Kruonio hidroakumuliacinė elektrinė pasiekė rekordą | kl.lt

KRUONIO HIDROAKUMULIACINĖ ELEKTRINĖ PASIEKĖ REKORDĄ

Strateginės energijos gamybos bendrovei „Ignitis gamyba“ priklausančiai Kruonio hidroakumuliacinei elektrinei (HAE) antra vasaros pusė buvo itin aktyvi – liepą sugeneravusi apie 88 GWh elektros energijos, rugpjūtį elektrinė pasiekė visų laikų rekordą. Per mėnesį elektrinėje pagaminta 94,72 GWh elektros energijos.

Paskutinį sykį taip aktyviai Kruonio HAE dirbo beveik prieš dešimtmetį – 2010-ųjų kovą. Tuomet elektrinėje pagaminta 90,8 GWh elektros energijos, praneša „Ignitis gamyba“.

Elektros energijos gamyba Kruonio HAE antroje 2019 m. vasaros pusėje išaugo dėl itin palankaus dienos piko ir naktinės kainos skirtumo. Tokios sąlygos rinkoje susiformavo dėl sumažėjusios gamybos Latvijos hidroelektrinėse ir gerokai mažesnės nei tuo pačiu periodu pernai vietinės gamybos Estijoje.

„Nusprendus nutraukti galingiausio Lietuvoje elektros energijos gamybos objekto – Ignalinos atominės elektrinės – eksploataciją, buvo daug svarstymų, kad Kruonio HAE nebeturi ateities. Visgi, komandos profesionalumo dėka šiandien ši elektrinė ne tik efektyviai išnaudoja rinkoje susidariusią situaciją ir generuoja pelną, bet ir teikia visam Baltijos ir Šiaurės šalių regionui gyvybiškai svarbias sistemines paslaugas. Džiaugiamės, kad net ir tokiais aktyviais periodais Kruonio HAE sėkmingai susitvarko su išaugusiomis apkrovomis – elektrinės prieinamumas siekia 100 procentų“, – pranešime cituojamas „Ignitis gamybos“ generalinis direktorius Rimgaudas Kalvaitis.

Vienintelė tokio tipo elektrinė Baltijos šalyse, Kruonio HAE, elektros energiją gali pradėti gaminti per 2 minutes nuo paleidimo pradžios, todėl yra naudojama siekiant greitai suvaldyti avarines situacijas, subalansuoti generaciją ir suvartojimą sistemoje, reguliuoti įtampą ir užtikrinti nenutrūkstamą elektros tiekimą vartotojams.

Kruonio HAE užtikrina didžiąją dalį viso būtino avarinio Lietuvos elektros energetikos sistemos rezervo kiekio. Šiemet Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatoriui „Litgrid“ elektrinė teikia 400 MW antrinio avarinio rezervo paslaugą. Tam naudojami du Kruonio HAE hidroagregatai. Likę du veikia komerciškai – jų pagaminta elektros energija prekiaujama biržoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Batia bulba

Jus Litofcaj nijokinkite musu Minsko be bomzu ir be siuksliu ir be taboraso. Jus pirksite musu aliektra, bet kaip jusu muitinikasai atskirs musu nesaugius elektronus nuo latvisku saugiu pasienyje?

Žilvinas Ručys

Apie pelną nulis . Iš tokio ploto gauk pasėlius , uždirbsi daugiau . O kodėl joje nestovi vėjo jėgainės ????? Toks plotas visiškai neišnaudojamas .

Dionizas

Tai jo tempiant guma ir nestatote penkto bloko.Ar vėl 15 metu reikės jį pastatyti?Kol unija padeda lėšų,greičiau statykite.O gal kaip kam pelningiau pirkti elektrą iš rusų?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS