Konkurencijos taryba pernai skyrė daugiau kaip 2,5 mln. eurų baudų | kl.lt

KONKURENCIJOS TARYBA PERNAI SKYRĖ DAUGIAU KAIP 2,5 MLN. EURŲ BAUDŲ

Konkurencijos taryba 2019 m. už Konkurencijos, Reklamos įstatymų ir Mažmeninės prekybos įmonių nesąžiningų veiksmų draudimo įstatymo pažeidimus ūkio subjektams iš viso skyrė baudų už 2 660 480 Eur.

Didžiąją dalį baudų – 1 390 000 Eur – turi sumokėti įmonės, nubaustos už konkurenciją ribojančius susitarimus. Finansinių sankcijų sulaukė bendrovės „Pasvalio melioracija“, „Jadrana“, „Panevėžio melioracija“ ir „Biržų ranga“, kurios, dalyvaudamos 25-iuose Panevėžio, Pasvalio ir Biržų rajonų savivaldybių viešuosiuose pirkimuose kelių ir gatvių remonto ir melioracijos darbams pirkti, sudarė kartelį: derindavo tarpusavio veiksmus bei komercinius pasiūlymus ir iš anksto nustatydavo pirkimų laimėtoją. Komercinius pasiūlymus Vilniaus miesto savivaldybės kapinių priežiūros paslaugų viešajame pirkime derino ir įmonių grupės „City Service SE“ bendrovės su konkurente „Naujininkų ūkis“ – verslo atstovai susitarė pateikti suderintus komercinius pasiūlymus, įskaitant paslaugų kainas, ir tik imitavo konkurenciją.

Konkurencijos tarybos pirmininkas Šarūnas Keserauskas akcentavo, kad institucija jau kelerius metus itin didelį dėmesį skiria tyrimams dėl draudžiamų susitarimų, ypač – viešuosiuose pirkimuose, o baudomis, kurios gali siekti iki 10 proc. metinių pajamų, siekiama atgrasyti verslą nuo panašaus pobūdžio neteisėtų veiksmų.

„Siekiame išaiškinti kuo daugiau sisteminio pobūdžio, ilgą laiką trunkančių pažeidimų, kurie daro didžiausią žalą ne tik perkančiosioms organizacijoms, bet ir sąžiningai konkuruojančiam verslui bei vartotojams. Tokie tyrimai gali užtrukti ir kelerius metus, nes yra itin sudėtingi tiek nagrinėjamų draudžiamų veiksmų trukmės, pavyzdžiui, besitęsiančių 10 metų, tiek analizuojamos informacijos apimtimi“, – sakė institucijos vadovas.

Atliekamų tyrimų operatyvumą bei efektyvumą lemia ir tai, ar įmonės tinkamai bendradarbiauja su Konkurencijos taryba, ar pateikia informaciją ir dokumentus, būtinus tyrimui. Jeigu trukdoma pareigūnams rinkti įrodymus, atlikti patikrinimą, peržiūrėti dokumentus, gauti jų kopijas ir išrašus bei kitą informaciją, įmonėms gresia baudos iki 1 proc. bendrųjų metinių pajamų.

Būtent už kliudymą Konkurencijos tarybai atlikti patikrinimą bendrovių patalpose ir gauti tyrimui reikalingus dokumentus solidaria 1 074 416 Eur bauda pernai buvo nubaustos bendrovės „Būsto aplinka“ ir „Mano Būsto priežiūra“.

Dar vienas Konkurencijos įstatymo pažeidimas buvo nustatytas baigus tyrimą dėl Vilniaus miesto savivaldybės sprendimų, kuriais ji perdavė Fabijoniškėse pastatytą baseiną patikėjimo teise valdyti ir naudoti savo viešajai įstaigai. Kadangi savivaldybė privilegijavo savo įmonę kitų ūkio subjektų atžvilgiu ir sudarė rinkoje skirtingas konkurencijos sąlygas, jai skirta 31 500 Eur dydžio bauda.

2019 m. iš viso 123 600 Eur baudų skirta mažmeninės prekybos tinklus valdančioms įmonėms už draudžiamus veiksmus maisto ir gėrimų tiekėjų atžvilgiu – „Norfa mažmena“, „Rivona“ ir „Maxima LT“ įpareigojo tiekėjus mokėti tam tikras sumas už pardavimo skatinimo veiksmus, kurie net nebuvo aptarti sutartyse. Šias sumas tiekėjai turėjo sumokėti ir tuo atveju, kai jos nebuvo išnaudojamos pardavimo skatinimams.

Praėjusieji metai buvo paskutiniai, kai Konkurencijos taryba vykdė tyrimus dėl Reklamos įstatymo pažeidimų – tokių nustatyta 5, verslo įmonėms skirta baudų už 40 964 Eur. Nuo 2019 m. gegužės 1 d., įsigaliojus Reklamos įstatymo pataisoms, Konkurencijos tarybos vykdytas klaidinančios ir lyginamosios reklamos priežiūros funkcijas perėmė Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba.

Pernai pažeidėjai į valstybės biudžetą sumokėjo 400 825 Eur, iš jų – 6000 Eur dydžio baudas skyrė teismai kartelius sudariusių įmonių vadovams.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

KESERAUSKAS- iš savanaudžių- veltėdžių konservatorių

GAUJOS,tad n ė r a ko tikėtis iš VAGIŲ gaujos nario s ą ž i n i n g o darbo--- kuo greičiau būtina jį vyti- juk jis AKLAS konservatorių nusikaltimams. Konkurencijos tarnybai turi vadovauti labai SĄŽININGAS darbuotojas, tokių VALSTIEČIAI gretose YRA..

SUSIJUSIOS NAUJIENOS