KT skelbs nutarimą dėl baudų už neteisėtą „Sodros“ įmokų sumažinimą | kl.lt

KT SKELBS NUTARIMĄ DĖL BAUDŲ UŽ NETEISĖTĄ „SODROS“ ĮMOKŲ SUMAŽINIMĄ

  • 1

Konstitucinis Teismas ketvirtadienį skelbs nutarimą dėl baudų už neteisėtą socialinio draudimo įmokų sumažinimą proporcingumo.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) prašė ištirti, ar Konstitucijai neprieštarauja Valstybinio socialinio draudimo įstatymo nuostata, kad nustačius, jog neteisėtai sumažinus „Sodros“ įmokas priskaičiuojama trūkstama suma ir skiriama 50 proc. jos dydžio bauda.

LVAT vertinimu, įstatymu įtvirtinta fiksuota 50 proc. bauda sukūrė Konstitucijai prieštaraujančią situaciją, kai nei mokesčių administratorius, nei teismas neturi galimybės atsižvelgti į pažeidimo pobūdį, atsakomybę lengvinančias ir kitas aplinkybes bei skirti mažesnę baudą.

LVAT į Konstitucinį Teismą kreipėsi sustabdęs bylą, kurioje ginčas kilo dėl Valstybinės mokesčių inspekcijos žmogui skirtų baudų. Pasak LVAT, pareiškėjas yra pateikęs argumentų, kodėl bauda jam turėtų būti sumažinta, tačiau dėl įstatyme įtvirtinto reguliavimo negalima to padaryti.

Į KT LVAT nutarė kreiptis pernai kovą, kai nagrinėjo asmens skundą VMI. Žmogus teismo prašė panaikinti VMI 2020 metų birželio sprendimą dėl 10,4 tūkst. eurų „Sodros“ įmokų ir 3,3 tūkst. eurų privalomojo sveikatos draudimo įmokų baudos.

Anot pareiškėjo, patikrinimo metu nustatyta, kad jam turi būti iš biudžeto grąžinta 21 tūkst. gyventojų pajamų mokesčio (GPM). Ši suma, neskaičiuojant baudų ir delspinigių, dukart viršijo papildomai apskaičiuotą mokėtiną PVM sumą ir yra vos mažesnė nei papildomai apskaičiuotos baudų sumos – taigi, baudos apskaičiuotos jam turint reikšmingą GPM permoką.

Jis nurodė, kad mokesčių apskaitos netikslumai susidarė ne dėl sąmoningų veiksmų siekiant išvengti mokestinės prievolės, bet dėl neteisingo teisės aktų interpretavimo, todėl jis turi būti atleistas nuo baudų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

del neiteisingo teises aktu interpretaviomo

ble...ystaymas jei rasomas visiems tai rasomas taip ka jo interpretuot nereikia...ystaymai jum ne tautosaka ka isvartyt belekaip....parasyta moket 200Eur senden iki 3 val... moki... a jei parasyta taip ka gali interpretuot tai primaiusia tuos rasytojus baust sumom atatinkamo isieskojimo sumas...baust gyventoja puolat a kai patys prisiikat tai kaltu nera.... ka bajeriu panasiu nebutu ystatymo kurejus i kartuves arba i ukraina ir be teises sugryzt....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS