L. Savickas: GPM tarifo sumažinimas kelia rizikų | kl.lt

L. SAVICKAS: GPM TARIFO SUMAŽINIMAS KELIA RIZIKŲ

Prezidento Gitano Nausėdos siūlymas laikinai 5 punktais iki 15 proc. sumažinti gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifą kelia rizikų ir galbūt nėra toks efektyvus, kaip Vyriausybės siūlymas padidinti nepamokestinamųjų pajamų dydį (NPD), teigia Vyriausybės pirmasis vicekancleris.

„Daugiausia diskusijų vis dėlto reikės skirti GPM tarifo mažinimui. Matysime ir vertinsime rizikas, kaip Lietuvoje dažnai nutinka, kad laikinos priemonės tampa ilgalaikėmis. Būtent ši rizika yra viena iš tų, dėl kurios reikės labai gerai padiskutuoti“, – BNS sakė Lukas Savickas.

Pasak jo, sumažinus GPM, antrąjį šių metų pusmetį valstybės ir savivaldybių biudžetų pajamos sumažėtų apie 340 mln. eurų, o kitąmet – daugiau nei 800 mln. eurų, jei tarifas toks ir liktų.

„Kitas klausimas yra, ar GPM sumažinimas yra tikslingas ir efektyvus. Mažesnes pajamas gaunantys asmenys yra linkę mažiau taupyti, todėl didesnis (ekonomikos – BNS) skatinimo efektas būtų pasiektas būtent per mažesnių pajamų asmenis“, – aiškino L. Savickas.

Iš esmės jeigu sutariame, kad tikslas yra skatinti ekonomiką, tuomet turime žiūrėti, kur tas tikslas yra efektyviausiai pasiekiamas. Kalbant apie efektyvumą, pasiūlyta NPD priemonė tą daro labai efektyviai.

Jis pabrėžė, kad Vyriausybė yra pasirengusi diskutuoti dėl prezidento siūlymų, tačiau būtina pasirinkti geriausias priemones.

„Iš esmės jeigu sutariame, kad tikslas yra skatinti ekonomiką, tuomet turime žiūrėti, kur tas tikslas yra efektyviausiai pasiekiamas. Kalbant apie efektyvumą, pasiūlyta NPD priemonė tą daro labai efektyviai – tikslingai pasiekia mažiausių pajamų gavėjus, kurie yra labiausiai linkę išleisti pinigus ir dėl to skatinti ekonomiką“, – tvirtino L. Savickas.

Prezidentas penktadienį pasiūlė šių metų antrąjį pusmetį sumažinti GPM nuo 20 iki 15 proc. darbuotojų pajamoms iki trijų vidutinių darbo užmokesčių lygio – 4 tūkst. eurų prieš mokesčius. Prezidentas siūlo ir ankstinti numatytą NPD padidinimą ir pradėti taikyti 50 eurų didesnį (400 eurų)  NPD jau šiais metais.

G. Nausėda taip pat siūlo vaikams iš nepasiturinčių ir gausių šeimų, taip pat vaikams su negalia ne vėliau kaip liepos mėnesį būtų išmokėta vienkartinė 200 eurų išmoka, o visiems kitiems vaikams – vienkartinė 120 eurų išmoka.

Pasak L. Savicko, didesnė dalis prezidento siūlymų iš esmės atitinka Vyriausybės programos tikslus

„Manau, kad labai tikėtina, jog šios priemonės bus palaikomos ir Seime. Konkrečiai kalbėčiau apie NPD padidinimą iki 400 eurų dydžio, tai reiškia iš esmės grįžimą prie originalios mokesčių struktūrinės reformos formulės, kuri ir buvo pačioje pradžioje pasiūlyta“, – sakė L. Savickas.

„Manau, kad ši priemonė tikrai sulauks palaikymo ir pasieks savo tikslą – mažiausių pajamų asmenys papildomai paskatinti, padidinant jų pajamas ir būtent mažiausių pajamų asmenų skatinimas yra tikslingiausias pagal įvairių ekspertų vertinimus“, – pridūrė jis.

Pasak L. Savicko, dėl GPM sumažinimo biudžetas šiemet negautų apie 340 mln. eurų, o dėl NPD padidinimo – apie 84 mln. eurų pajamų. Dar 80 mln. eurų skyrus vienkartinėms išmokoms vaikams, bendra paketo vertė būtų apie 500 mln. eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

dar

JAV federalinio teismo teisėjas Jack Weinstein baigė tarnybą teisme,būdamas 98 metų. Ar įmanoma įsivaizduoti tokio amžiaus teisėją,dirbantį Lietuvos teismuose?

re

JAV valstybės prekybos sekretoriui ( ministrui) Wilbur Ross- bus 83 metai, Žemės ūkio ministrui Sonny Perdue-73 metai. JAV svarbu protas ir patirtis,o ne amžius,gal todėl JAV yra galingiausia pasaulio valstybė?

piemenai

valdo? Kas cia toks tas prisimy......?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS