Kovai su koronavirusu – euro zonos finansinės pagalbos fondas | kl.lt

KOVAI SU KORONAVIRUSU – EURO ZONOS FINANSINĖS PAGALBOS FONDAS

  • 3

Euro zonos finansų ministrai linkę pritarti finansinės pagalbos fondo – Europos stabilumo mechanizmo – naudojimui kovojant su koronaviruso pasekmėmis, tačiau sutarimo dėl naujų instrumentų, tokių kaip bendros obligacijos, nėra, sako finansų ministras Vilius Šapoka.

Euro grupės video konferencijoje euro zonos šalių finansų ministrai antradienį vakare aptarė būtinas papildomas priemones bei ESM panaudojimo galimybes.

„Aptarėme papildomas priemones, kurių būtų galima imtis, atsižvelgiant į tikrai labai greitai besikeičiančią situaciją, svarstytos Europos stabilumo mechanizmo panaudojimo galimybės. Sutariama, kad ESM finansavimas kovoje su koronaviruso poveikiu turi būti prieinamas visoms euro zonos šalims ir sudaryti iki 2 proc. nuo kiekvienos šalies BVP“, – BNS trečiadienį sakė V. Šapoka.

Pasak jo, siekiant šio tikslo būtų galima greitai aktyvuoti ESM Griežtesnių sąlygų kredito liniją (Enhanced Conditions Credit Line).

„Šis mechanizmas leis turėti žymiai greitesnį rezultatą egzistuojančių ESM instrumentų pagrindu, nei bandant susitarti dėl naujų ir dar neišbandytų instrumentų. Būtent Griežtesnių sąlygų kredito linijos aktyvavimas būtų tinkamas ir savalaikis sprendimas“, – tvirtino V. Šapoka.

Šis finansavimas papildytų nacionaliniu lygmeniu skiriamas lėšas.

Jo teigimu, posėdyje taip pat buvo pažymėta, kad Europos Komisija (EK) artimiausiu metu pateiks pasiūlymą, kaip ES biudžeto lėšų pagrindu mobilizuoti papildomą finansavimą nedarbo draudimui.

„Šis finansavimas papildytų nacionaliniu lygmeniu skiriamas lėšas“,  – sakė V. Šapoka.

19 euro zonos šalių finansų ministrų kontroliuojamas ESM turi virš 400 mlrd. eurų ir galėtų surinkti daugiau.

Prancūzija, Ispanija ir Italija seniai ragina leisti bendras euroobligacijas, kurios iš esmės yra bendras 19 euro zonos narių skolinimasis. Tačiau šiaurinės šalys, pirmiausia Vokietija ir Nyderlandai, neskuba ir mano, kad kol kas pakanka didžiulio skatinimo paketo, apie kurį paskelbė Europos Centrinis Bankas (ECB), ir nacionalinių išlaidų.

Ekonomikos ir finansų reikalų tarybos (Ecofin) posėdyje kovo 23 dieną finansų ministrai pritarė EK siūlymui aktyvuoti bendrąją Stabilumo ir augimo pakto išlygą, padėsiančią užtikrinti tinkamą visų būtinų priemonių finansavimą. Sutarta maksimaliai lanksčiai taikyti ES valstybės pagalbos taisykles, išnaudoti ES biudžeto galimybes ir Europos investicijų banko potencialą.

ECB praėjusią savaitę paskelbė 750 mlrd. eurų vertės Skubią turto pirkimo dėl pandemijos programą, kuria bus siekiama paremti finansų rinkas ir stabilizuoti valstybių narių skolas.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

verslas

kuris reikalingas kasdien , jis vyksta, masinos vaziuoja , parduotuves veikia, maisto gamyba net ir pristatymas pilnumoj.Na o be ko gyventi galima to jau tikrai nereikia ramstyti, nenaudinga, nenaudojam ,vadinasi nereikalingas ,bent laikinai. O tokius versliukus kurie pigiau nusiperka , brangiau parduoda isviso nelaikau verslu. tik nuomone.

konservatlyberastine gauja per inkorporuota

y valstieciu partija Sapoka , nori eleminuot is valdzios Veryga ,kad galetu prieit prie ES skiriamu milijardu corona virussuj lokalizuot ir gydyt , todel suaktyvejo grybauskaite ,anukelis ir visa lansbirkiniu parazitu gauja ,su lyberastais ir su visa samdomu zarnaliugu sunide..grybauskaite net sugebejo apdergt Prezidenta, kada si nepanoro keis Veryga y ju statytiny.......

Vertimas

Enhanced patobulintas

SUSIJUSIOS NAUJIENOS