelionių draudimą.

Kelionių draudimą taikančios kredito kortelės kai kuriais atvejais taiko ir kasko draudimą, kuris gali praversti, jei užsienyje keliaujama nuomotu automobiliu ir įvyksta eismo įvykis. Todėl R. Ežerskienė pataria prieš keliaujant įvertinti savo kelionės planus ir kokių išlaidų galėtumėte patirti netikėtai.

„Kredito kortelės taikomas kelionės draudimas su kasko gali padėti sutaupyti, išvengiant brangaus draudimo įsigijimo automobilių nuomos punkte. Apskritai, draudimas kelionių metu padeda lengviau spręsti nenumatytas situacijas ir išvengti jų sukeltų skaudžių išlaidų, todėl tam tikrais atvejais kreditinė kortelė keliaujant gali suteikti daugiau saugumo“, – teigė ekspertė.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Žiniai

AB Citadele banka kortelių nepanaudosite užsienyje. Galimai bankas dirba su plaunamais į trečias šalis kontrabandos pinigais, galimai yra žemiau menkiausių patikimumo kriterijų. Galimai Kaliningrade ir susimokėti kortele galėsit, bet Galimai tik radę kitą korumpuitą tarpininką, kuris vagia iš savo šeimininko ar banko. Galimai. Bet valstybėse, kur galioja teisė ir garbės kodeksas, su Citadeles kortele gal tik koks narkašas gali kokos dozes paskirstyti kitiems tokiems pat. Galimai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS